4 τρόφιμα που δεν φανταζόσουν ότι «μπαίνουν» κατάψυξη. Food waste τέλος
- 23 ΙΟΥΛ 2023
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι μια διαδικασία δια βίου μάθησης και σίγουρα αφορά ΚΑΙ τη σωστή αποθήκευση τροφίμων.
Πόσες φορές έχεις τύχει να χαλάσει ένα τρόφιμο που είχες ξεχάσει στο πίσω μέρος του ψυγείου ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας και κατέληξε στα σκουπίδια; Άσε με να μαντέψω. Αυτές οι φορές είναι αρκετές. Άθελά σου βέβαια. Το ζήτημα είναι η βελτίωση των συνηθειών σου. Εξάλλου, από τα λάθη μαθαίνουμε και σε αυτήν την περίπτωση, μαθαίνοντας ότι τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση, σίγουρα δεν θα ξανακάνεις το ίδιο λάθος. Παράλληλα, θα βάλεις και το λιθαράκι σου στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.
Fact: Όταν πετάς το αχρησιμοποίητο φαγητό σου στα σκουπίδια, αυτό καταλήγει στις χωματερές οι οποίες έχουν έλλειψη οξυγόνωσης για να γίνει σωστή αποσύνθεση. Σε αυτήν την περίπτωση, τα τρόφιμα σαπίζουν και απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα επιβλαβές αέριο που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Παράλληλα, μολύνεται και το έδαφος με τοξικές ουσίες.
Ευρωπαϊκά ποσοστά σπατάλης τροφίμων με αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα
Μιλώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην σπατάλη τροφίμων. Ακολουθούν η Μάλτα, η Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα και με έρευνα του Οργανισμού Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη τροφίμων, συγκεκριμένα με 142 κιλά, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 74 κιλά.
Στο μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται με άδειο στομάχι κάθε βράδυ. 1 στους 9 ανθρώπους στον πλανήτη λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται. Τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν και άρα κατέληξαν στα σκουπίδια και τις χωματερές, θα μπορούσαν να σιτίσουν οικογένειες και ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τρόφιμα στην κατάψυξη: Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τους εξασφαλίζει μια θέση στην κατάψυξη. Όταν αποθηκεύονται σωστά, ξηροκάρπια όπως αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια μπορούν να διατηρηθούν έως και έναν χρόνο.
Φρέσκα μυρωδικά
Τα φρέσκα μυρωδικά δίνουν νοστιμιά στο φαγητό αλλά δυστυχώς μαραίνονται εύκολα. Δηλαδή εάν ανέβαλες για μεθαύριο το μαγείρεμα της αγαπημένης σου μακαρονάδας, μέχρι τότε, ο φρέσκος βασιλικός που ταιριάζει τέλεια στην κόκκινη σάλτσα σου, πιθανόν να έχει μαραθεί. Μπορείς, λοιπόν, να διατηρήσεις τα φρέσκα μυρωδικά σε αεροστεγές δοχείο δημιουργώντας έναν «πύργο» από βότανα ή να τα ψιλοκόψεις, να τα ανακατέψεις με νερό και να τα περιχύσεις σε μια παγοθήκη. Voila! Φρεσκότατα βότανα για έως και έξι μήνες μπροστά σου.
Τρόφιμα στην κατάψυξη: Βούτυρο
Τόσο το αλατισμένο όσο και το ανάλατο βούτυρο είναι ανάμεσα στα τρόφιμα που ίσως δεν περίμενες ότι αποθηκεύονται στην κατάψυξη χωρίς κανένα απολύτως θέμα. Το ανάλατο βούτυρο μπορεί να μείνει στην κατάψυξη για 5-9 μήνες, ενώ το αλατισμένο διατηρείται για έναν χρόνο.
Μαγειρεμένα σιτηρά
Πόσες φορές έχεις βράσει παραπάνω ρύζι ή κινόα απ’ όσο ήθελες να φας εκείνο το βράδυ; Σίγουρα πολλές φορές. Για να μην πάει, λοιπόν, αυτή η έξτρα ποσότητα χαμένη αλλά και για να μην αναγκαστείς να φας το ίδιο γεύμα την επόμενη μέρα, αποθήκευσε τα βρασμένα σιτηρά στην κατάψυξη. Αρκεί να το κάνεις σωστά. Δηλαδή να τα τοποθετήσεις σε λεπτές στρώσεις μέσα σε σακουλάκια τροφίμων ή απλωμένα μέσα σε αεροστεγή σακούλα).