5 φυτά εσωτερικού χώρου που αγαπούν να τα παραμελείς
- 3 ΙΑΝ 2023
Προσωπικά μιλώντας, πριν αποκτήσω τα πρώτα μου φυτά εσωτερικού χώρου και εξοικειωθώ με τις (ελάχιστες και πολύ συγκεκριμένες) ανάγκες που έχουν, πίστευα πως είναι πεταμένα λεφτά και τσάμπα στεναχώρια. Επειδή μετά από λίγο καιρό θα ερχόταν η στιγμή να τα πετάξω στα σκουπίδια, γιατί μία μέρα αποφάσισαν να σαπίσουν άνευ λόγου και αιτίας. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και τα φυτά έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ανά περίπτωση. Δεν είναι όλα για όλους. Εννοείται, λοιπόν, πως μερικά από τα φυτά που βλέπεις στο Pinterest ή φιγουράρουν στην αρχική σελίδα του Instagram, ναι μεν είναι εντυπωσιακά, αλλά θέλουν όντως κάποια παραπάνω εμπειρία και προσοχή όσον αφορά τη φροντίδα τους. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτά τα φυτά που είναι πλασμένα για εσένα που είσαι αρχάρια. Μιλάμε γι’ αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου που αγαπούν να τα παραμελείς.
Σανσεβιέρια: Χρυσό μετάλλιο ανάμεσα στα ανθεκτικότερα φυτά
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί συναντάς κι από μία τουλάχιστον σανσεβιέρια όπου σταθείς κι όπου βρεθείς; Είτε σε σπίτι φίλων και γνωστών είτε σε γραφείο και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους. Η απάντηση είναι απλή και εντοπίζεται στην ανθεκτικότητά της ως φυτό.
Η σανσεβιέρια, λοιπόν, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο προσαρμοστικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν έχει ανάγκη από πολύ φως, αλλά ούτε και απαιτήσεις σε περιποίηση, καθώς αντέχει για καιρό την ξηρασία. Επίσης, φημίζεται για την ιδιότητά της να φιλτράρει καλά τον αέρα, απορροφώντας τους βλαβερούς ρύπους. Το τρίπτυχο της επιτυχίας. Τι άλλο θες;
Πόθος
Ο πόθος είναι πάθος κι έχει όλους τους λόγους για να γίνει και δικός σου, γιατί δεν ζητάει σχεδόν τίποτα από εσένα. Ευδοκιμεί σε έμμεσο φως, αλλά παράλληλα αντέχει σε μέρη με έντονη ηλιοφάνεια ή σε μέρη με περισσότερη σκιά. Του αρέσει να ποτίζεται κάθε 1 έως 2 εβδομάδες, όταν το έδαφος στεγνώσει τελείως.
Και η ζάμια ανάμεσα στα ανθεκτικότερα φυτά
Στα top των top ανθεκτικών παχύφυτων, συγκαταλέγεται η ζάμια. Πρόκειται για ένα φυτό που σου δίνει όλους του λόγους για να ξεχάσεις να ασχολείσαι μαζί του. Αναπτύσσεται κανονικότατα σε σκιερά, αλλά και σε μέρη με έμμεσο ηλιακό φως. Δεν χαμπαριάζει από ξηρασία και γενικά δεν έχει ανάγκη την προσοχή σου. Μπορεί και μόνη της!
Η ζάμια έχει σπουδαίο ριζικό σύστημα που τη βοηθάει να αποθηκεύει νερό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση τεταμένης ξηρασίας δηλαδή. Καλό είναι, βέβαια, να μην φτάσει σε αυτό το σημείο. Δείξ’ της αγάπη, ποτίζοντάς τη κάθε 3 με 4 εβδομάδες, ανάλογα με την ποσότητα ξηρασίας του χώματος. Δεν ζητάει πολλά μωρέ.
Paddle plant/Kalanchoe thyrsiflora
Ανάμεσα στα φυτά που δεν μπορείς να ξεράνεις με τίποτα βρίσκεται και το εντυπωσιακό paddle plant με τα μεγάλα, στρογγυλά φύλλα και τις ροζοκόκκινες άκρες που θυμίζουν κουπιά. Το έντονο ηλιακό φως βρίσκεται στις προτιμήσεις του, οποτέ τοποθέτησέ το άφοβα ακόμα και στο πιο ηλιόλουστο σημείο. Επίσης, δεν έχει θέμα με το στεγνό έδαφος και την ξηρασία. Οπότε αν ξέχασες να το ποτίσεις για αρκετό καιρό, δεν έγινε και κάτι.
Κρασούλα: Ανάμεσα στα φυτά που ΔΕΝ θα σε ζορίσουν
Η κρασούλα είναι ένα φυτό που μπορεί να κάνει πολύ υπομονή μαζί σου. Είναι ικανή να επιβιώσει για κάτι περισσότερο από έναν μήνα, χωρίς να της δώσεις καμία απολύτως προσοχή (βέβαια, δεν χρειάζεται να φτάσεις σε αυτό το σημείο). Προτίμησε μία ηλιόλουστη τοποθεσία στο σπίτι σου (με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, κατά προτίμηση) και πότισέ τη όταν το χώμα της ξεραθεί τελείως.