ΕΞΟΔΟΣ

5 νέα εστιατόρια στην Αθήνα με δημιουργική κουζίνα που πρέπει να δοκιμάσεις

Το ότι ξεφυτρώνουν συνέχεια καινούρια μαγαζιά στην Αθήνα, δεν αποτελεί νέο. Από όπου κι αν περάσεις, βλέπεις νέα café, μαγαζιά με γλυκά, μπόλικα spots για street food και κοκτειλάδικα. Αυτό όμως που είχαμε καιρό να δούμε είναι τα εστιατόρια που σερβίρουν καλό φαγητό, μέσα από τη δημιουργική ματιά των σεφ τους.

Όταν λέω εστιατόρια, δεν εννοώ απαραίτητα ακριβά μαγαζιά όπου πρέπει να ντυθείς καλά ώστε να μην νιώσεις underdressed. Και σίγουρα δεν εννοώ ότι πρέπει να δώσεις μία περιουσία προκειμένου να φας καλό φαγητό.

Η νέα τάση στη μαγειρική είναι το καλό δημιουργικό φαγητό (με βάση την προσωπική ματιά του σεφ) που τη λες value for money. Παρακάτω θα βρεις τις 5 αφίξεις που έχουν ήδη προλάβει να προκαλέσουν αίσθηση στην Αθήνα και έχουν πολύ καλό φαγητό. Τα 5 καινούρια μαγαζιά όπου θα ευχαριστηθείς καλό φαγητό.

Lost Athens (Αρχελάου 7, Παγκράτι)

Το Παγκράτι έχει γίνει μία από τις πιο hot περιοχές, συγκεντρώνοντας μαγαζιά για όλα τα γούστα. Brunch, γλυκό, παϊδάκια και καφέ. Τώρα έχεις έναν ακόμη λόγο για να πας. Το “Lost Athens” στην Αρχελάου. Στεγάζεται σε έναν υπέροχο industrial χώρο, με ιδιαίτερα σχέδια από τον Έλληνα καλλιτέχνη Μποέμ και τη Circus Design Studio.

Οι 3 ιδιοκτήτες (Βασίλης, Γιώργος, Παναγιώτης) μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία γύρω από το φαγητό. Θεωρούν ότι είναι ιερή η στιγμή όπου θα συναντηθείς με αγαπημένους σου ανθρώπους και θα απολαύσεις το φαγητό. Ο σεφ Κώστας Νασιόπουλος και η ομάδα του έχουν φτιάξει έναν υπέροχο κατάλογο και τα φαγητά χωρίζονται ανάλογα με το αν θα χρειαστείς μαχαίρι, πιρούνι ή κουτάλι.

Καλωσόρισμα με σούπα της ημέρας (η πατατόσουπα με πράσο θα σου μείνει αξέχαστη) ενώ το βούτυρο που συνοδεύει το ψωμί, περιέχει τρούφα. Το απλώνεις σε ψωμί διαφορετικών ειδών και προετοιμάζεις τον ουρανίσκο σου γι’αυτό που ακολουθεί.

Δροσερή σαλάτα με μπουράτα, μαριναρισμένο κολοκύθι και ψητή κολοκύθα. Το brioche με μπακαλιάρο σε κρούστα χαμομήλι, μαγιονέζα curry και άχυρο πατάτας είναι πεντανόστιμο. Ένα πιάτο που έχει ήδη γίνει γνωστό, και όχι άδικα, είναι τα ραβιόλι με πάπια και κάστανο.

Θα συνοδεύσεις τα πιάτα σου με μπύρα από ελληνικές ζυθοποιίες (θα βρεις γύρω στις 50 ετικέτες) αλλά και ελληνικά κρασιά. Και θα επιστρέψεις σίγουρα.

Ώρες λειτουργίας:  Καθημερινά 13:00- 00:00- Δευτέρα κλειστά

The Royal Monkey (Λεβίδου 11, Κηφισιά)

Φεύγουμε για λίγο από το κέντρο της Αθήνας και μεταφερόμαστε στην Κηφισιά, στο bar-restaurant που άνοιξε στην οδό Λεβίδου. Η Ανατολή συναντά τη Δύση, πράγμα που αντιλαμβάνεσαι τόσο στον χώρο όσο και στη γεύση. Ο βασιλικός πίθηκος είναι πανταχού παρών, δια χειρός του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη και του illustrator Γεράσιμου Χατζή. Τον χώρο έχει σχεδιάσει η SAINT OF ATHENS σε συνεργασία με την DIVE ARCHITECTS.

Ο σεφ Ηλίας Σκουλός έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο που δίνει ποικιλία επιλογών σε όποιον επισκεφθεί το μαγαζί των βορείων προαστίων.

Στο “The Royal Monkey” θα βρεις φανταστικά bao buns σε 3 διαφορετικές εκδοχές (χοιρινό, κοτόπουλο, φουά γκρα), γεύσεις από Ταϊλάνδη με ταλιατέλες noodles αλλά και ramen. Κροκέτες από κρέας καβουριού, γαρίδες, dumplings μπακαλιάρου αλλά και το θρυλικό cheeseburger των 30s “L’Americain”, το οποίο θα βρεις και στο brunch menu.

Μην ξεχάσεις να τιμήσεις κάποιο από τα γλυκά τα μαγαζιού και να δοκιμάσεις τουλάχιστον ένα κοκτέιλ από τη λίστα, που παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη ιστορία. Cheers.

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12.00 – 02.00, Σαββατοκύριακα: 10.00 – 02.00

Stories Urban Bistronomy (Βορέου 5-7, Αθήνα)

To νέο μαγαζί που στεγάζεται στο roof top του ξενοδοχείου “The Editor Hotel Athens” είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο μέρος, στην καρδιά της Αθήνας. Σε έναν ήσυχο και όμορφο χώρο στην ταράτσα ενός ξενοδοχείου, θα απολαύσεις ελληνική κουζίνα with a twist.

Ο σεφ Γιάννης Λιόκας έχει καταγωγή από τα Ιωάννινα κι αυτό περνάει και στα πιάτα του. Πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχει σχέση τιμής-ποιότητας (γιατί αυτό είναι το νόημα του bistronomy) και είναι σημαντικό να δείχνεις τις ελληνικές γεύσεις στους ανθρώπους που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Στο μενού θα βρεις την ηπειρώτικη πρασοτυρόπιτα αλλά με εμφάνιση τάρτας, χωρίς να χάνει καθόλου από την αυθεντική νοστιμιά. Πατάτες στη θράκα με μαύρη τρούφα, χτένια με κρέμα φασολάδας, σελινόριζα με κανθαρέλλες (μανιτάρια) και χόρτα φρικασέ και λαχανοντολμάδες στα κάρβουνα.

Η βοδινή γλώσσα με μαγιονέζα τόνου Αλοννήσου είναι μία γευστική πανδαισία. Συνδυασμός κρέατος με ψάρι που πετυχαίνει. Το πιάτο με τα μοσχαρίσια μάγουλα, γλυκό τραχανά και ελληνικό καφέ είναι μία ιδιαίτερη επιλογή, που είτε θα λατρέψεις είτε δεν θα σου αρέσει. Μην φύγεις χωρίς να ολοκληρώσεις το γεύμα με γαλακτομπούρεκο που περιχύνεται με σιρόπι από μπαχαρικά.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη: 19.00-23.30, Παρασκευή και Σάββατο: 19.00-00.00
Κυριακή: 12.30-17.30. Δευτέρα κλειστά.

Hill Athens (Αποστόλου Παύλου 27, Αθήνα)

Κατηφορίζοντας τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έφτανες στην Αποστόλου Παύλου και συνήθιζες να τρως γλυκό στο όμορφο “Chocolat”, με θέα την Ακρόπολη. Οι ίδιοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κάνουν μία αλλαγή, να μετονομάσουν το μαγαζί σε “Hill Athens” και να σερβίρουν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, με την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη.

Εδώ θα βρεις διάφορες σαλάτες, ντολμάδες με γαρίδες και αυγολέμονο, φανταστικό χταπόδι με πατάτες και σάλτσα λεμονιού και το υπέροχο πιάτο “Nigiri”. Σαρδέλες, με αρωματικό ρύζι και λευκό ταραμά.

Εδώ το παστίτσιο είναι ένα πιάτο με κανελόνια, κιμά από ραγού, και τυρί κρέμα. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο μαγαζί ιδιαίτερο, είναι ότι φέρνει προϊόντα από όλη την Ελλάδα στο τραπέζι σου. Λουκάνικο από τη Δράμα, αρσενικό Νάξου, κασέρι από τη Σαμοθράκη και πολλά ακόμα.

Τα κρασιά έχουν την τιμητική τους, ενώ μία μους σοκολάτα με αλάτι, πατέ κακάο και παγωτό αλμυρής καραμέλας κλείνει το γεύμα, έτσι όπως του αξίζει.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 09:00 – 01:30

Harites (Χάρητος 43, Κολωνάκι)

Σε ένα όμορφο σημείο στην οδό Χάρητος (εξ ου και η ονομασία), δεσπόζει ένα νέο restaurant bar που έχει γαλλική αίγλη και σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Με προσοχή στη λεπτομέρεια και ιδιαίτερα σχέδια στους τοίχους, σε περιμένει για να γευτείς ελληνικές γεύσεις, ενώ τις συνοδεύεις με ένα ποτό.

Ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης έχει δημιουργήσει έναν αυθεντικό ελληνικό κατάλογο, για εκείνους που αγαπούν το κλασικό, χωρίς όμως να λείπει και το μοντέρνο στοιχείο.

Κάνε την αρχή με στάκα με αυγά, κατευθείαν από την Κρήτη, ελληνική πίτα, χωριάτικη σαλάτα και γλυκάδια αρνιού. Εδώ θα δοκιμάσεις και το κερκυραϊκό σοφρίτο.

Τα κυρίως πιάτα κρατούν καλά την παράδοση με στιφάδο με κουνέλι, αρνάκι με πατάτες, κακαβιά, τραχανότο και χυλοπίτες με σάλτσα αστακού. Όλα αυτά συνοδεία καλών ελληνικών κρασιών και γλυκών, όπως το κλασικό baba au rum, με λευκή κρέμα σοκολάτας.

Ώρες λειτουργίας: 16.00-00.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00-20.00. Κλειστά Δευτέρα