5 φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και τη σκιά
- 26 ΔΕΚ 2021
Όσο οι χειμερινές μέρες γίνονται όλο και πιο παγωμένες, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να μετακινήσεις τα φυτά που έχεις κοντά στο παράθυρο, σε κάποιο άλλο, πιο ζεστό, σημείο. Γιατί τα κρύα τζάμια καθόλου δεν αρέσουν στα φύλλα του φυτού σου, που πιθανόν έρχονται σε επαφή με την παγωμένη τους επιφάνεια. Αντίθετα ίσως χρειαστεί να απομακρύνεις κάποια από το καλοριφέρ, αφού η θερμότητά του τα μαραίνει. Σε κάποια από αυτά, θα παρατηρήσεις τα φύλλα να πέφτουν σιγά σιγά. Επίσης ίσως δεις ότι το φυτό αναπτύσσεται πολύ αργά. Όλα αυτά σε βάζουν σε αρνητικές σκέψεις. Το φυτό σου αργοπεθαίνει, σκέφτεσαι από μέσα σου και σε πιάνει κρύος ιδρώτας. Διέγραψε αμέσως τέτοιες σκέψεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους. Όλα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα, εάν σκεφτείς πως το μέσο φυτό εσωτερικού χώρου χρειάζεται ζέστη και αρκετό ηλιακό φως (όχι άμεσο) για να αναπτυχθεί.
Όπως καταλαβαίνεις από τα προαναφερόμενα, τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν περνάνε και τόσο καλά τους χειμερινούς μήνες, εάν σκεφτείς πως προηγουμένως πέρασαν μία υπέροχη καλοκαιρινή σεζόν ανθοφορίας. Ο χειμώνας, λοιπόν, δεν είναι και τόσο εύκολη εποχή για τα εσωτερικά φυτά που πατάνε pause στην ανάπτυξή τους μέχρι να έρθει ξανά η άνοιξη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως εσύ δεν μπορείς να τα έχεις. Μπορείς και παραμπορείς, γιατί κάποια από αυτά τα φυτά, προτιμούν χαμηλές θερμοκρασίες και σκιά. Διαλέγεις & παίρνεις.
Φυτά εσωτερικού χώρου για τον χειμώνα: Σανσεβιέρια
Εάν έχεις διαβάσει προηγούμενα άρθρα μου για φυτά εσωτερικού χώρου, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως η σανσεβιέρια είναι σχεδόν πάντα ανάμεσα στις επιλογές σου. Οι λόγοι είναι τρεις και σίγουρα θα σε πείσουν να πεταχτείς αύριο κιόλας ως το τοπικό ανθοπωλείο να την προμηθευτείς.
Η σανσεβέρια, λοιπόν, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο προσαρμοστικά φυτά εσωτερικού χώρου. Δεν έχει ανάγκη από πολύ φως, αλλά ούτε και απαιτήσεις σε περιποίηση, καθώς αντέχει για καιρό την ξηρασία. Επίσης, φημίζεται για την ιδιότητά της να φιλτράρει καλά τον αέρα, απορροφώντας τους βλαβερούς ρύπους. Το τρίπτυχο της επιτυχίας.
Ζάμια
Όπως ίσως γνωρίζεις, τα παχύφυτα είναι γενικότερα πολύ ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Ανάμεσα, στα top των top, είναι ξεκάθαρα η ζάμια, η οποία ίσως να μην ευδοκιμήσει απαραίτητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει. Μιλάμε, για ένα φυτό που σου δίνει όλους του λόγους για να ξεχάσεις να ασχολείσαι μαζί του, ακόμα και τον χειμώνα. Αναπτύσσεται κανονικότατα σε σκιερά και ημισκιερά μέρη. Δεν χαμπαριάζει από ξηρασία και γενικά δεν έχει ανάγκη την εντατική περιποίησή σου. Περνάει και μόνο του καλά.
Η ζάμια έχει σπουδαίο ριζικό σύστημα που τη βοηθάει να αποθηκεύει νερό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση τεταμένης ξηρασίας, δηλαδή. Καλό είναι, βέβαια, να μην φτάσει σε αυτό το σημείο. Δείξ’ της αγάπη, ποτίζοντάς τη κάθε 3 με 4 βδομάδες, ανάλογα με την ποσότητα ξηρασίας του χώματος. Δεν ζητάει πολλά μωρέ.
Φυτά εσωτερικού χώρου για τον χειμώνα: Πόθος
Ο πόθος είναι πάθος και σου δίνει όλους τους λόγους να τον κάνεις δικό σου αυτόν τον χειμώνα. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, που δείχνει υπέροχο σε κρεμαστές γλάστρες και σε ψηλά ράφια αφήνοντας το φύλλωμά του να αναπτυχθεί προς τα κάτω. Ευδοκιμεί σε έμμεσο φως, ενώ αντέχει και σε μέρη με έντονη ηλιοφάνεια, αλλά και σε μέρη πιο σκιερά. Παντού και πάντα δηλαδή. Του αρέσει να ποτίζεται κάθε 1 έως 2 εβδομάδες, όταν το έδαφος στεγνώσει τελείως. Με λίγο λόγια, βρίσκεται ανάμεσα στα ιδανικά φυτά για να ξεχειμωνιάσεις.
Δράκαινα
Η δράκαινα (και όλες οι ποικιλίες της – γιατί είναι και πολλές), κατάγεται από τις τροπικές χώρες της Αφρικής, αλλά αναπτύσσεται κανονικότητα και σε μη τροπικά κλίματα, ακόμα και στον μεσογειακό χειμώνα. Η ανάπτυξή της είναι σχετικά αργή. Ευδοκιμεί σε φωτεινά σημεία χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις αχτίδες του ήλιου. Η ανθεκτικότητά της την κρατά ζωντανή ακόμα και σε χώρους που δεν είναι τόσο φωτεινοί.
Φυτα εσωτερικού χώρου για τον χειμώνα: Πεπερόμια
Ενώ τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου ζητούν τον ήλιο και τη ζέστη, η πεπερόμια ζητά μέτριες συνθήκες φωτισμού, ή ακόμα καλύτερα τη σκιά. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αύριο κι όλας μπορείς να πεταχτείς μέχρι το τοπικό ανθοπωλείο να προμηθευτείς μία. Αυτό το θαμνώδες φυτό με τα σαρκώδη και γυαλιστερά φύλλα, λοιπόν, θα γίνει το καλύτερο winter buddy σου. Σημείωσε, επίσης, πως είναι και αργής ανάπτυξης. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που λειτουργεί υπέρ σου.