4 συντάκτριες του Ladylike αποκαλύπτουν τα μυστικά για μοναδικό καφέ
- 30 ΑΠΡ 2020
Κανένας δεν είναι τόσο μοναδικός καφές για σένα όσο ο δικός σου. Όπως τον φτιάχνεις εσύ η ίδια, με τα χεράκια σου. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε τώρα που μένουμε σπίτι και βιώνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η επιθυμία μας για καλό καφέ, όμως, παραμένει ακόρεστη. Ειδικά τώρα που οι μικρές απολαύσεις της ζωής έχουν μπει σε πρώτο πλάνο, θέλουμε να πίνουμε τον καφέ μας όπως ακριβώς μας αρέσει.
Αν κάτι έχουμε μάθει τον τελευταίο καιρό και πολύ χαιρόμαστε γι’ αυτό είναι να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις ικανότητές μας. Στις μικρές στιγμές της οικιακής μας καθημερινότητας γίναμε ακόμα πιο δημιουργικές και πιο δραστήριες. Έχουμε τον χρόνο να ανακαλύψουμε την κρυφή μέχρι τώρα χαρά του να φτιάχνεις με τα χέρια σου γεύσεις, ακριβώς όπως τις επιθυμείς. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε κέικ ή banana breads, αλλά στον καφέ. Την πιο οικεία γεύση, την πιο ζεστή μυρωδιά που αναδύεται από τους φρέσκους κόκκους.
Εκεί που πραγματικά κάναμε την διαφορά, λοιπόν, εμείς, τα κορίτσια του Ladylike, είναι στην απόλαυση που από κοινού κι ανεξαιρέτως ορκιζόμαστε: λέγεται καφές και πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας και πολύ μας άρεσε. Η παλιά κλασική παραγγελία στο γραφείο ή το πρωινό πέρασμα από τα Coffee Island της γειτονιάς, έδωσαν πια θέση και χώρο στη δημιουργία του καφέ στο σπίτι. Εξοπλιστήκαμε με τα απολύτως απαραίτητα, κάναμε τις σπιτικές γευστικές δοκιμές μας- να ‘ναι καλά το καφεκοπτείο του Coffee Island που όλα τα ΄χει και τα φέρνει- και πια είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε τα μυστικά μας για καφέ μοναδικό. Κι επειδή η καθεμιά από εμάς έχει το δικό της γούστο, το αποτέλεσμα είναι πολυποικιλιακό!
Cappuccino Freddo περιποιημένο από την Κλέλια Φατούρου
Όποιος με ρωτάει ποια είναι η αγαπημένη μου μυρωδιά, η απάντηση παραμένει σταθερά «ο καφές». Ελληνικό στο χωριό μου στα Τζουμέρκα, φίλτρου στην πόλη, εσπρεσσάκι όταν δεν έχω χρόνο. Αν με ακολουθεί η μυρωδιά του τα πρωινά, νιώθω πιο ήσυχη και σίγουρη ότι όλα τα πάνε καλά (κι ας μην πηγαίνουν). Η μεγάλη μου αδυναμία στον καφέ είναι ο freddo cappuccino. Πριν την καραντίνα, σηκωνόμουν και ετοιμαζόμουν βιαστικά για δουλειά και περνούσα από το Coffee Island της γειτονιάς μου για να ξεκινήσω σωστά τη μέρα μου. Λίγη κανελίτσα πάνω στο αφρόγαλα και έτοιμη για meetings και μία φορτωμένη μέρα. Εφόσον πίνω μόνο έναν καφέ την ημέρα, θέλω να είναι τέλειος.
Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, τον καφέ που πίνω τον φτιάχνω με τα χεράκια μου. Δεν είμαι εξπέρ στην κουζίνα και δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ. Και πάνω που σκεφτόμουν ότι πρέπει να εγκαταλείψω την ιδέα του τέλειου freddo cappuccino στο σπίτι, το μάτι μου έπεσε στο video των Coffee Island που μου δείχνει βήμα βήμα πώς θα τον πετύχω. Και όχι μόνο αυτό. Ανακάλυψα ποια είναι τα σκεύη που πρέπει να χρησιμοποιήσω και μάντεψε πού τα βρήκα. Στο online coffeeshop των Coffee Island.
Πήρα λοιπόν αλεσμένο καφέ για espresso και την υπέροχη εσπρεσσιέρα. Διάλεξα το Espresso Volcano Blend γιατί είναι 60% arabica και 40% robusta. Με προέλευση από το Ελ Σαλβαδόρ, την Αιθιοπία και την Ινδία, θα μπορώ να φτιάχνω espresso ή freddo espresso για τους φίλους μου και θα λένε ότι είναι ο καλύτερος.
Συνέχισα με το σωστό του αφρόγαλα του επαγγελματία και ήταν από εκείνες τις στιγμές που ένιωσα περήφανη για τον εαυτό μου. Είχα το σωστό σκεύος. Το latte shaker. Κρύο αφρόγαλα πάνω από τον espresso και το μπαλκόνι με θέα τα φυτά μου. Τώρα ναι. Τώρα μπορώ να ξεκινήσω σωστά τη μέρα μου. Και σύντομα θα ξανακάνω στέκι το Coffee Island της γειτονιάς μου αφήνοντας την απόλαυση στα χέρια των ειδικών.
Αρωματικός καφές φίλτρου με Aeropress από τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου
Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που πίνουν σταθερά έναν καφέ κάθε μέρα. Δύσκολα θα υπερβώ τον αριθμό. Θέλω να είναι ένας, αλλά και μοναδικός. Ένα μέτριο αποτέλεσμα είναι ικανό να μου χαλάσει τη διάθεση (δηλώνω πίστη στις μικρές χαρές που λέγαμε πιο πάνω). Η προτίμησή μου, μία κι αυτή. Καφές φίλτρου, σκέτος, αρωματικός με γεύση φουντούκι, με εκχύλιση Aeropress για ένα πιο συμπυκνωμένο αποτέλεσμα.
Όσο τα πρωινά μ’ έβρισκαν στο γραφείο η ιεροτελεστία ήταν γνωστή: άφιξη της παραγγελίας από τα Coffee Island και άδειασμα του καφέ στην αγαπημένη εμαγιέ μου κούπα, η οποία θα με συντρόφευε για ώρες), στο σπίτι τα πράγματα άλλαξαν. Τις πρώτες μέρες κατέφυγα στη λύση της κλασική καφετιέρας με καφέ «της σειράς». Κάτι που δεν κράτησε για πολύ ευτυχώς, και γιατί να κρατήσει άλλωστε, όταν υπάρχει το καφεκοπτείο του Coffee Island.
Όλα έγιναν γρήγορα. Μπήκα στο site, εφοδιάστηκα με 2-3 διαφορετικά χαρμάνια και αφού πέρασα όμορφα δημιουργικά πρωινά κάνοντας δοκιμές ώστε να βρω εκείνο που μου ταιριάζει γευστικά, περισσότερο από κάθε άλλο καφέ, κατέληξα στον χύμα αρωματικό με φουντούκι. Σου μιλάω για ένα μοναδικό χαρμάνι αρωματισμένο με ειδικά έλαια. Το μυστικό κρύβεται τόσο στην ποιότητα των αρωματικών ελαίων όσο και στη διαδικασία αρωματισμού.
Προμηθεύτηκα όλα τα απαραίτητα: συσκευή, φίλτρα και αναδευτήρα ειδικά για τη μέθοδο εκχύλισης Aeropress, βραστήρα σερβιρίσματος Hario, το κατάλληλο Tight Vac μικρό κουτί αποθήκευσης και φυσικά τον αγαπημένο μου Coffee Island αρωματικό καφέ φουντούκι. Και για να ολοκληρώσω την εμπειρία, τελειοποίησα την παραγγελία μου προσθέτοντας 2 πολύ γουστόζικες κρεμ εμαγιέ κούπες που βρήκα στο site του Coffee Island. Πλέον έχω γίνει μια μικρή barista. Με τόσες πληροφορίες και tips που βρίσκεις στο app και το how to βίντεο, δύσκολα δεν παθιάζεσαι. Και δεν μένει σταγόνα στην κούπα.
Το πιο βασικό για όλους εμάς τους ανυπόμονους ανθρώπους: η παραγγελία έφτασε σπίτι πάρα μα πάρα πολύ γρήγορα, και σε μία εποχή που όλα καθυστερούν. Μα παίζει κανείς με τον καφέ του; όχι φυσικά.
Ένας Espresso Colombia Ibague από τη Λία Παπαϊωάννου
Είμαι λάτρης του καφέ. Δεν υπάρχει καμία μέρα για μένα που να ξεκινά χωρίς αυτόν. Πριν την εποχή της καραντίνας, η πρωινή μου ρουτίνα ήταν να σηκωθώ, να ετοιμαστώ από το γραφείο και να περπατήσω κάπως σαν ζόμπι μέχρι τα κοντινότερα Coffee Island να πάρω τον espresso μου και εκεί «ξυπνούσα» πραγματικά. Είναι που τα Coffee Island είναι καφεκοπτεία οπότε η μυρωδιά του καφέ πριν ακόμα παραγγείλω τον δικό μου έκανε τη δουλειά της.
Τα πράγματα άλλαξαν όπως καταλαβαίνεις και στο πρωινό μου ξύπνημα. Στην αρχή της απαγόρευσης κυκλοφορίας απλά ένιωθα ότι δεν ξυπνάω ποτέ. Δεν υπήρχε βλέπεις κωδικός για να πηγαίνω απλά να μυρίζω τον καφέ για να ξυπνήσω. Αλλά μετά το φιλοσόφησα και είδα αυτή την καραντίνα σαν ευκαιρία να μάθω να μου προσφέρω μόνη μου την πιο πιστή εκδοχή της πρωινής μου ευτυχίας. Έναν Espresso από τα Coffee Island. Ήξερα ήδη από τις επισκέψεις μου εκεί πιο ήταν το χαρμάνι που μου ταίριαζε και το επιβεβαίωσα με μία επίσκεψη στον ιστότοπό τους. Ο Colombia Ibague είναι μονοποικιλιακός καφές που καλλιεργείται στην ομώνυμη περιοχή της επαρχίας Tolima στην Κολομβία, από μικροκαλλιεργητές. Είναι 100% Arabica και με «ξυπνάει» αφήνοντας στον ουρανίσκο μου επίγευση περγαμόντο, βανίλια και ψημένο αμύγδαλο. Αν δεν μπορούσα πλέον να πίνω τον Espresso μου έξω, θα τον έπινα μέσα.
.
Τώρα ξέρεις τι δύσκολη υπόθεση είναι να πετύχεις τον καφέ στο σπίτι σου έτσι δεν είναι; Μαζί με τον καφέ παρήγγειλα την Εσπρεσιέρα Μόκα μου, που πολύ μου άρεσε και αισθητικά και φλιτζάνια γυάλινα για Espresso για να αναβιώσω στο μέγιστο την εμπειρία ενός καλού καφέ έξω από το σπίτι. Με το που έφτασαν όλα σπίτι μου, ξεκίνησα τις προσπάθειες.
Μέτρησα τις αποτυχίες μου. Ήταν πολλές. Μία τον έκαιγα, μία μου φαινόταν κάπως νερουλός, μία απλά δεν ήταν έτσι όπως έπρεπε να είναι. Κι εκεί που ήμουν βέβαιη ότι δεν θα τα καταφέρω, άρχισα να ψάχνω στο YouTube, τη νέα άυλη «σχολή» των ημερών μας για ό,τι θέλω να κάνω, για tips για τον σωστό Espresso. Κάπως έτσι ανακάλυψα, ευτυχώς, το κανάλι του Coffee Island στο YouTube. Και όλα τα μυστικά για τον σωστό Espresso στο παρακάτω video.
Το επόμενο πρωί ήταν αποκάλυψη για μένα. Ακολούθησα βήμα βήμα το video. Μόλις η εκχύλιση του καφέ μου ξεκίνησε ένιωσα να «ξυπνάω» και να νιώθω υπερήφανη για τον εαυτό μου. Έσβησα στη σωστή ώρα το μάτι και περίμενα νιώθοντας όλο και περισσότερο ξύπνια. Είναι αυτές οι μικρές χαρές που μας έχουν λείψει στην καραντίνα. Οι μικρές ευκαιρίες να προσφέρεις στον εαυτό σου εμπειρίες ευχάριστες. Πήρα το φλιτζάνι μου, βγήκα στην αυλή και ήπια την πρώτη μου γουλιά. Έγινα ο προσωπικός μου barista. Και μπορεί να περιμένω πώς και πώς να επισκεφθώ ξανά τα Coffee Island για να θυμηθώ τις πρωινές μου ρουτίνες, αλλά μέχρι τότε μπορώ να πω ότι πίνω τον καλύτερο σπιτικό καφέ που έφτιαξα ποτέ. Κι αυτό είναι κάτι σπουδαίο.
Ένας παραδοσιακός ελληνικός από τη Δέσποινα Δημά με περιποιημένο καϊμάκι
Κοίτα, μπορώ να πως είμαι μία ιδιαίτερη περίπτωση και εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθώ. Εγώ, τον ελληνικό μου τον καφέ δεν τον εγκαταλείπω ακόμα κι αν το θερμόμετρο δείξει 40 βαθμούς Κελσίου. Απολαμβάνω έναν freddo espresso, δεν θα πω όχι, αλλά ο ελληνικός καφές είναι στο νούμερο ένα της λίστας με τις μικρές απολαύσεις της ζωής (μου). Μην το συζητάς, θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό.
Τον δικό μου τον καφέ τον κάνω μοναδικό και το απολαμβάνω με όλη μου την καρδιά. Γιατί ο ελληνικός καφές, πέρα από εξαιρετική γεύση, κουβαλά μνήμες. Το μπαλκόνι μου στην Αθήνα, τα καλοκαιρινά απογεύματα στην πλατεία της Κύμης, τη μάνα μου που δεν μπορεί να φανταστεί το ντουλάπι της κουζίνας με λιγότερα από τρία πακέτα ελληνικού καφέ, τις γιαγιάδες μου που ψήνουν ένα καφεδάκι στα γρήγορα για να σε ευχαριστήσουν. Στο καφεκοπτείο της Coffee Island ανακάλυψα το χαρμάνι που μου γαργαλά τους γευστικούς κάλυκες. Ελληνικός καφές παραδοσιακός. Χαρμάνι ελληνικού καφέ 70% arabica και 30% robusta.
Προέρχεται από τη Βραζιλία και την Ινδία, και το γευστικό του προφίλ είναι σοκολάτα και ξηροί καρποί με γήινες νότες. Η συσκευασία έχει εύκολο άνοιγμα και ειδικό φιλμ για να διατηρείται όλη η φρεσκάδα αναλλοίωτη μέχρι τη στιγμή που θα περάσει στο φλιτζάνι. Αν πάλι διαθέτεις μύλο και θέλεις τον καφέ σου να τον κόβεις εκείνη την ώρα, υπάρχει και χύμα. Εκείνη η μυρωδιά που φτάνει στη μύτη σου μόλις ανοίξεις τη συσκευασία είναι μαγεία.
Τώρα που στα γράφω, ορκίζομαι πως μυρίζω ελληνικό καφέ. Κι επειδή η περίοδος δεν διευκόλυνε τις πολλές μετακινήσεις παράγγειλα Online Μέσω του My Coffee Island App και του coffeeisland.gr και ο καφές ήρθε στην πόρτα μου αμέσως. Λίγο πριν σε αφήσω για να πάω να φτιάξω ένα καφεδάκι, συνοδεία λουκούμι και μπισκοτάκι με κανέλα, θα σου δείξω βήμα-βήμα τις οδηγίες του Coffee Island για να απολαμβάνεις πάντα τον πιο μερακλίδικο ελληνικό καφέ με το σωστό καϊμάκι.