ΘΕΑΤΡΟ

5 ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις για να δεις το σαββατοκύριακο

Το σαββατοκύριακο είναι εδώ και ο καύσωνας επίσης. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού κι αυτή χτυπάει εντός κι εκτός πόλης. Μαζί της χτυπά και η καρδιά του πολιτιστικού καλοκαιριού μας που είναι γεμάτο με θεατρικές παραστάσεις. Ανάμεσα τους κι αυτές που θα βρεις παρακάτω.

Θεατρικές παραστάσεις που αποτελούν διαφορετικές προτάσεις, παραστάσεις εμπνευσμένες από αρχαία κείμενα, προσαρμοσμένες στο όραμα των καλλιτεχνών που τις ανεβάζουν ή για κοινό που αποτελείται απο μικρούς και μεγάλους κι άλλες παραστάσεις που ήρθαν κοντά μας μετά από την κινηματογραφική επιτυχία τους, παραστάσεις που τοποθετούνται σε νυχτερινά κέντρα και μιλούν για θέματα που μας αγγίζουν όλες μας. Οι θεατρικές προτάσεις του σαββατοκύριακου τα περιλαμβάνουν όλα.

Τσίου… η παράσταση

θεατρικές παράστασεις

Μέχρι και την Κυριακή 23 Ιουλίου θα παρουσιάζεται στον Βοτανικό η μεταφορά της θρυλικής ταινίας Τσίου στο θέατρο. Οι ανεπανάληπτοι ήρωες του Μάκη Παπαδημητράτου ξεδιπλώνουν την παράξενη ιστορία τους για τελευταία φορά αυτό το καλοκαίρι.

Ο Τσίου… του Μάκη Παπαδημητράτου, το απόλυτο underground σύμβολο του ελληνικού σινεμά, επέστρεψε φέτος το καλοκαίρι, 18 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, αυτή τη φορά με τη μορφή θεατρικής παράστασης.

O θρυλικός Τσίου παρουσιάζεται με την υπογραφή του ίδιου σκηνοθέτη και ένα μεγάλο μέρος από την ίδια ομάδα ηθοποιών της ταινίας.

Στους ρόλους τους επιστρέφουν οι: Αλέξανδρος Παρίσης (Τσίου), Μάκης Παπαδημητράτος (Νώντας), Αναστάσης Κολοβός (Γιάννης), Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Στέλιος & Δίπλας), Καλλιόπη Τζερμάνη (Στέλλα), Στράτος Σωπύλης (Άγγελος & Μάριος Gamer 2), Γιάννης Μητάς (Μπιλ), Νικήτας Παπαδόπουλος (Νικήτας), Πέτρος Γιωρκάτζης (Κούκι), Ρεγγίνα Μανδηλάρη (Φίλη της Παμ), Φωτεινή Καρδάκου (Παμ). Στη σκηνή βλέπουμε επίσης τους: Στάθη Σταμουλακάτο (Τζάνκι και πελάτης), Τραϊάνα Ανανία (Τζένη), Δημήτρη Καπετανάκο (Τάκος), Δάφνη Λιανάκη (Αγνή), Κώστα Φυτίλη (Σταύρος), Στέλιο Δημόπουλο (Δημήτρης Gamer 1), Θάνο Αλεξίου (Μίλτος Μπαφάκιας & Λάκης), Fuerza Negra (Μαξ & Σκακιστής), Μυρτώ Πετροχείλου (Χαρά), Αιμιλία Σιαφαρίκα (Όλγα).

«Δεκαπενταύγουστο στη Αθήνα μένουνε μόνο οι μπατίρηδες και όσοι δεν έχουν κόσμο για να πάνε έξω. Εκείνος ο Δεκαπενταύγουστος ήταν πολύ δύσκολος. Φράγκα δεν υπήρχανε, δηλαδή ίσα – ίσα το πιώμα μου… Εκείνη τη μέρα θυμάμαι, όλος ο κόσμος που είχε μείνει στην Αθήνα ήταν πολύ τρελαμένος…».

Κάπως έτσι ξεκινάει η αφήγηση του Τσίου… για εκείνο το καλοκαίρι που, μόνος στην Αθήνα, προσπάθησε να βρει τη δόση του και μαζί με αυτήν βρήκε και έναν ολόκληρο κόσμο από γνωστούς και άγνωστους της διπλανής πόρτας, σε μια διαρκή αναζήτηση ταυτότητας που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Πότε: Σάββατο 22 Ιουλίου στις 21.00 στον Βοτανικό.

Εισιτήρια εδώ.

Θήβα: A Global Civil War

Εμπνευσμένο από τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου είναι το έργο Θήβα: A Global Civil War του Παντελή Φλατσούση, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

Μετά το Εθνικό ντεφιλέ που παρουσίασε στο πλαίσιο του Κύκλου 1821, ο Παντελής Φλατσούσης ανιχνεύει εκ νέου τη σύνδεση σκηνής και πρόσφατης ιστορίας με όχημα το θέατρο ντοκουμέντο, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο φαινόμενο του εμφυλίου πολέμου. Φέρνοντας στη σκηνή αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον εμφύλιο στις χώρες τους στο πρόσφατο παρελθόν, η παράσταση, που σχεδιάστηκε με ανάθεση ειδικά για τη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients, εξερευνά την πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου μέσα από το αποτύπωμά του στο πιο ευαίσθητο, ίσως, σημείο την ατομική μνήμη· εκεί που ατομικές και συλλογικές ταυτότητες αλληλεπιδρούν σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπορούν να ιδωθούν ως «γεωπολιτικές ταυτότητες».

Τέσσερις επαγγελματίες ηθοποιοί από διαφορετικές χώρες του κόσμου (Βοσνία, Ελλάδα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λίβανος) μετατρέπονται σε αφηγητές-διαμεσολαβητές μεταξύ τοπικού και παγκόσμιου, συγκαιρινού και αιώνιου, σε μια παράσταση μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, θεάτρου και κινηματογράφου, σε διάλογο με το Επτά επί Θήβας. Και μαζί με τους θεατές ανιχνεύουν το γιατί ο πόλεμος, παρότι μισητός απ’ όλους, εξακολουθεί να διαμορφώνει τα ανθρώπινα πεπρωμένα.

Παίζουν: Vedrana Bozinovic, Racha Baroud, Albertine Itela, Γιώργος Κριθάρας

Συμμετέχουν οι μουσικοί Αλέξανδρος Σιούπουλης τσέλο, Ευαγγελία Νικολούζου κλαρινέτο.

Πότε: Σάββατο 22 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου στις 21.30.

Εισιτήρια για την παράσταση αλλά και για τη μετακίνησή σου στην Επίδαυρο μπορείς να κλείσεις εδώ.

Μήδεια – Frank Castorf

Στη συνέχεια του κύκλου των αναθέσεων αρχαίων έργων σε Ευρωπαίους σκηνοθέτες που ξεκίνησε το 2021 με την πρόσκληση του Τόμας Όστερμάιερ και συνεχίστηκε το 2022 με τις παγκόσμιες πρεμιέρες του Γιόχαν Σίμονς και του Ούλριχ Ράσε, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κάλεσε το 2023 για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τον Frank Castorf να σκηνοθετήσει Μήδεια σε μια παράσταση που δίνει το διεθνές στίγμα του φετινού προγράμματος.

Ο καινοτόμος σκηνοθέτης, ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε, που σφράγισε από τη δεκαετία του 1990 το «γερμανικό στιλ», παντρεύει τον αναρχικό τρόπο παιξίματος, τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική ελευθερία με την σύγχρονη ελληνική σκηνή σε μια εκρηκτική σκηνοθετική πρόταση.

Στο Φεστιβάλ τον γνωρίσαμε το 2007 με το Nord (1960), πρώτο μέρος της Γερμανικής Τριλογίας του Σελίν. Επανήλθε επ’ αφορμή του μεγάλου αφιερώματος στη Φολκσμπίνε στην Πειραιώς 260 το 2017 με τον Παίκτη, που βασίστηκε στο έργο του Ντοστογέφσκι.

Ο Castorf υπηρετεί ένα θέατρο ακραίο και ρηξικέλευθο με υλικά μια έντονα εικαστική γλώσσα και μια σύγχρονη υποκριτική υψηλής θερμοκρασίας. Συνηθίζει να συνθέτει διαφορετικά κείμενα ανεξαρτήτως εποχής με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθεση στο υπόστρωμα της κάθε ιστορίας.

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης (Μήδεια του Ευριπίδη*), Ελένη Βαροπούλου (Ρημαγμένη όχθη, Μήδειας υλικό, Τοπίο με Aργοναύτες του Χάινερ Μύλλερ**)

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς.

Πότε: Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 στις 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Εισιτήρια εδώ.

Νεφέλες

Με μια από τις πιο πολυσυζητημένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις Νεφέλες σε διασκευή για παιδιά και εφήβους, συνεχίζεται η φετινή περιοδεία της ομάδας The Young Quill.

Ο μεγάλος κωμωδιογράφος στο έργο του αυτό καταπιάνεται με το -πάντα επίκαιρο- θέμα της παιδείας και του δικαίου. Το όνομα του έργου οφείλεται στις Νεφέλες, δηλαδή τις νεφελώδεις ιδέες της φιλοσοφίας. Σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, ο Σωκράτης τις θεωρούσε τις θεές που μαζί με το Χάος και τη Γλώσσα αντικαθιστούσαν τους θεούς της πόλης.

Ο Στρεψιάδης είναι απελπισμένος καθώς πνίγεται στα χρέη και τον κυνηγούν οι δανειστές του. Αν και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο γιό του, Φειδιππίδη, περιμένοντας ότι εκείνος θα σπουδάσει και θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα του, ο γιος του αρνείται πεισματικά. Ο Φειδιππίδης, ασχολείται μόνο με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα του πατέρα του προκειμένου να αγοράζει likes και followers.

Ως έτσι, ο Στρεψιάδης με την παρότρυνση του επιστάτη του, Εμπεδοκλή, αποφασίζει να επιστρέψει ο ίδιος στα θρανία. Ξεκινάει τη φοίτηση του στην πολυσυζητημένη σχολή του Σωκράτη, η οποία υπόσχεται στους σπουδαστές της ότι τους μαθαίνει να ανταπεξέρχονται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Ο Στρεψιάδης θεωρεί ότι εκεί θα μάθει την τέχνη της διπλωματίας και της εξαπάτησης προκειμένου να παραπλανήσει τους δανειστές του.

Λίγο μετά την έναρξη της φοίτησης του, ο Στρεψιάδης αποβάλλεται από τη σχολή, καθώς είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μετά και από αυτό, ο Στρεψιάδης απελπίζεται εντελώς και πέφτει σε αφασία. Τότε, ο Φειδιππίδης αποφασίζει να πάει ο ίδιος στη σχολή του Σωκράτη.

Πολύ σύντομα, ο Φειδιππίδης, αντιλαμβάνεται ότι η σχολή του Σωκράτη είναι ένας χώρος ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας. Σε μαθαίνει όχι μόνο να αντιλαμβάνεσαι, αλλά και να αντιστέκεσαι στις παθογένειες της σύγχρονης εποχής.

Μεταφορά και Διασκευή: Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Στεφανία Ζώρα, Αφροδίτη Κατσαρού, Τάσος Λέκκας, Γιώργος Μαρτίνος, Φάνης Μιλλεούνης, Ορέστης Τζιόβας.

Πότε: Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Βριλήσσια.

Εισιτήρια εδώ.

Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βρεθείς στην ταράτσα του Θεάτρου Λαμπέτη αυτό το καλοκαίρι, αλλά η επικαιρότητα των ημερών προσθέτει έναν ακόμα. Αν δεν είδες τους πολυσυζητημένους Σφήκες της Λένας Κιτσοπούλου στην Επίδαυρο, αλλά θέλεις να έρθεις σε επαφή με τα κείμενά της, η ιδανική πρότασή για εσένα είναι η παράσταση Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς.

Το «Πράσινο μου Φουστανάκι», η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α» και ο «Κατάθλας» της Λένας Κιτσοπούλου συναντιούνται στο νυχτερινό κέντρο η «Κόλαση», σε μία παράσταση που σκηνοθετεί η Κρίστελ Καπερώνη, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Λάλου. Η πρώτη μαζί με τις Τζωρτζίνα Λιώση και Νάστια Βραχάτη υποδύονται τους ρόλους του έργου που μας καλωσορίζει ξανά στην «Κόλαση» των 90s κι αναρωτιέται πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα 30 χρόνια αργότερα.

Σε ένα ρετρό σκηνικό που θυμίζει νυχτερινό κέντρο της δεκαετίας του ’90, η παράσταση ξεκινάει όταν μπαίνουν στο χώρο οι θεατές. Μία λαϊκή τραγουδίστρια ανοίγει το πρόγραμμα, τους υποδέχεται με χορό και τραγούδια και τους προετοιμάζει για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Δηλαδή, μία μαύρη κωμωδία, με όχημα τα καυστικά κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου.

Οι τρείς ηρωίδες παρότι, φαινομενικά, άγνωστες μεταξύ τους, ξεπερνούν όσα τις χωρίζουν και χάνονται σταδιακά μέσα στο χιούμορ, τη θολούρα από την κάπνα του σκηνικού και τον θόρυβο από τα «σκυλάδικα». Και ξαφνικά από άγνωστες, μετατρέπονται σε φιγούρες οικείες, καθημερινές, ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Στο τέλος θα έχουν μόνο η μία την άλλη.

Πότε: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20.30 στο Θέατρο Λαμπέτη Ταράτσα – Θερινό.

Εισιτήρια εδώ.

Exit mobile version