5 βιβλία αυτοβελτίωσης για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου
- 6 ΙΑΝ 2024
Το 2024 είναι εδώ και μαζί του έχεις ανοίξει τις πρώτες σελίδες του βιβλίου της ζωής σου γι’ αυτή τη χρονιά. Είναι ένα βιβλίο που θες να γεμίσεις με ωραίες στιγμές, από αυτές που συμβαίνουν όταν εξελίσσεσαι. Κάποια άλλα βιβλία θα σε βοηθήσουν στον στόχο σου για να γεμίσεις το βιβλίο της δικής σου ζωής: τα 5 βιβλία αυτοβελτίωσης που θα δεις παρακάτω.
Τα βιβλία αυτοβελτίωσης ή προσωπικής βελτίωσης και εξέλιξης παρουσιάστηκαν στη ζωή μας για να μας διδάξουν μεθόδους ανάπτυξης του εαυτού μας. Μπορεί κάτι τέτοιο να σου ακούγεται βουνό, αλλά στην πραγματικότητα έστω και μία σελίδα τους να μιλήσει στην καρδιά σου και να σε κάνει να αλλάξεις μία συνήθειά σου που σε κρατάει πίσω, αυτό είναι κέρδος για σένα. Ακολουθούν 5 βιβλία αυτοβελτίωσης για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου το 2024.
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του
Ένα από τα διασημότερα βιβλία αυτοβελτίωσης γράφτηκε από τον Robin Sharma πριν από περίπου 20 χρόνια. Φέτος το βιβλίο Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του, κυκλοφορεί σε επετειακή έκδοση από τις εκδόσεις Διόπτρα (μετάφραση Ουρανία Τουτουντζή) για να σε οδηγήσει σε ένα ταξίδι που θα αλλάξει τη ζωή σου.
Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να νιώσει συγκλονισμένος από την ιστορία του Τζούλιαν Μαντλ, του πάμπλουτου μεγαλοδικηγόρου που είδε σε μια στιγμή την πορεία της ζωής του να ανατρέπεται και να οδηγείται ένα βήμα πριν τον θάνατο. Ένα σχεδόν μοιραίο έμφραγμα στην αίθουσα του δικαστηρίου… Η συνταρακτική αυτή εμπειρία θα αποτελέσει την αφορμή για να εγκαταλείψει για πάντα τον υλικό κόσμο και να ταξιδέψει προς την Ανατολή αναζητώντας τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής του…
Το βιβλίο του Robin Sharma Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του τυπώθηκε αρχικά σε λίγα αντίτυπα, πολύ σύντομα όμως σημείωσε τεράστια επιτυχία και έγινε ανάρπαστο. Τελικά μεταφράστηκε σε περισσότερες από 70 γλώσσες.
Το μήνυμα του βιβλίου, αν και απλό, κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα του γιατί είναι ένα μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η επιτυχία του σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια παραβολή που εμπνέει, προσφέροντας όχι μόνο απαντήσεις σε κάποια από τα μεγάλα ερωτήματα της καθημερινής ζωής αλλά και πρακτικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις εσωτερικό πλούτο, ζωντάνια, ευτυχία και εσωτερική γαλήνη, και να ζήσεις μια ζωή για την οποία θα είσαι περήφανη.
Η δύναμη της αυτοπειθαρχίας: Πάρε τον έλεγχο βάζοντας όρια
Στο best seller του Δείξε θάρρος, ο συγγραφέας Ryan Holiday επιχειρηματολόγησε υπέρ της στωικής ιδέας για μια τολμηρή και γενναία ζωή. Στο πολυαναμενόμενο δεύτερο βιβλίο της σειράς, ο Holiday τιμά τη φοβερή δύναμη της αυτοπειθαρχίας και όσων την έχουν αδράξει.
Για να κυριαρχήσουμε σε οτιδήποτε, θα πρέπει πρώτα να κυριαρχήσουμε στον εαυτό μας – τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας. Ο Αϊζενχάουερ όπως είναι ευρέως γνωστό είπε ότι η ελευθερία στην πραγματικότητα είναι η ευκαιρία να ασκήσουμε την αυτοπειθαρχία. Ο Κικέρωνας αποκάλεσε την αρετή της εγκράτειας το λούστρο της ζωής. Χωρίς όρια και αυτοσυγκράτηση, όχι μόνο διακινδυνεύουμε να μην εκπληρώσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας και θέτουμε σε κίνδυνο τα επιτεύγματά μας, αλλά και εξασφαλίζουμε τη δυστυχία και τη ντροπή. Σε έναν κόσμο όλο πειρασμούς και υπερβολές, αυτή η αρχαία ιδέα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.
Στη Δύναμη της αυτοπειθαρχίας, ο Holiday αντλεί από ιστορικά πρόσωπα που μπορούμε να μιμηθούμε ως στυλοβάτες της αυτοπειθαρχίας, μεταξύ των οποίων ο Λου Γκέριγκ, η βασίλισσα Ελισάβετ η Β, ο πυγμάχος Φλόιντ Πάτερσον, ο Μάρκος Αυρήλιος και η συγγραφέας Τόνι Μόρισον, καθώς και τα παραδείγματα προς αποφυγή του Ναπολέοντα, του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και του Μπέιμπ Ρουθ. Μέσα από αυτά τα καθηλωτικά παραδείγματα, ο Holiday μαθαίνει στους αναγνώστες τη δύναμη της αυτοπειθαρχίας και της ισορροπίας, και προειδοποιεί για τους κινδύνους της υπερβολής και του ηδονισμού.
Στην καρδιά του στωικισμού βρίσκονται 4 απλές αρετές: το θάρρος, η εγκράτεια, η δικαιοσύνη, και η σοφία. Όλα τα άλλα, πίστευαν οι Στωικοί, απορρέουν από αυτές. Το δεύτερο βιβλίο θα καθοδηγήσει τους αναγνώστες προς την αυτοκυριαρχία, από την οποία εξαρτώνται όλες οι άλλες αρετές. Η πειθαρχία είναι ααπαραίτητη. Δεν πετυχαίνεις χωρίς αυτήν. Και αν τη χάσεις, δεν μπορείς παρά να φέρεις στον εαυτό σου αποτυχία και δυστυχία.
Το βιβλίο μετέφρασε ο Κωστής Πανσέληνος και περιλαμβάνεται στη σειρά Ζήσε όπως οι Στωικοί.
Η τέχνης της αποτυχίας
Το βιβλίο Η τέχνη της αποτυχίας, εμπνευσμένο από το βραβευμένο ομώνυμο podcast, της Elizabeth Day, είναι ένα βιβλίο για οποιονδήποτε έχει αποτυχίες στο ενεργητικό του. Κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση της Δέσποινας Αλεξανδρή.
Εν μέρει προσωπική αφήγηση, εν μέρει μανιφέστο, και γεμάτο ιστορίες από τη ζωή της συγγραφέα, το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει ότι δεν προσδιοριζόμαστε από την αποτυχία, αλλά μάλλον από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε, ο οποίος στην πραγματικότητα μας διαμορφώνει.
Ένα βιβλίο αισιόδοξο, ειλικρινές, αστείο και καυστικό, που καταπιάνεται με ερωτικά ραντεβού, εργασία, παιδιά, θυμό, επιτυχία και φιλία. Bασίζεται στην απλή ιδέα ότι όταν κατανοούμε τα αίτια της αποτυχίας, τελικά γινόμαστε πιο δυνατοί.
Επειδή το να μαθαίνουμε πώς να αποτυγχάνουμε μας μαθαίνει στην πραγματικότητα πώς να πετυχαίνουμε. Και όλοι το χρειαζόμαστε αυτό.
Η αξία του να είσαι χρήσιμος
Η αξία του να είσαι χρήσιμος αποτελεί μια συναρπαστική αναζήτηση για την ουσία της χρησιμότητας. Το βιβλίο του Θοδωρή Σπηλιώτη, αναδεικνύει, μέσα από διεξοδικές επιστημονικές έρευνες και αναζητήσεις, τη σημασία της χρησιμότητας στην προσωπική μας ζωή, στην κοινότητα και στην κοινωνία γενικότερα. Μας ενθαρρύνει να εξερευνήσουμε τον πραγματικό μας ρόλο στον κόσμο απαντώντας στα εξής καίρια ερωτήματα:
- Ποια είναι η σημασία της χρησιμότητας στη ζωή μας;
- Πώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά την κοινωνία και τον κόσμο μέσω της χρησιμότητας;
- Πώς, πρακτικά, μπορούμε να αναπτύξουμε τη χρησιμότητά μας;
- Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε τον ανώτερο σκοπό μας στη ζωή;
- Ποιες είναι οι συνέπειες της έλλειψης χρησιμότητας στην κοινωνία και στον κόσμο;
- Ποιος ορίζει τη χρησιμότητα και πώς αυτή διαφέρει από άτομο σε άτομο;
- Πώς μπορεί η χρησιμότητα να συνδεθεί με την ικανοποίηση των αναγκών μας;
- Ποιος έχει περισσότερη ανάγκη για χρησιμότητα, ο άνθρωπος που την προσφέρει ή ο άνθρωπος που τη λαμβάνει;
- Πότε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία θεωρούνται χρήσιμα;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έλλειψης κριτικής σκέψης στην ανάπτυξη της χρησιμότητας;
- Ποιος είναι ο σύνδεσμος μεταξύ χρησιμότητας και επιτυχίας στο επιχειρηματικό περιβάλλον;
- Πότε ένας εργαζόμενος ή ένας εργοδότης θεωρούνται χρήσιμοι;
- Πότε μια κυβέρνηση είναι, ή θεωρείται, χρήσιμη;
Κάθε πράξη χρησιμότητας μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη ζωή των ανθρώπων γύρω μας. Η αξία του να είσαι χρήσιμος είναι τρόπος ζωής που απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και συνεχή αυτοαξιολόγηση. Υπάρχει μία μόνο επιλογή: να είμαστε χρήσιμοι. Μόνο έτσι νιώθουμε πληρότητα.
Καλοσύνη: Μια μικρή πράξη αρκεί
Σε αυτό το μικρό βιβλίο, που υπογράφουν ο Άλι Κάτερολ και η Κίτι Κόλινς (μετάφραση Σέβυ Σπυριδογιαννάκη) θα βρεις:
Περισσότερες από 50 ιστορίες για διάσημες –ή όχι και τόσο διάσημες– πράξεις καλοσύνης: από τη χριστουγεννιάτικη εκεχειρία στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την αθόρυβη φιλανθρωπική δράση του Τζορτζ Μάικλ έως το έργο της βραβευμένης δασκάλας Άντριας Ζαφειράκου και τον άθλο του Μάριου Γιαννάκου.
Προτάσεις για μικρές πράξεις καλοσύνης.
Ρήσεις για την καλοσύνη, που ενθαρρύνουν την αλλαγή της στάσης όλων μας, από τους Λέοναρντ Κοέν, Τζέιν Φόντα, Μπαράκ Ομπάμα μεταξύ πολλών άλλων.
Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου διατίθενται στην αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης Ο άλλος άνθρωπος.