5 tips από το TikTok για να διατηρήσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου ζωντανά και να μην ξεραθούν ποτέ
- 21 ΑΥΓ 2021
Σε τούτη τη ζωή, για να διατηρηθεί κάτι όμορφο κι ωραίο, θέλει φροντίδα και πολλή αγάπη. Έτσι συμβαίνει και με τα φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία ναι μεν λειτουργούν ως διακοσμητικά χώρου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ταυτόχρονα είναι ζωντανοί οργανισμοί και απαιτούν κάτι παραπάνω από ένα απλό ξεσκόνισμα.
Είμαι σίγουρη πως πολλές φορές έχεις έρθει αντιμέτωπη με τον αναγκαστικό αποχωρισμό αποχώρηση από το αγαπημένο σου φυτό, επειδή έπρεπε να το πετάξεις. Κι αυτό, γιατί από τη μία στιγμή στην άλλη ξεράθηκε κι εσύ ακόμα ψάχνεις να βρεις τον λόγο. Για να μην χρειαστεί, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις ξανά μία τέτοια κατάσταση, τσέκαρε τα παρακάτω tips από το TikTok που δίνουν λύση στα πιο κοινά προβλήματα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε με τα φυτά εσωτερικού χώρου.
Σκότωσε τα παράσιτα και τους μύκητες με φθηνά οικιακά είδη
Ανεξάρτητα από το πόσα φυτά εσωτερικού χώρου έχεις, οι πιθανότητες ανάπτυξης παράσιτων ή μυκήτων είναι ίδιες. Η αντιμέτωπισή τους είναι απλή κι εσύ δεν χρειάζεται να τρέχεις στο πιο κοντινό φυτώριο για να προμηθευτείς λίπασμα. Χρησιμοποιώντας υλικά που έχεις σπίτι σου, μπορείς να θέσεις υπό έλεγχο την ανάπτυξη αυτών των ενοχλητικών επισκεπτών.
Για να αντιμετωπίσεις, λοιπόν, τα παράσιτα πριν βλάψουν ανεπανόρθωτα το φύλλωμα του αγαπημένο σου φυτού, ψέκασε με νερό και σκόρδο (το οποίο έχεις ψιλοκόψει μέσα στο δοχείο με το νερό) σε όλα τα φύλλα. Επανάλαβε τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα έως ότου αντιμετωπίσεις πλήρως το πρόβλημα.
Για την πρόληψη/θεραπεία μυκήτων, η TikToker προτείνει να προσθέσεις λίγη κανέλα στο χώμα των φυτών σου και να την ανακατεύεις με τα δάχτυλά σου. Πανεύκολο και αποτελεσματικό.
Χρησιμοποίησε βότσαλα και νερό για να αυξήσεις την υγρασία στα φυτά
Εάν ξέρεις από βασικούς κανόνες φροντίδας φυτών εσωτερικού χώρου, τότε σίγουρα γνωρίζεις πόσο μεγάλη σημασία έχει η διατήρηση της υγρασίας τους – ειδικά όταν πρόκειται για τροπικά φυτά.
Αντί να σπαταλήσεις τα λεφτά σου σε υγραντήρα φυτών, μπορείς πολύ εύκολα να εξασφαλίσεις την υγρασία που χρειάζονται οι πρασινάδες σου, γεμίζοντας ένα πιάτο με βότσαλα και νερό. Καθώς το νερό εξατμίζεται, η υγρασία γύρω από το φυτό σου θα αυξηθεί.
Χρησιμοποίησε το κατακάθι του καφέ για λίπασμα
Το λίπασμα πάντα βοηθάει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης οποιοδήποτε φυτού. Γιατί, όμως, να ξοδέψεις τα χρήματά σου σε ακριβά λιπάσματα, όταν μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου, χρησιμοποιώντας ένα υλικό που θα πήγαινε ούτως ή άλλως για πέταμα;
Ο λόγος για τον καφέ που έχει ξεμείνει, ο οποίος μπορεί να είναι άχρηστος για σένα, αλλά χρήσιμος για τα φυτά σου, καθώς μπουστάρει την ανάπτυξή τους.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τον αραιώσεις με νερό και να το ρίξεις κατευθείαν στο χώμα των φυτών σου, όπως κάνεις και με το πότισμά τους.
Ένα μολύβι θα σου πει αν τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα
Η συχνότητα που πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά αποτελεί πάντα αιτία έντονου προβληματισμού κι αυτό γιατί διαφορετικά φυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, ορισμένα φυτά προτιμούν να στεγνώσει τελείως το χώμα τους ώστε να ποτιστούν, ενώ άλλα πρέπει να ποντίζονται όταν μια ή δύο ίντσες νερού εξατμιστούν. Κάθε πότε, λοιπόν, πρέπει να ποτίζεις το φυτό σου; Τη λύση δίνει ένα απλό μολύβι, το οποίο λειτουργεί ως ένδειξη του ποσοστού της ξηρότητας που προτιμά το φυτό σου.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βυθίσεις τη μύτη του μολυβιού στο χώμα. Εάν η μύτη βγει υγρή με κολλημένο χώμα περιμετρικά, τότε δεν χρειάζεται να το ποτίσεις ακόμα. Αν όμως είναι πεντακάθαρη όπως πριν την βυθίσεις στο χώμα, τότε καλύτερα να πάρεις το ποτιστήρι.
Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στα φυτά σου, εφαρμόζοντας το παρακάτω tip
Ακόμα ένας προβληματισμός που γεννάται σχετικά με το πότισμα, είναι η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα φυτό. Ως γνωστόν, το υπερβολικό πότισμα των φυτών μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σήψης των ριζών.
Το κόλπο είναι απλό. Γεμίζεις έναν δίσκο με νερό και τοποθετείς τα φυτά σου για 10 λεπτά. Οι ρίζες θα απλωθούν στο κάτω μέρος του δίσκου και θα μπορέσουν να απορροφήσουν όσο νερό χρειάζονται. Αυτό, βέβαια, θα λειτουργήσει μόνο με την προϋπόθεση πως τα φυτά έχουν φυτευτεί σε γλάστρες με οπές αποστράγγισης.
Αντιμετώπισε το σάπισμα των ριζών με οξυζενέ
Εάν τα φύλλα του φυτού σου αρχίζουν να θαμπώνουν και να μαραίνονται, τότε ήρθε η ώρα να τσεκάρεις αν οι ρίζες του είναι μαραμένες. Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι συνήθως το υπερβολικά υγρό χώμα, το οποίο έχει την τάση να αναπτύσσει βακτήρια στις ρίζες του φυτού. Κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο για το φυτό σου, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Για να αποφεύγεις τα χειρότερα, λοιπόν, βυθίζεις τις ρίζες σε ένα μείγμα που αποτελείται από ένα φλιτζάνι νερό και μία κουταλιά οξυζενέ. Αφήνεις το μείγμα να δράσει για περίπου δύο ώρες. Μόλις περάσουν οι δυο ώρες, καθάρισε τις ρίζες απ’ όλο το περιττό χώμα (ειδάλλως θα αναπτυχθούν πάλι βακτήρια) και επαναφύτευσε το φυτό σε γλάστρα που επιτρέπει επαρκή αποστράγγιση.