ΦΥΤΑ

5 φυτά που ευδοκιμούν χωρίς ήλιο. Το σκοτάδι είναι φίλος τους

Unsplash

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ήλιος είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, πάντα υπάρχαν -και θα συνεχίσουν να υπάρχουν- κάποιες μικρές εξαιρέσεις στον κανόνα.

Μερικά φυτά, λοιπόν, δεν χρειαζονται ιδιαίτερα τον ήλιο. Μπορούν, δηλαδή, να επιβιώσουν με ελάχιστο ηλιακό φως, ενώ μπορεί να τα πηγαίνουν καλά και με το τεχνητό. Εάν, λοιπόν, ο ήλιος είναι κάτι που λείπει από το σπίτι σου αλλά έχεις μια λατρεία στα φυτά, σού βρήκαμε τη λύση. Οι πρασινάδες της παρακάτω λίστας επιβιώνουν μια χαρά χωρίς την παρουσία ήλιου και hello darkness my old friend!

5 φυτά που περνούν και μόνα τους καλά, στην σκοτεινή τους τη γωνιά

Σανσεβιέρια

Unsplash

Τα έχουμε ξαναπεί. Η σανσεβιέρια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ανθεκτικότερα φυτά εσωτερικού χώρου τόσο από θέμα ποτίσματος όσο και από θέμα ηλιακού φωτός. Επιβιώνει ακόμα και στα πιο σκοτεινά σημεία του σπιτιού.

Δράκαινα

φυτά Unsplash

Η δράκαινα μπαίνει και αυτή στη λίστα με τα φυτά που επιβιώνουν χωρίς πολύ φως. Ωστόσο, η έλλειψη του τελευταίου ενδέχεται να επηρεάσει το χρώμα και τον ρυθμό ανάπτυξής της, ενώ το νερό που απορροφά σε σημεία με περιορισμένο φως είναι συγκριτικά λιγότερο. Ποτίζεις μόνο όταν το χώμα στεγνώσει. Η υγρασία της αρέσει. Άρα αν την ψεκάζεις περιστασιακά όταν ο αέρας είναι ξηρός, θα της κάνεις μεγάλη χάρη.

Ζάμια

φυτά Unsplash

Γενικά, είναι πολύ δύσκολο να «σκοτώσεις» μια ζάμια και αυτό γιατί τα πάει καλά με τα σκιερά σημεία, με το έμμεσο ηλιακό φως, ακόμα και με τα μέρη που σπάνια τα βλέπει ο ήλιος. Από την άλλη, το άμεσο φως σταδιακά κιτρινίζει και ξεραίνει τα φύλλα του. Ποτίζεις μόνο όταν το χώμα στεγνώσει.

Αγλαόνημα

φυτά Unsplash

Το αγλαόνημα δεν έχει ανάγκη την έντονη ηλιοφάνεια για να σου κρατήσει συντροφιά μέσα στο σκοτάδι. Για να μην σου πω ότι ο χαμηλός φωτισμός αρέσει περισσότερο σε αυτό το φυτό από το άμεσο, έντονο φως του ήλιου. Ιδανική επιλογή αν είσαι και πρωτάρης.

Χαμαιδωρέα

Unsplash

H χαμαιδωρέα επιβιώνει μια χαρά σε χαμηλό φωτισμό, αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε μέτριο φως. Προτιμά, επίσης, τα σκιερά από τα φωτεινά σημεία. Ευδοκιμεί και με τεχνητό φως αν χρειαστεί.