ΛΑΧΑΝΙΚΑ

5 λαχανικά που βγάζουν ρίζα σε νερό

Pexels

Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο τρόφιμο σε μια ισορροπημένη διατροφή ενώ δεν χρειάζεται να επεκταθούμε πολύ στην αξία που έχουν για την υγεία μας και στα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν στον οργανισμό μας.

Αρκετά από τα λαχανικά που καταναλώνεις συχνότερα, μπορούν να βγάλουν ρίζα μέσα σε ένα δοχείο ή ένα βάζο με νερό από ένα τμήμα τους και ιδιαίτερα από υπολείμματα που πετάς όταν τα κόβεις για τις σαλάτες, τα φαγητά που μαγειρεύεις καθημερινά για να πάρεις μαζί στο γραφείο και τα energy boost smoothies που ετοιμάζεις όταν γυρνάς σπίτι.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ριζοβολία (ανάπτυξη ριζών από ένα τμήμα, συνήθως από κλαδιά ή μοσχεύματα) και συμβαίνει όταν τα φυτά λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο από το νερό. Μαθαίνεις ποια λαχανικά είναι κατάλληλα γι’ αυτήν τη διαδικασία παρακάτω.

5 λαχανικά που βγάζουν ρίζα σε νερό

Μαρούλι

Ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε νερό είναι το μαρούλι, το Νο 1 φθινοπωρινό λαχανικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να κόψεις το κάτω μέρος του μαρουλιού προς τη ρίζα, δημιουργώντας ένα κομμάτι περίπου 2-3 εκατοστών. Το τοποθετείς μέσα σε δοχείο με περίπου 1-2 εκατοστά νερού.

Σχοινόπρασο

Κόβεις το κάτω τμήμα του σχοινόπρασου, μήκους 2-3 εκατοστών, μαζί με τη ρίζα και το βάζεις μέσα σε δοχείο με λίγο νερό. Μέσα σε λίγες μέρες, θα αναπτυχθούν οι ρίζες και θα βγάλει καινούρια φύλλα.

Κρεμμύδι

Μπορείς να καλλιεργήσεις κρεμμύδι σε νερό εύκολα, αν κόψεις 2 εκατοστά από το κάτω μέρος του φρέσκου ή ξερού κρεμμυδιού μαζί με τις ρίζες. Τοποθετείς το κομμάτι κρεμμυδιού με τις ρίζες σε ένα δοχείο με ελάχιστο νερό και αφού αναπτυχθούν οι ρίζες, το μεταφυτεύεις σε γλάστρα.

Σέλινο & σέλερι

Το σέλινο και το σέλερι είναι από τα λαχανικά που μπορούν πολύ εύκολα να αναπτυχθούν μέσα σε νερό από τα απομεινάρια τους. Αρκεί να κόψεις τη βάση του σέλινου σε ύψος 2-3 εκατοστών και να το βάλεις σε ένα ποτήρι με νερό. Μετά από 1-2 εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα φύλλα να μεγαλώνουν ώστε να μπορέσεις να τα μεταφυτεύσεις σε γλάστρα.

Πράσο

Το πράσο που περίσσεψε μπορεί να βγάλει ρίζες αν κόψεις το λευκό τμήμα του βλαστού στο κάτω μέρος του λαχανικού σε ύψος 2-3 εκατοστών (φρόντισε να υπάρχουν και τα ριζίδια) και το βάλεις σε νερό. Σταδιακά, θα δεις ότι οι ρίζες ξεκινούν να μεγαλώνουν και το φύλλωμα του πράσου αναπτύσσεται από το κέντρο του βλαστού.

 

Extra tips για να κάνεις σωστά τη διαδικασία:

  • Βεβαιώσου ότι το κάτω μέρος του φυτού είναι βυθισμένο στο νερό, αλλά το πάνω μέρος να παραμένει εκτεθειμένο στον αέρα.
  • Τοποθέτησε το μπολ σε ένα φωτεινό σημείο, αλλά όχι εκεί που το φως του ήλιου είναι άμεσο.
  • Φρόντισε να αλλάζεις το νερό τακτικά για να διατηρείται καθαρό. Έτσι θα αποφύγεις την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών και το σάπισμα των λαχανικών.

Με υπομονή, τα λαχανικά θα αρχίσουν να αναπτύσσουν ρίζες και μπορείς να τα μεταφυτεύσεις σε χώμα!

Exit mobile version