Cookies από γλυκοπατάτα για να πεις αντίο στις φλεγμονές, απολαμβάνοντας
- 30 ΙΑΝ 2021
Έχουμε συνδέσει τη λέξη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά με τα μπαχαρικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Προφανώς και αυτές οι τροφές πρέπει να έχουν καθημερινά παρουσία στη διατροφή μας, αλλά δεν είναι οι μόνες επιλογές.
Η λατρεμένη γλυκοπατάτα είναι το λαχανικό που θα μαγειρέψεις, όπως κάνεις και με τις κλασικές πατάτες, αλλά μπαίνει και σε γλυκές συνταγές. Μπορεί όμως να μην είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε αυτήν την εκδοχή της, αλλά στο Μαλάουι, για παράδειγμα, φτιάχνουν mbatata, μπισκότα που μοιάζουν με κέικ και αποτελούνται κυρίως από γλυκοπατάτα.
Στη συνταγή που ακολουθεί, δεν είναι μόνο η γλυκοπατάτα που ωφελεί αφάνταστα τον οργανισμό σου. Είναι μία healthy συνταγή που αντικαθιστά το κανονικό αλεύρι με ολικής για να πάρεις πρωτεΐνη, σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Α. Αντί για ζάχαρη, μπορείς να βάλεις μέλι και κανέλα ενώ οι σταφίδες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Εννοείται ότι η βασίλισσα γλυκοπατάτα είναι γεμάτη βιταμίνη Α, ίνες και κάλιο. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα cookies που καταπολεμούν τις φλεγμονές και είναι πεντανόστιμα.
Υλικά για τα cookies με γλυκοπατάτα:
1 φλιτζάνι λιωμένη γλυκοπατάτα
4 κουταλιές λιωμένο ανάλατο βούτυρο
2 κουταλιές γάλα
1/3 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά συν 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια κανέλα
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
1/4 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές σταφίδες
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τη γλυκοπατάτα με το βούτυρο. Πρόσθεσε γάλα, μέλι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και κανέλα. Πρόσθεσε το αλεύρι και τις σταφίδες έτσι ώστε να πάνε παντού.
Βρέξε λίγο τα χέρια σου, πάρε ένα μικρό μπαλάκι από τη ζύμη και πλάσε το. Πίεσέ το ελαφρά για να γίνει ένας δίσκος και κάνε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Τοποθέτησέ τα σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και ψήσε τα για περίπου 17 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Καλή όρεξη!