5 βιβλία βραβευμένων συγγραφέων που θες να ανακαλύψεις
- 18 ΝΟΕ 2023
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στον κόσμο του βιβλίου ότι κάτι που έχει αρέσει σε κάποιον, θα αρέσει απαραίτητα και σε κάποιον άλλο. Η τέχνη είναι ανοιχτή και το αν θα απολαύσεις ένα έργο της εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα δικά σου γούστα και τις δικές σου ανάγκες. Τα βραβεία όμως, από τα μεγαλύτερα όπως το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μέχρι τα μικρότερα, μπορούν να αποτελέσουν μία πυξίδα όταν έχεις χαθεί μέσα στην πληθώρα των επιλογών. Οι βραβευμένοι συγγραφείς έχουν αν μη τι άλλο παράξει ένα έργο που έχει εκτιμηθεί από την κοινότητά τους κι αυτό κάτι έχει να μας πει. Γι’ αυτό αυτή την εβδομάδα, σου προτείνω να διαβάσεις 5 βιβλία βραβευμένων συγγραφέων που αξίζει να ανακαλύψεις.
Βιβλία βραβευμένων συγγραφέων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα θα ανακαλύψεις παρακάτω και μέσα από τις σελίδες τους, θα μπεις στον συγγραφικό τους κόσμο. Παλιοί και νέοι συγγραφείς που τα βιβλία τους αγαπήθηκαν τόσο ώστε να τους χαρίσουν ένα βραβείο για τη συλλογή τους.
Το βιβλίο της μορφής και του κενού
Η Ruth Ozeki είναι βραβευμένη συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών. Το βιβλίο της, Το βιβλίο της μορφής και του κενού, που κυκλοφορεί σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος έχει αποσπάσει το Women’s Prize for Fiction του 2022 και αποτελεί ένα τολμηρό, ανθρώπινο και συγκινητικό μυθιστόρημα.
Όταν ένα βιβλίο και ένας αναγνώστης είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο, το γνωρίζουν και οι δύο…
Μετά τον τραγικό θάνατο του πατέρα του, ο 13χρονος Μπένι Ο αρχίζει να ακούει φωνές. Οι φωνές αυτές ανήκουν στα αντικείμενα του σπιτιού του και ακούγονται πότε ευχάριστες, πότε θυμωμένες και πότε θλιμμένες. Όταν όμως η μητέρα του αρχίζει να συσσωρεύει αντικείμενα σε παθολογικό βαθμό, οι φωνές γίνονται όλο και πιο έντονες. Έτσι ο Μπένι αναζητά καταφύγιο στην ησυχία μιας μεγάλης δημόσιας βιβλιοθήκης. Εκεί συναντά μια σαγηνευτική καλλιτέχνιδα του δρόμου με μια αλαζονική νυφίτσα για κατοικίδιο∙ έναν άστεγο φιλόσοφο-ποιητή∙ και το εντελώς δικό του Βιβλίο, αυτό που αφηγείται τη ζωή του και του μαθαίνει να ακούει τα πράγματα που όντως έχουν σημασία.
Συνδυάζοντας αξέχαστους χαρακτήρες με την τζαζ, την κλιματική αλλαγή και την προσκόλλησή μας στα υλικά αγαθά, η συγγραφέας φτιάχνει ένα βιβλίο για την σύνδεση των ανθρώπων και τη δύναμη της τέχνης να μας ανακουφίζει και να μας λυτρώνει.
Το χρυσό σημειωματάριo
Η νομπελίστρια Doris Lessing απαντά μέσα από το βιβλίο της, Το χρυσό σημειωματάριο σε μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
Το συγκλονιστικό πορτρέτο μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Στο Λονδίνο του 1950 η συγγραφέας Άννα Βουλφ παλεύει με την έλλειψη έμπνευσης.
Χωρισμένη, με ένα παιδί, ανησυχώντας μήπως τρελαθεί, καταγράφει τις εμπειρίες της σε 4 σημειωματάρια: ένα μαύρο για τη συγγραφική της ζωή, ένα κόκκινο για τις πολιτικές της απόψεις, ένα κίτρινο για τα συναισθήματά της και ένα μπλε για τα καθημερινά γεγονότα.
Όμως ένα 5ο σημειωματάριο, το χρυσό, είναι αυτό στο οποίο τα σκόρπια νήματα της ζωής της συνδέονται και όλα αποκτούν νόημα.
Το Χρυσό σημειωματάριο είναι κατά γενική ομολογία το κορυφαίο έργο της Doris Lessing και το διαβάζεις σε μετάφραση της Έφης Τσιρώνη από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Οι χαμένες μας καρδιές
Η συγγραφέας του best seller Μικρές φωτιές παντού, Celeste Ng, επιστρέφει με το βιβλίο της, Οι χαμένες μας καρδιές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Μαρτίνας Ασκητοπούλου. Η βραβευμένη συγγραφέας (μεταξύ άλλων έχει κερδίσει το Pushcart Prize το 2012 και το Alex Award το 2015), δημιούργησε ένα ένα βαθιά αγωνιώδες και σπαρακτικό μυθιστόρημα για την άφθαρτη αγάπη ανάμεσα σε μια μητέρα κι ένα παιδί.
Ο 12χρονος Μπερντ ζει με τον πατέρα του σε μια τρομαγμένη κοινωνία, όπου κυριαρχούν ο φόβος και η ανασφάλεια που άφησαν πίσω τους τα χρόνια της κρίσης. Ο Μπερντ ξέρει ότι δεν πρέπει να ρωτάει πολλά-πολλά, να ξεχωρίζει υπερβολικά, ή να ξεμακραίνει πολύ. Επί μια δεκαετία, η ζωή τους ορίζεται από νόμους γραμμένους για τη διατήρηση της «αμερικάνικης κουλτούρας» στον απόηχο χρόνων οικονομικής αστάθειας και βίας. Για την τήρηση της τάξης και την αποκατάσταση της ευημερίας οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αντιπατριωτικό «απομακρύνεται».
Aυτό συμβαίνει και με το έργο της μητέρας του, της Μάργκαρετ, μιας Κινεζοαμερικάνας ποιήτριας που μια μέρα απλώς εγκατέλειψε τον γιο της, όταν εκείνος ήταν 9 χρονών. Κι έτσι, ο Μπερντ μεγάλωσε αποκηρύσσοντας τη μητέρα του και τα ποιήματά της. Δεν έχει νέα της, δεν ξέρει πού βρίσκεται και δεν πρέπει να ρωτάει. Όταν όμως λαμβάνει ένα μυστηριώδες γράμμα που περιέχει μονάχα μια αινιγματική ζωγραφιά, ρίχνεται σε μια περιπέτεια για να την ξαναβρεί.
Το ταξίδι του θα τον οδηγήσει στις σελίδες αμέτρητων παραμυθιών που του αφηγούνταν όταν ήταν παιδάκι, στις τάξεις ενός παράνομου δικτύου βιβλιοθηκών, στις ιστορίες παιδιών που τα έχουν απομακρύνει από την οικογένειά τους, και, τέλος, στη Νέα Υόρκη, όπου μια νέα πράξη απείθειας μπορεί να είναι η αρχή της πολυπόθητης όσο και αναγκαίας αλλαγής.
Σπουδή στο μπλε
Έχοντας στις αποσκευές της βραβεία όπως τα New York Times Notable Book, National Endowment for the Arts Fellowship for Poetry, National Book Critics Circle Award (Criticism), η Celeste Ng θεωρείται μία από τις πιο δυνατές φωνές της γενιάς της, που με το έργο της εξερευνά τα ζητήματα του φύλου, της βίας και της σεξουαλικής ταυτότητας.
Το βιβλίο της, Σπουδή στο μπλε, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες, σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη.
Το μπλε δεν είναι ένα χρώμα, είναι ένα σύνολο αποχρώσεων, αντικειμένων, διαθέσεων, αναφορών, αναμνήσεων, συναισθημάτων. Η Μάγκι Νέλσον, ερωτευμένη με το μπλε, περιπλανιέται στη μελαγχολία, την απώλεια και τον πόθο διερευνώντας τη σύνδεση του χρώματος με το σώμα και το πνεύμα. Συνομιλώντας με τον Γκαίτε, τον Βιττγκενστάιν και τον Μπαρτ, γράφει ένα λυρικό δοκίμιο για τον έρωτα που τελειώνει, για το σώμα που υποφέρει και για την ομορφιά ως καταφύγιο στον καιρό της μοναξιάς και της θλίψης.
«Το να ερωτευτεί κανείς το μπλε μήπως σημαίνει λοιπόν ότι ερωτεύτηκε μια ενόχληση; Ή μήπως ενόχληση είναι ο ίδιος ο έρωτας; Και τι σόι τρέλα τέλος πάντων είναι να ερωτεύεσαι κάτι που είναι δομικά ανίκανο να σε ερωτευτεί κι αυτό;»
Επιστροφή στην πατρίδα
Η Yaa Gyasi απέσπασε με το συγγραφικό της ντεμπούτο το βραβείο Πρώτου Μυθιστορήματος National Book Critics Circle Award και το Pen/Hemingway Award. Το ντεμπούτο αυτό, τιτλοφορείται Επιστροφή στην πατρίδα και κυκλοφορεί σε μετάφραση Χρήστου Κούρτογλου από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Το βιβλίο εξιστορεί με αφοπλιστική σκληρότητα και ομορφιά τις διαμετρικά αντίθετες ζωές δύο ετεροθαλών αδελφών, της Εφία και της Έσι. Ταυτόχρονα ιχνηλατεί με καθαρή συγγραφική μαγεία τις βασανισμένες γενιές που τις ακολούθησαν· από τα σκλαβοπάζαρα της αφρικανικής Χρυσής Ακτής στις βαμβακοφυτείες του Μισισίπι και από τα ιεραποστολικά σχολεία της Γκάνας μέχρι τα σκοτεινά καταγώγια του Χάρλεμ. Μια σπαρακτική αφήγηση που διατρέχει τρεις ηπείρους, 3 αιώνες και 7 γενιές με τον αέρα ενός μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος.
Εκπληκτικό ως προς την απαράμιλλη γλώσσα, την αμείλικτη θλίψη και την υψηλή του ποίηση, απεικονίζει με τρόπο μνημειώδη τις ανάλγητες δυνάμεις που διαμορφώνουν οικογένειες και έθνη. Μια σαγηνευτική πρώτη εμφάνιση που ανήγγειλε την άφιξη μιας σπουδαίας φωνής στη σύγχρονη λογοτεχνία.