ROLE MODELS

5 εφευρέσεις που δεν ήξερες ότι έγιναν από γυναίκες (και χρησιμοποιείς καθημερινά)

Silver Screen Collection/Hulton Archive/Getty Images)

Παρόλο που η ιστορία των γυναικών εφευρετριών είναι εξίσου μεγάλη με την ιστορία των ανδρών, η καινοτόμος δουλειά των γυναικών συχνά μένει «εκτός πλάνου».

Έτσι, στρέφουμε τους προβολείς σε 5 γυναίκες, που μπορεί να μην γνωρίζεις τα ονόματά τους (ακόμα), αλλά σίγουρα απολαμβάνεις στην καθημερινότητά σου τη συνεισφορά τους στην επιστήμη. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα για τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά για να κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη.

Hedy Lamarr: Η γυναίκα πίσω από το Wi-Fi, το GPS και το Bluetooth

5 εφευρέσεις που δεν ήξερες ότι έγιναν από γυναίκες (και χρησιμοποιείς καθημερινά)

Πολλοί γνώριζαν τη Hedy Lamarr μόνο ως ηθοποιό της χρυσής εποχής του Hollywood, η ομορφιά της οποίας φέρεται να ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Χιονάτης της Disney. Αλλά ήταν επίσης μια σπουδαία εφευρέτρια που της άρεσε να εργάζεται σκληρά και να καινοτομεί. Όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Hedy Lamarr ήθελε να βοηθήσει όπως μπορούσε, έτσι μαζί με έναν συνεργάτη της ανέπτυξαν την τεχνολογία “frequency hopping” για την καθοδήγηση πυραύλων. Άνοιξε το δρόμο για την ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας όπως το Wi-Fi, το GPS και το Bluetooth.

Marie Van Brittan Brown: Η γυναίκα που εφηύρε τα συστήματα ασφαλείας για το σπίτι

Απογοητευμένη από το υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας και την αργή αντίδραση της αστυνομίας στη γειτονιά της στο Κουίνς, η Marie Van Brittan Brown πήρε την ασφάλεια του σπιτιού στα χέρια της. Το 1966, εφηύρε ένα σύστημα ασφαλείας βίντεο και ήχου, με τη δυνατότητα να ξεκλειδώνει τις πόρτες, να μιλάει μέσω μικροφώνου και να καλεί για βοήθεια από απόσταση. Κάπως έτσι, έθεσε τα θεμέλια για τα συστήματα ασφαλείας που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε σήμερα.

Πλυντήριο πιάτων: Εφευρέθηκε από τη Josephine G. Cochran το 1886

Η Josephine G. Cochran ήταν μια πλούσια κυρία που ζούσε στο Shelbyville του Ιλινόις, όταν της ήρθε η ιδέα να εφεύρει ένα πλυντήριο πιάτων. Η Cochrane απασχολούσε προσωπικό για τις δουλειές του σπιτιού στην έπαυλή της, αλλά άρχισε να πλένει μόνη της τα πορσελάνινα πιάτα της, όταν ανακάλυψε ότι κάποια είχαν σπάσει κατά λάθος. Η Cochrane θεώρησε δυσάρεστη τη σύντομη έκθεσή της στις δουλειές του σπιτιού και έτσι αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να πλένει τα πιάτα για εκείνη.

Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο πλυντήριο πιάτων, το οποίο η Cochrane κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1886. Προηγούμενες προσπάθειες σε πλυντήρια πιάτων είχαν υπάρξει, αλλά ο σχεδιασμός της Cochrane ήταν πιο αποτελεσματικός επειδή χρησιμοποιούσε πίεση νερού για να καθαρίσει τα πιάτα. Με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ίδρυσε την Cochran’s Crescent Washing Machine Company. Επειδή το μηχάνημα ήταν πολύ ακριβό για τα περισσότερα νοικοκυριά, η Cochran πούλησε τα περισσότερα από τα πλυντήρια πιάτων της σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Θερμαντήρας αυτοκινήτου: Εφευρέθηκε από τη Margaret A. Wilcox το 1893

Το πρώτο άτομο που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια θερμάστρα αυτοκινήτου ήταν η Margaret A. Wilcox, μηχανικός στο Σικάγο. Ο σχεδιασμός του 1893 της Wilcox χρησιμοποιούσε θερμότητα από τον κινητήρα του αυτοκινήτου για να διατηρεί ζεστούς τους οδηγούς και τους επιβάτες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Αργότερα μηχανικοί βελτίωσαν την ιδέα κάνοντας τη ρύθμιση της θερμότητας πιο εύκολη. Ανάμεσα σε άλλες εφευρέσεις της Wilcox βρίσκεται και ένα πλυντήριο ρούχων και πιάτων, 2 σε 1 το οποίο (δυστυχώς) δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία.

Συσκευές τηλεπικοινωνιών από τη Shirley Ann Jackson

Η Shirley Ann Jackson ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε διδακτορικό από το MIT και η έρευνά της στη δεκαετία του 1970 έκανε καινοτομίες στις τηλεπικοινωνίες. Λόγω των ανακαλύψεων του Τζάκσον, έγιναν εφικτές εφευρέσεις όπως αναγνώριση κλήσης, καλώδια οπτικών ινών και φορητό φαξ.

Exit mobile version