ΣΠΙΤΙ

5 πράγματα που δεν είχες ιδέα ότι κάποια στιγμή (όντως) θα λήξουν

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα οικιακά είδη έχουν σαφή ημερομηνία λήξης. Για παράδειγμα, γνωρίζεις ακριβώς πότε να πρέπει να πετάξεις το γάλα που δεν ήπιες, το γιαούρτι που αρνήθηκες να φας παρόλο που το είχε η δίαιτα και την – ξεχασμένη εδώ και καιρό στο ψυγείο – ανοιγμένη κέτσαπ. Από την άλλη, κάποια πράγματα που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά του, δεν έχουν σαφή ημερομηνία λήξης, ενώ όντως έχουν. Ίσως, βέβαια, να μην σου έχει πάει και ποτέ το μυαλό ότι λήγουν και λογικό το βρίσκω.

Τα παρακάτω πράγματα, λοιπόν, έχουν όντως ημερομηνία λήξης ή τέλος πάντων, έχουν την τάση να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, συνδυαστικά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, πως πρακτικά αχρηστεύουν. Τσέκαρέ τα.

Μαξιλάρια

Με την πάροδο του χρόνου, τα μαξιλάρια ύπνου όχι μόνο γίνονται καταφύγιο για ακάρεα, αλλά χάνουν και το σχήμα τους. Εάν, λοιπόν, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχεις πόνους κι ενοχλήσεις στον αυχένα, τώρα ξέρεις σίγουρα ένα πιθανό αίτιο. Προμηθεύεσαι νέο μαξιλάρι το κάθε 2-3 χρόνια κι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Χλωρίνη

Η χλωρίνη είναι ανάμεσα στα βασικά καθαριστικά που σχεδόν κάθε νοικοκυριό είναι εξοπλισμένο, όμως η αλήθεια είναι πως λήγει εκπληκτικά γρήγορα. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, η χλωρίνη αρχίζει να χάνει την αποδοτικότητά της, ύστερα από περίπου έξι μήνες μετά το άνοιγμα. Αν και αυτό δεν το καθιστά άμεσα επικίνδυνο, σημαίνει ότι οι απολυμαντικές της ιδιότητες έχουν μικρότερη απόδοση.

Απολυμαντικά & υγρά καθαριστικά

Στην COVID-19 – κι όχι μόνο – εποχή όπου όλα τα απολυμαντικά και τα καθαριστικά είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα πράγματα που έχουμε στο σπίτι (στην τσάντα, στο αμάξι και πάει λέγοντας), πρέπει να είσαι βέβαιη πως αυτά που χρησιμοποιείς δεν έχουν λήξει. Όπως, λοιπόν, συμβαίνει με την χλωρίνη, έτσι συμβαίνει και με τα υπόλοιπα απολυμαντικά και κάθε λογής υγρά καθαριστικά. Συγκεκριμένα – και στο μισό χρονικό διάστημα απ’ ότι η χλωρίνη, δηλαδή μετά από 3 μήνες -, αυτά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Μπαχαρικά

Ναι, ναι. Και τα μπαχαρικά είναι ανάμεσα στα φαγώσιμα πράγματα που έχουν ημερομηνία λήξης. Όμως, μην αγχώνεσαι. Τα ληγμένα μπαχαρικά δεν αποτελούν απειλή για το φαγητό και κατ’ επέκταση την υγεία σου. Ωστόσο, δεν έχουν το έντονο άρωμα και μυρωδιά που επιθυμείς να έχουν τα φαγητά σου. Ο βασικός σκοπός χρήσης τους, δηλαδή, χάνεται. Επομένως, εάν το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι δεν πάει καλά με τη νοστιμιά και το άρωμα των φαγητών σου, αυτό δεν είναι οι μαγειρικές σου ικανότητες, αλλά το μεγάλο χρονικό διάστημα που έμειναν τα μπαχαρικά στο ντουλάπι. Τα καρυκεύματά σου, λοιπόν, μετά από 1-2 χρόνια αρχίζουν και χάνουν τα αρώματά τους. Αξιοποίησέ τα σε κάθε πιάτο.

Αλεύρι

Αν δεν χρησιμοποιείς τακτικά αλεύρι, καλύτερα να μην αγοράζεις μεγάλες ποσότητες, γιατί το προσδόκιμο ζωής του, υπολογίζεται στους 6 μήνες. Αν, πάλι, έχεις πολύ καλής ποιότητας αλεύρι, τότε η διάρκεια ζωής επιμηκύνεται στον έναν χρόνο, μαξ.

Exit mobile version