ΣΥΝΤΑΓΕΣ

5 γλυκά «κόλαση» για να φτιάξεις όσο #menoumespiti

Madame Ginger

Μένουμε Σπίτι και ξεκάθαρα τρώμε, είναι η φάση. Οk και γυμναζόμαστε, διαβάζουμε, ακούμε μουσική, τακτοποιούμε αλλά μεταξύ μας κυρίως ΤΡΩΜΕ. Αν κι εσένα σου την έχει βαρέσει και έχεις ανάγκη από γλυκά, εμείς είμαστε εδώ για εσένα.

Αν είναι να την κάνεις την αμαρτία, να την κάνεις με τα σωστά γλυκά, βρε αδερφέ. Και μιλώντας για λαχταριστά γλυκά, αναζητήσαμε στο site της δικιάς μας Madame Ginger συνταγές της για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

Σου συγκεντρώσαμε, λοιπόν, 5 yummy γλυκά κάθε γούστου, από λουκουμάδες και brownies, μέχρι μπουγάτσα και τιραμισού για να μπεις στην κουζίνα και να περάσεις εκεί τον άφθονο χρόνο σου. Και για εσένα που επιμένεις (και μπράβο σου) να προσέχεις τη διατροφή σου και να ψάχνεις υγιεινά γλυκά, κάνε scroll στην 5η συνταγή, όπου θα βρεις μια light συνταγή μους σοκολάτας με γιαούρτι.

Απόλαυσε τα γλυκά σου και μείνε σπίτι!

#1: Αφράτοι λουκουμάδες με φιστίκι Αιγίνης

γλυκά

Υλικά για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
150 γρ. μέλι (ή maple syrup)
1 φέτα πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας

Υλικά για τη ζύμη
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ.)
1 ½ κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
240 ml χλιαρό νερό
120 ml χλιαρό φρέσκο γάλα (ή άγλυκο ρόφημα αμυγδάλου)

Επιπλέον υλικά
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
50 γρ. φυστίκι Αιγίνης, τριμμένο

Εκτέλεση
1) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

2) Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σταδιακά προσθέτουμε το νερό και το γάλα, ανακατεύοντας παράλληλα, μέχρι να έχουμε έναν πηχτό αλλά ρευστό χυλό.

3) Καλύπτουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να σχηματίσει τρυπούλες. Η ζύμη μας ακόμα και φουσκωμένη θα είναι αρκετά ρευστή.

4) Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε ρηχή και πλατιά κατσαρόλα. Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά ρίχνουμε κουταλιές της ζύμης απαλά στην κατσαρόλα, με τη βοήθεια δύο κουταλιών.

5) Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε δόσεις, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν καλά απ’ όλες τις πλευρές. Τους μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

6) Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς, περιχύνοντάς τους με σιρόπι (αφού αφαιρέσουμε τη φέτα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας) και πασπαλίζοντάς τους με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

  • Για vegan λουκουμάδες αντικαθιστούμε το φρέσκο γάλα αγελάδος στη ζύμη με άγλυκο γάλα αμυγδάλου και το μέλι του σιροπιού με σιρόπι από σφένδαμο (maple syrup).

#2: Λαχταριστά brownies με 4 υλικά

Υλικά
400 γρ. πραλίνα φουντουκιού
2 μεγάλα αυγά & 1 κρόκος
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση
1) Σε μπολ ανακατεύουμε την πραλίνα φουντουκιού με τα αυγά και τον κρόκο με σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2) Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα ίσα να ενσωματωθούν στο μείγμα.

3) Ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε ταψί 24*24εκ περασμένο με λαδόκολλα.

4) Ψήνουμε τα brownies σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά.

5) Αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν τα μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε ξύλο κοπής και τα κόψουμε σε τετράγωνα.

#3: Εύκολη μπουγάτσα με αφράτη κρέμα & φύλλο κρούστας

Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
170 γρ. ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
30 γρ. βούτυρο αγελάδος

Άλλα υλικά
10 φύλλα κρούστας
140 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Εκτέλεση
1) Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το αλάτι να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά.

2) Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα και αφήνουμε την κρέμα να σιγοβράσει, για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να πήξει.

3) Όταν πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.

4) Βουτυρώνουμε ένα ταψί με πινέλο και στρώνουμε 5 φύλλα εναλλάξ (κατά μήκος και κατά πλάτος), βουτυρώνοντας καλά το καθένα.

5) Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. Εάν περισσεύουν πολύ, κόβουμε τα φύλλα όπου χρειάζεται. Τα διπλώνουμε στις άκρες σχηματίζοντας το “γείσο” και το βουτυρώνουμε και αυτό.

6) Ψήνουμε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το φύλλο και να χρυσοψηθεί.

7) Την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά, την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

#4: Τιραμισού χωρίς αυγά: γρήγορο & λαχταριστό

Υλικά
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ. τυρί Μασκαρπόνε
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
400 ml δυνατό καφέ (καφέ φίλτρου/espresso κ.λ.π.), σε θερμοκρασία δωματίου
30 ml λικέρ καφέ
24 μπισκότα σαβαγιάρ
2 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση
1) Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα, για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί.

2) Σε άλλο μπολ χτυπάμε το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε τη σαντιγί και την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα, χρησιμοποιώντας σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

3) Ανακατεύουμε τον καφέ με το λικέρ σε μπολ. Βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο μείγμα, χωρίς να τα αφήσουμε να παπαριάσουν και τα τοποθετούμε ομοιόμορφα στη βάση γυάλινου/πυρίμαχου σκεύους. Εάν χρειαστεί τα κόβουμε στη μέση για να καλύψουν την επιφάνεια του σκεύους.

4) Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από τα σαβαγιάρ, ισιώνοντας την επιφάνειά της με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

5) Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ: τα βουτάμε σύντομα στο μείγμα καφέ και τα τοποθετούμε πάνω από το στρώμα κρέμας.

6) Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνειά της. Φυλάμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, για να κρυώσει καλά.

7) Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με κακάο.

#5: Light Μους σοκολάτας με γιαούρτι

Υλικά για 4 άτομα: 

200 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα (52% περιεκτικότητα σε κακάο)
160 γρ. γάλα φρέσκο
160 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά (2%)
240 γρ. δημητριακά

Εκτέλεση: 

1. Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, κομμένη σε κομμάτια. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ακουμπάμε επάνω του το ανοξείδωτο μπολ. Ο πάτος του δεν θα πρέπει να ακουμπά στο νερό. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής από σιλικόνη και μόλις λιώσει καλά, κατεβάζουμε από το μπεν μαρί.

2. Παράλληλα, βάζουμε το γάλα και το γιαούρτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει καλά. Εναλλακτικά χτυπάμε με το μίξερ χειρός.

3. Ρίχνουμε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και να έχουμε ένα ενιαίο χρώμα. Ρίχνουμε τα μισά δημητριακά και ανακατεύουμε απαλά.

4. Μοιράζουμε τη μους σε 4 μπολάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν τη σερβίρουμε με τα υπόλοιπα δημητριακά.

 

Exit mobile version