5 νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις
- 27 ΙΑΝ 2024
Είναι Σάββατο και αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για βιβλία. Τα βιβλία γίνονται η παρέα μας κάθε σαββατοκύριακο κι αυτή την εβδομάδα στις προτάσεις μου θα βρεις βιβλία που κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό ή που θα κυκλοφορήσουν σύντομα και περιμένουν να τα πιάσεις στα χέρια σου.
Τα βιβλία που θα δεις παρακάτω θα βρεις ιστορίες γυναικών του χθες, ιστορίες έρωτα, τη φονική ιστορία ενός έθνους, μυθιστορήματα για θύτες και θύματα, βιβλία για ανθρώπους που δοκιμάζονται σε οριακές καταστάσεις. Κοινώς, βιβλία για άλλες ζωές που θα γνωρίσεις μέσα από τις σελίδες τους. Αυτά είναι 5 νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις.
Σπουδή στην υποταγή
Η Sarah Bernstein, υπέγραψε το βιβλίο Σπουδή στην υποταγή, που βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Booker 2023. Το μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει στις 7 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη και μπορείς να το προπαραγγείλεις.
Μια νεαρή γυναίκα μετακομίζει σε μια απομακρυσμένη χώρα του Βορρά, που ήταν κάποτε η χώρα των προγόνων της. Εδώ ζει τώρα ο πλούσιος αδελφός της, πρόσφατα χωρισμένος, κι εκείνη έρχεται να κάνει αυτό που έχει μάθει καλύτερα στη ζωή της: να τον υπηρετεί.
Απομονωμένη στο τεράστιο σπίτι του μέσα στο δάσος, ολομόναχη καθώς εκείνος λείπει για δουλειές, μέσα σε μια φύση σιωπηλή και επιβλητική, κοιτάζει από μακριά τη μικρή πόλη στην κοιλάδα. Οι ντόπιοι τη βλέπουν με καχυποψία. Είναι ξένη. Παρείσακτη. Επικίνδυνη.
Κάθε της προσπάθεια να είναι καλή μέσα στον τρομερό κόσμο αποτυγχάνει. Κάθε της κίνηση παρερμηνεύεται. Όταν παράξενα και μακάβρια γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν -μια προβατίνα γεννάει το αρνάκι της νεκρό, οι αγελάδες τρελαίνονται και πρέπει να θανατωθούν όλες-, η ευθύνη αποδίδεται σ’ εκείνη.
Ένα μυθιστόρημα για θύτες και θύματα, για τη στοχοποίηση και την ενοχή, την εξουσία και την υποταγή. Και, εντέλει, την επιβίωση.
Αιματοβαμμένο Έθνος
Ο Paul Auster μέσα σε 176 σελίδες, ακολουθεί αιώνες ολόκληρους της κατάχρησης των όπλων στην Αμερική. Το κείμενο διανθίζεται με φωτογραφίες του Spencer Ostrander από τους τόπους περισσότερων από 30 μακελειών που σημειώθηκεν αστις ΗΠΑ. Το βιβλίο του Αιματοβαμμένο Έθνος, μετέφρασε η Ιωάννα Ηλιάδη. Κυκλοφορεί στις 6 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς να το προπαραγγείλεις.
Ο Paul Auster μεγάλωσε παίζοντας με πλαστικά εξάσφαιρα παριστάνοντας τους καουμπόηδες που έβλεπε σε γουέστερν δευτέρας διαλογής. Έζησε τα τραυματικά επακόλουθα του φόνου του παππού του από τη γιαγιά του όταν ο πατέρας του ήταν παιδί και ξέρει, από πρώτο χέρι, πώς καταστρέφονται οικογένειες από μία και μόνη περίσταση ένοπλης βίας. Σε αυτό το σύντομο και καυστικό βιβλίο, ο Όστερ ακολουθεί αιώνες ολόκληρους της κατάχρησης των όπλων στην Αμερική: από τον βίαιο εκτοπισμό του γηγενούς πληθυσμού στην καταναγκαστική σκλαβιά εκατομμυρίων ανθρώπων, από τον άσπονδο διχασμό ανάμεσα στα στρατόπεδα υπέρ και κατά της οπλοκατοχής στα μακελειά που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων σήμερα.
Από το 1968, περισσότερο από 1.500.000 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από όπλα. Οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι, τόσο ολέθριοι, που αναγκάζεται κανείς να αναρωτηθεί γιατί η Αμερική είναι η πιο βίαιη χώρα του δυτικού κόσμου;
Το θηρίο του Γουίνιπεγκ και εγώ
Η ερωτική ιστορία της Μαριάνα Ζαπάτα, Το θηρίο του Γουίνιπεγκ και εγώ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος (μετάφραση Όλγα Γκαρτζονίκα), έχει αγαπηθεί ήδη από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Τώρα θα την αγαπήσεις κι εσύ.
Η Βανέσα Μαζούρ δεν αισθάνεται τύψεις που παραιτήθηκε. Ξέρει ότι έκανε το σωστό. Ήταν προσωπική βοηθός του Έιντεν Γκρέιβς, του κορυφαίου αμυντικού στο αμερικανικό πρωτάθλημα φούτμπολ, αλλά η δουλειά της δεν αναγνωριζόταν. Εξάλλου ήξερε εξαρχής ότι η εργασία αυτή ήταν μία προσωρινή λύση.
Η Βανέσα έχει σχέδια για το μέλλον της και αυτά δεν περιλαμβάνουν την μπουγάδα των τεράστιων εσωρούχων ενός άντρα που δεν έκανε τον κόπο να της πει μια καλημέρα, να τη συγχαρεί που έκανε καλά τη δουλειά της ή να της ευχηθεί για τα γενέθλιά της – ακόμα κι όταν δούλευε γι’ αυτόν ανήμερα των γενεθλίων της.
Το θρυλικό «Θηρίο του Γουίνιπεγκ» μπορεί να έχει πολλούς φαν, αλλά η Βανέσα δεν αντέχει άλλο, 2 χρόνια είναι αρκετά.
Όταν ξαφνικά, ο Έιντεν Γκρέιβς ρίχνει της άμυνές του και εμφανίζεται στην πόρτα της, ζητώντας της να αναλάβει μια εργασία εξωφρενική, δίνοντας εντελώς διαφορετική έννοια στον ρόλο της «προσωπικής» βοηθού, η Βανέσα απορεί.
Τι θα απαντήσει στον άντρα που έχει μάθει να γίνεται πάντα το δικό του;
Απαγορευμένο τετράδιο
Η Άλμπα ντε Σέσπεντες ήταν κόρη του πρεσβευτή της Κούβας στην Ιταλία και μεγάλωσε σε μία οικογένεια προοδευτική. Το 1952 κυκλοφόρησε σε συνέχειες το μυθιστόρημα που θεωρείται το αριστούργημά της. Το Απαγορευμένο τετράδιο διηγείται την ιστορία της Βαλέρια Κροσάτι, μίας γυναίκα της μεσαίας τάξης στην Ιταλία. Το βιβλίο, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου.
Λίγο πάνω από τα 40, με 2 μεγάλα παιδιά, έναν σύζυγο αδιάφορο, μια δουλειά σ’ ένα γραφείο, που την κάνει χωρίς ιδιαίτερο πάθος, η Βαλέρια είναι απορροφημένη στον «φυσικό» ρυθμό της καθημερινότητας, καταπιεσμένη, σχεδόν χωρίς να το αντιλαμβάνεται, από τον τριπλό της ρόλο ως συζύγου, μητέρας και εργαζομένης. Μια μέρα, ωστόσο, υπακούοντας σε μια παρόρμηση που ακόμα και η ίδια βρίσκει παράλογη και ανεξήγητη, αγοράζει ένα σημειωματάριο, στο οποίο αρχίζει να σημειώνει μικρά γεγονότα και προβληματισμούς.
Γράφοντας σ’ αυτόν τον «απαγορευμένο» χώρο, η Βαλέρια ανακαλύπτει τις υπόγειες συγκρούσεις που συνταράσσουν την ύπαρξή της, τις βασανιστικές φιλοδοξίες, τις κρυφές πίκρες της· δίνει φωνή σε μια εσωτερική ζωή που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε λήθαργο, εκφράζει μια δική της ατομικότητα, μια ιδιαίτερη συνείδηση, που της αποκαλύπτεται στις κινήσεις και στις σκέψεις της καθημερινής ζωής.
Γουέιτζερ
To βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν, Γουέιτζερ, που μετέφρασε η Δέσποινα Κανελλοπούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα, μιλά για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σε συνθήκες αληθινά ακραίες. Πρόκειται για ένα έργο πολυετούς έρευνας σε αδημοσίευτα αρχεία και πηγές αλλά και επιτόπιας εξακρίβωσης, στις σελίδες του οποίου θα μάθεις για το μεγαλειώδες και το ελεεινό που μπορεί να τελέσει ο άνθρωπος όταν βρεθεί σε απόλυτη ανάγκη,
Στις 28 Ιανουαρίου 1742 ένα μισοδιαλυμένο πλοιάριο, με τα πανιά κουρελιασμένα και το κατάρτι κομμάτια, ξεβράστηκε στις ακτές της Βραζιλίας. Επιβάτες του ήταν 30 άντρες, σχεδόν ολότελα αποστεωμένοι. Τα όσα αφηγήθηκαν έμοιαζαν απίστευτα.
Οι άντρες ανήκαν στο πλήρωμα του Πλοίου της Αυτού Μεγαλειότητος Γουέιτζερ. Το Γουέιτζερ, που είχε αποπλεύσει 2 χρόνια νωρίτερα από την Αγγλία για να εκτελέσει μια μυστική αποστολή, τσακίστηκε σ’ ένα ερημονήσι στ’ ανοιχτά της Παταγονίας. Μετά από μήνες στο αφιλόξενο νησί οι άντρες εκείνοι κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα θλιβερό πλεούμενο και να διασχίσουν μ’ αυτό πάνω από 3.000 μίλια άγριας θάλασσας. Τους υποδέχτηκαν σαν ήρωες.
6 μήνες αργότερα ένα άλλο, ακόμα πιο άθλιο πλοιάριο ξεβράστηκε στις ακτές της Χιλής. Σ’ αυτό επέβαιναν μονάχα 3 άντρες, οι οποίοι αφηγήθηκαν μια πολύ διαφορετική ιστορία: οι 30 ναυτικοί που είχαν φτάσει στη Βραζιλία δεν ήταν ήρωες ― ήταν στασιαστές.
Η διαμάχη που ακολούθησε, με εκατέρωθεν κατηγορίες για ανταρσία, προδοσία και φόνο, υποχρέωσε το Ναυαρχείο να διατάξει δίκη ώστε να κριθεί ποιος έλεγε αλήθεια. Τον ένοχο τον περίμενε η κρεμάλα.