5 πεντανόστιμες συνταγές με κοτόπουλο
- 4 ΜΑΡ 2019
Το Tastyday.gr ετοιμάζει λαχταριστές συνταγές με κοτόπουλο. Ένα εύκολο υλικό ως προς τη διαχείριση που ταιριάζει με όλα.
Μπουτάκια κοτόπουλου με μαυροδάφνη, πιπεριές και μανιτάρια
Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλου αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4 ή στα 6
½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
½ κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
250 ml Μαυροδάφνη
2 ώριμες ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε κυβάκια
1 δαφνόξυλο ξερό
μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα μπούτια και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να μαριναριστούν. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μπουτάκια και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Με μια τρυπητή κουταλιά τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και πετάμε το περιττό λάδι. Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και την ντομάτα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο. Αλατίζουμε ελαφρώς ,ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μπουτάκια. Σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα ,τη μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 60-70 λεπτά. Μόλις μαγειρευτούν τα μπουτάκια, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στον φούρνο για 1-2 λεπτά, ώστε να δέσει και να γλασαριστεί η σάλτσα (αν χρειαστεί , τη «δένουμε» με λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό). Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για χρώμα και άρωμα. Συνοδεύουμε το μπούτι με ρύζι ή τηγανιτές πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Ψητό κοτόπουλο με φινόκιο
Υλικά
1 φινόκιο περίπου ½ του κιλού κομμένο σε λεπτές φέτες
½ λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
4 φιλέτα από στήθος κοτοπούλου
Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές κάπαρη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Λίγο ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ψήνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου στο γκριλ. Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι μαλακώνουμε τις φέτες του φινόκιο, με ελάχιστο λάδι. Μετά, βάζουμε στο μούλτι τα υλικά της σάλτσας και πολτοποιούμε. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, βάζουμε στο πιάτο αρχικά το φινόκιο. Από πάνω το φιλέτο κοτόπουλου και το περιχύνουμε στη μέση με τη σάλτσα.
Κοτόπουλο με γιαούρτι
Υλικά
1 κοτόπουλο σε μερίδες
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
8-10 ντοματάκια αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ ποτήρι του κρασιού νερό η ζωμό κοτόπουλου
8-10 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο στο λάδι μέχρι να ροδίσει. Το βάζουμε σε μία ρηχή κατσαρόλα. Στο τηγάνι που τσιγαρίσαμε το κοτόπουλο βάζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο τριμμένο και τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγη ώρα ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τα ντοματάκια χωρίς να τα ξεζουμίσουν.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Στην συνέχεια περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του τηγανιού, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και λίγο νερό ή ζωμό. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-1 1/2ώρα. Όταν είναι έτοιμο το περιχύνουμε με το γιαούρτι.
Κοτόπουλο με γάλα καρύδας και ντομάτα
Υλικά
1 κιλό στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μικρές λωρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι,
1/2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι (ιδανικά πηγαίνει το λάδι καρύδας αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σησαμέλαιο, ηλιέλαιο κα )
2 κουταλιές της σούπας κάρυ σε σκόνη (προαιρετικά)
1/2 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουτί γάλα καρύδας πλήρες
2- 3 ντομάτες σχετικά ώριμες κομμένες σε κύβους
1 κοφτή κουταλιά πάστα ντομάτας
3 κουταλιές ζάχαρη
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτουμε τη σκόνη κάρυ σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το κοτόπουλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-10 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τις ντομάτες, την πάστα ντομάτας, και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα, και ανακατεύουμε. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 30 με 40 λεπτά.
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.
Καραμελωμένες φτερούγες κοτόπουλου
Υλικά
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο ( αν δεν σας αρέσει η γεύση, χρησιμοποιείστε κανονικό βούτυρο )
1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
12 μεγάλες φτερούγες κοτόπουλου
Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε κατά τα φτερά κοτόπουλου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, το φυστικοβούτυρο, το μέλι, το ξύδι από κρασί, και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει και να λιώσει η ζάχαρη.
Τοποθετούμε τα φτερά στη σάλτσα, σκεπάζουμε και και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για ακόμη 30 λεπτά περίπου μέχρι η σάλτσα να πήξει. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε.
Διάβασε ακόμα στο Tastyday.gr