TIPS

5 μέρη που ξεχνάς να καθαρίσεις στο σαλόνι

Unsplash

Σίγουρα το σαλόνι είναι ο χώρος που συχνάζεις αρκετές ώρες την ημέρα και ειδικότερα τώρα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Είναι εκεί που χαλαρώνεις, που απολαμβάνεις τον καφές σου και το ποτό σου. Είναι το μέρος που περνάς τον περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τους καλεσμένους σου και γενικότερα τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Λόγω, λοιπόν, αυτής της συχνής δραστηριότητας που ανιχνεύεται στο σαλόνι, καλό είναι να διατηρείς αυτόν τον χώρο έξτρα καθαρό.

Και αν πιστεύεις πως αλλάζοντας απλά τα καλύμματα του καναπέ και των μαξιλαριών, βάζοντας σκούπα, ξεσκονίζοντας τα έπιπλα και σφουγγαρίζοντας το πάτωμα έχεις ξεμπερδέψει, κάνεις μεγάλο λάθος. Οι πιθανότητες να μην καθαρίζεις τα παρακάτω μέρη στο σαλόνι σου είναι αρκετά μεγάλη. Δώσε, λοιπόν, προσοχή.

Τηλεχειριστήρια

Φαντάσου πόσα μικρόβια συγκεντρώνονται στην επιφάνεια των τιλεκοντρόλ, στις κονσόλες video games και στα κάθε λογής τηλεχειριστήρια που υπάρχουν στο σαλόνι σου. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα, είναι μια αρκετά καλή εστία μικροβίων, εάν σκεφτείς ότι τα χρησιμοποιείς σχεδόν σε καθημερινή βάση με τα χέρια, και όχι μόνο τα δικά σου. Συν τοις άλλοις, σκέψου ότι τα χέρια σου δεν είναι πάντα τα πιο καθαρά. Ο πιο εύκολος τρόπος, λοιπόν, να τα καθαρίσεις είναι με υγρά αντισηπτικά υγρά μαντηλάκια.

Τα σουβέρ στο σαλόνι

Εάν δεν σου πάει 1 φορά το μυαλό στα τηλεχειριστήρια, τότε δεν σου πάει 10 φορές στα σουβέρ, που έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στο τραπεζάκι ή στην τραπεζαρία του σαλονιού σου. Εάν είναι φτιαγμένα από φελλό, τότε καλό είναι να τα καθαρίσεις επιφανειακά, χρησιμοποιώντας υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια. Σουβέρ οποιουδήποτε άλλου υλικού μπαίνει άνετα και στο πλυντήριό σου, μαζί με τα υπόλοιπα άπλυτα.

Κάτω από το χαλί

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να καθαρίζουμε μόνο το πάνω μέρος του χαλιού, ξεχνώντας ότι το κάτω μέρος του μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη βρωμιά στο πάτωμα. Κι αυτό, γιατί όταν πατάμε στο χαλί, συχνά το κάτω μέρος του μαδάει και σκονίζεται. Επίσης, εάν έχεις βελέντζα, τότε το πάτωμα – εγγυημένα – γεμίζει σκόνη (άκου εμένα που έχω στο δωμάτιό μου). Επομένως, μια φορά στο τόσο, καλό θα ήταν να σκουπίζεις και να σφουγγαρίζεις το πάτωμα κάτω από τα χαλιά.

Βιβλία και μικροαντικείμενα

Είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές ξεσκονίζεις τις μεγάλες επιφάνειες των επίπλων, την τραπεζαρία και τα ράφια στο σαλόνι, αφήνοντας άθικτα – ή ξεσκονίζοντάς ελάχιστα με ένα ξεσκονόπανο –  τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σε αυτά. Να ξέρεις πάντως, η σκόνη δεν φεύγει τόσο εύκολα από τα εν λόγω αντικείμενα. Αραιά και που, λοιπόν, θα χρειαστεί να τα καθαρίσεις με κάποιο προϊόν καθαρισμού. Όσο για τα βιβλία, καθάρισε την εξωτερική τους επιφάνεια, χρησιμοποιώντας απλά ένα (ελάχιστα) βρεγμένο πανάκι, ώστε να αποφύγεις τυχόν φθορές στο χρώμα και την υφή τους.

Τα φυτά στο σαλόνι

Εσύ γνώριζες ότι η σκόνη που κάθεται στο φύλλωμα των φυτών σου μπορεί να τα σκοτώσει αργά και βασανιστικά; Αν ναι, αυτό είναι θετικό για την υγεία τους. Αν όχι, ήρθε η ώρα να τα σώσεις από βέβαιο θάνατο. Γενικότερα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την υγεία των φυτών εσωτερικού χώρου είναι να διατηρείς τα φύλλα τους καθαρά, χωρίς σκόνη πάνω τους. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που τα παράθυρα είναι συνήθως κλειστά, η σκόνη αυξάνεται. Η τελευταία εμποδίζει το φυτό να πάρει την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για να αναπνεύσει και μειώνει, επίσης, την ποσότητα φωτός που λαμβάνει.