ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ

4 συνταγές με αυγό που θα λατρέψεις

Η Παγκόσμια μέρα αυγού δεν γίνεται περάσει χωρίς να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε συνταγές- επιτομή του #τρεχει_σαλακι. Κάπου εδώ να δηλώσω ότι πιστεύω πως τα αυγά μάτια είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά που μπορείς να φας- ειδικά αν συνοδεύονται από φρυγανισμένο ψωμί, 3- 4 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένη ντομάτα και αγγούρι, φρέσκο χυμό πορτοκάλι και μια κούπα σκέτο καφέ.

Τα αυγά όμως δεν προορίζονται μόνο για ένα πλούσιο και λαχταριστό πρωινό (αν και απορώ γιατί δεν τρώμε πρωινό σε όλα τα γεύματα της ημέρας), ένα γρήγορο google search και θα δεις ότι υπάχουν εκατοντάδες συνταγές με αυγά που μπορούν να σε κάνουν να ξεχάσεις το όνομά σου. Σε αυτό το post θα δεις 4 διαφορετικές συνταγές, που αξίζουν να τους αφιερώσεις λίγο χρόνο το σαββατοκύριακο.

Ψητά αυγά με σπανάκι και ντομάτα

Υλικά

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι

150 γρ. φρέσκο σπανάκι

1 κονσέρβα με ντομάτα (ιδανικά χοντροκομμένη όχι κονκασε)

1 κ.σ κύμινο

1 κ.σ αλάτι

1 κ.σ πιπέρι

1/2 κ.σ γλυκιά πάπρικα

2 κ.σ καυτερή σάλτσα (έτοιμη από το σούπερ μάρκετ)

4 μεγάλα αυγά

1/4 κούπα φέτα σε τρίμματα

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και παράλληλα ζεσταίνεις σε ένα μέτριο τηγάνι το λάδι για να σωτάρεις ελαφριά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτεις το σπανάκι, σωτάρεις για 2 λεπτά και μετά αφαιρείς το τηγάνι από το μάτι.

Σε ένα μπολ ανακατεύεις την ντομάτα, το κύμινο, το πιπέρι, την πάπρικα και την καυτερή σάλτσα (αν θέλεις). Προσθέτεις το σπανάκι με το κρεμμύδι και μοιράζεις το μείγμα σε 4 μικρά πήλινα (αφού έχεις λαδώσει το εσωτερικό τους). Σπας ένα αυγό και το ρίχνεις πάνω από το κάθε ένα πήλινο, ρίχνεις λιγή φέτα και το ψήνεις για 12 με 15 λεπτά- μέχρι να σταθεροποιηθεί δηλαδή το ασπράδι και ο κρόκος να γίνει οριακά σφιχτός.

Bedeviled Eggs

24MEDIA

Υλικά

12 βραστά αυγά

1/2 κούπα μαγιονέζα

1/2 κ.σ σάλτσα ταμπάσκο

2 κ.σ ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί

4 κ.σ ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κ.γ κόλιανδρο σε σκόνη

1 κ.γ τριγωνέλλα σε σκόνη

1 κ.σ αλάτι και 1/4 κ.σ κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις τη γέμιση πρέπει να κόψεις όλα τα αυγά στη μέση, κατά μήκος και να αφαιρέσεις το σφιχτό κρόκο. Σε ένα μπολ λιώνεις τους κρόκους με ένα πιρούνι, προσθέτεις τη μαγιονέζα, το ταμπάσκο, το αγγουράκι τουρσί, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το κόλιανδρο, τη τριγωνέλλα, το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι.

Για να γεμίσεις τα αυγά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό κουτάλι, αλλά για πιο ωραιό αποτέλεσμα μπορείς να βάλεις τη γέμιση σε ένα πλαστικό σακουλάκι, να κόψεις τη γωνία ώστε να δημιουργήσεις ένα κορνέ και να γεμίσεις πιο εύκολα τα αυγά.

Τοστ με αυγό στη μέση

(αχ αυτό είναι τόσο τέλειο που και μόνο στην ιδέα θέλω λίγο να κλάψω)

Υλικά

4 φέτες τοστ

3 κ.σ ανάλατο βούτυρο (λιωμένο)

1/4 κ.γ αλάτι, μπόλικο πιπέρι

4 αυγά

Εκτέλεση

Κόψε τους κύκλους στις φέτες χρησιμοποιώντας ένα μικρό ποτήρι, ανακάτεψε το βούτυρο, το αλατοπίπερο και άλειψε με αυτό τις φέτες και από τις δύο μεριές. Τοποθέτησε τις φέτες σε ένα τηγάνι (σε μέτρια φωτιά) και λίγο πριν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα σπάσε στο κέντρο τους το αυγό, περίμενε να ψηθεί και γύρισέ το για λίγα δευτερόλεπτα ανάποδα ώστε να σιγουρευτείς ότι θα ψηθεί και ο κρόκος.

Αυγόφετα

Υλικά

1 μεγάλο αυγό

2 κ.σ γάλα

1/4 κούπα τριμμένο τσένταρ

αλάτι, πιπέρι

1 χοντρή φέτα ψωμί

Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι ή βούτυρο

(προαιρετικά, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Χτυπάς το αυγό, το γάλα και το τσένταρ, αλατοπιπερώνεις λίγο στην αρχή και μετά βουτάς τη φέτα στο μείγμα μέχρι να μουσκέψει καλά. Στο μεταξύ έχεις ζεστάνει το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζεις τη φέτα μέχρι να πάρει ένα ωραιό χρυσαφί χρώμα, θα χρειαστεί γύρω στα 5 λεπτά η κάθε μεριά.