ΘΕΑΤΡΟ

6 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις αυτές τις μέρες

Μπορεί να ανυπομονούμε για τις καλοκαιρινές νύχτες στα ανοιχτά θέατρα, αλλά ο καιρός και οι ψιχάλες που έχουμε μετρήσει στο κεφάλι μας όλες τις προηγούμενες ημέρες, μάς λένε ότι δεν έχει έρθει ακόμα αυτός ο καιρός. Για τους θεατρόφιλους της πόλης, ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα αρκετές επιλογές με θεάματα στα κλειστά θέατρα της Αθήνας. Παρακάτω θα δεις 6 θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Αθήνα και πρέπει να δεις.

Παραστάσεις που μόλις προλαβαίνεις αυτό το σαββατοκύριακο κι άλλες που θα παίζονται για λίγο καιρό ακόμα, θεατρικά έργα με πολλά πρόσωπα αλλά και μονόλογοι, νέα αλλά και εμβληματικά έργα της δραματουργίας θα βρεις στις παρακάτω προτάσεις. Αυτές είναι 6 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις αυτές τις μέρες.

Περιμένοντας τον Γκοντό

θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις

Μέχρι και την Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, παρουσιάζεται η παράσταση Περιμένοντας τον Γκοντό, του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου, Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρου Τερζόπουλου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς. Η παράσταση ανεβαίνει με ιταλικό cast, σε συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro κι η Αθήνα είναι ένας από τους σταθμούς της παγκόσμιας περιοδείας της παράστασης.

2 παρίες του δρόμου, 2 κλοσάρ, ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν, ντυμένοι με τα κουρέλια τους, στέκονται πλάι σε ένα δέντρο, μιλούν περί ανέμων και υδάτων, συναντιούνται τυχαία με 3 εξίσου περίεργους τύπους, ενώ κατά βάση περιμένουν κάποιον άλλον, που δεν έρχεται ποτέ.

Ποιος είναι, τελικά, ο Γκοντό του τίτλου που δεν εμφανίζεται ποτέ; Κάποιος σωτήρας ή ακόμα και ο ίδιος ο Θεός, όπως φανερώνει η παραφθορά του ονόματος στα αγγλικά (Godot, από το God = Θεός); Ο Μπέκετ έχει, πάντως, παραδεχτεί ότι εκείνο που ενδιέφερε τον ίδιο δεν ήταν τόσο ο Γκοντό, όσο το «περιμένοντας».

Με τους (αλφαβητικά): Paolo Μusio, Stefano Randisi, Enzo Vetrano και Rocco Ancarola, Giulio Germano Cervi.

Τόπος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Πότε: Κυριακή 19/5, 20:30. Στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Εισιτήρια εδώ.

Αλιγάτορες

Το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley Αλιγάτορες (Alligators), παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Γκλόρια σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά.

Ο καθηγητής Ντάνιελ Τέρνερ (Γεράσιμος Γεννατάς) φαίνεται να τα έχει όλα∙ μια δουλειά που υπηρετεί με αγάπη και αφοσίωση και μια υπέροχη σύζυγο (Φαίη Ξυλά) που τον αγαπά και τον στηρίζει. Όλα ανατρέπονται όταν μια πρώην μαθήτριά του τον καταγγέλλει για σεξουαλική κακοποίηση. Ο σπόρος της αμφιβολίας φυτεύεται σε αυτόν τον, φαινομενικά, οικογενειακό παράδεισο.

Μέσα σε λίγες ώρες, η ζωή του αλλάζει, καθώς ο ίδιος, παρότι αρνείται την καταγγελία, βρίσκεται ξαφνικά στη δίνη της προβολής των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Απομακρύνεται από τη δουλειά του, παλιοί του φίλοι και συνεργάτες τού γυρνούν την πλάτη, μυστικά και ψέματα βγαίνουν στην επιφάνεια και οι υποψίες εναντίον του αρχίζουν να γίνονται βεβαιότητες. Την υπόθεση αναλαμβάνει η δικηγόρος Ρέιτσελ (Αθηνά Χατζηαθανασίου), η οποία καλείται ν’ ανακαλύψει την αλήθεια. Είναι οι φήμες πιο ισχυρές από τα αποδεικτικά στοιχεία;

Όλα αυτά φαντάζουν σαν ένα σκοτεινό παραμύθι στα μάτια της 9χρονης κόρης του Άλις, όταν η ζούγκλα της ανθρώπινης φύσης μεταφέρεται μέσα στο σπίτι τους. Οι «Αλιγάτορες» βρίσκονται παντού και είναι έτοιμοι σαν αγέλη να κατασπαράξουν εκείνη και τους γονείς της.

12 χρόνια μετά, η Άλις (Σάντυ Χατζηϊωάννου) προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει και να ανασυνθέσει τις μνήμες της παιδικής της ηλικίας. Ποιος πραγματικά είναι ο πατέρας της;

Οι θεατές καλούνται να καταδικάσουν ή να αθωώσουν τον Ντάνιελ, την ώρα που η κοινή γνώμη παραληρεί εναντίον του και ο ίδιος υπερασπίζεται με μανία την αθωότητα του.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Γεννατάς, Φαίη Ξυλά, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Σάντυ Χατζηϊωάννου

Τόπος: Θέατρο Γκλόρια

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

Εισιτήρια εδώ.

Άτλας της δεκαετίας του 2000

Αθήνα 2004, 11η Σεπτεμβρίου, Euro 2004, κατάρρευση Lehman Brothers, Eurovision 2005, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, παγκόσμια οικονομική κρίση, μετρό, τσουνάμι. Θυμάσαι πώς ήταν ο κόσμος πριν από όλα αυτά; Το Άτλας της δεκαετίας του 2000, που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εδώ και λίγες μέρες, είναι το νέο έργο του Παντελή Φλατσούση.

Μία παράσταση που με τη συνθήκη του show και με εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, live video, ζωντανή μουσική και μία εξαιρετική ομάδα ηθοποιών επιχειρεί να ξαναθυμηθεί τα χρόνια της δεκαετίας του 2000 και να δώσει μαζί με το κοινό απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το «Που βρισκόμαστε;» και το «Προς τα πού πηγαίνουμε;» που μας βασανίζουν όλους.

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Κριθάρας, Στεφανία Ζώρα, Αναστάσης Γεωργούλας

Μουσικοί επί σκηνής: Παιδί Τραύμα, Emi Path

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Κεντρική σκηνή

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:30, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 17:30 και στις 21:15 και Κυριακή στις 19:00.

Εισιτήρια εδώ.

Κάτι διαφορετικό 2

Οι C for Circus, μετά την επιτυχία του Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον, γιορτάζουν τα 10 χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα (Κάτι διαφορετικό, 2013) και στήνουν για όλους μας μια ξέφρενη γιορτή ζωής και διαφορετικότητας, με την παράσταση Κάτι διαφορετικό 2, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου 2024.

Μια παράσταση που σηματοδοτεί την επιστροφή στο σουρεαλιστικό τσίρκο της νεανικής ορμής και αθωότητας, την εμπιστοσύνη στην πολυφωνία της ζωής, την αποδόμηση της κοινωνικής πραγματικότητας και την συνεχόμενη αλλαγή.

Με ένα αυτοσχέδιο σατιρικό βαριετέ, σε πρωτότυπο κείμενο και μουσική, οι C for Circus χτίζουν έναν κόσμο μέσα στον οποίο χωράνε τα πάντα.

Καταγράφουν με σαρκασμό και πολύ χιούμορ την πορεία της ζωής, από την αρχή της μέχρι το αναπόφευκτο τέλος και αναζητούν το νόημα σε ακατανόητες εμπειρίες και καταστάσεις, καταλήγοντας σε ένα σουρεαλιστικό πάρτι που γιορτάζει τη ζωή, την αντίσταση στη ρουτίνα και την σοβαροφάνεια, ένα πάρτι που τολμάει να ρισκάρει και να πλάθει κόσμους παράδοξους αλλά πέρα για πέρα αληθινούς.

Κείμενο: C for Circus και Άρτεμις Γρύμπλα

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Γαβρέλας

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Μαρία – Ελισάβετ Κοτίνη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Τόπος: Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00 και Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Το κήτος

Για 11 παραστάσεις, μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2024, θα φιλοξενηθεί Το Κήτος, του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν. Το Κήτος αφηγείται με χιούμορ, ευαισθησία και ωμότητα, τη ζωή ενός παχύσαρκου ανθρώπου στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Ένα οδοιπορικό αδυνατίσματος που έρχεται να μας θυμίσει τις φορές που είπαμε, «…από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα».

Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού, αποφοίτου της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και συγγραφέα της μεγάλης επιτυχίας Χαρτοπόλεμος, που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία μόλις 36 ετών, παρουσιάστηκε φέτος για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Ευάγγελου Βογιατζή, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού, σε παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού Λυκόφως.

Ένας άνδρας και απέναντι του, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, χάπια, μηχανήματα, ινστιτούτα, προσφορές αδυνατίσματος, υποσχέσεις, διαφημίσεις και μοντέλα του Instagram.

Κι όταν όλα αυτά μαζί καταφέρουν να μετακινήσουν τον δείκτη της ζυγαριάς του, η βελόνα κολλάει σε ένα συνονθύλευμα αναμνήσεων. Διότι υπάρχουν ζυγαριές που μετρούν τις γαστρονομικές μας κτηνωδίες, αλλά δεν υπάρχουν ζυγαριές μέτρησης του ψυχικού βάρους, που ολοένα θρέφει αυτό το Κήτος, που κουβαλάμε μέσα μας.

Τόπος: Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν – Υπόγειο

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Εισιτήρια εδώ.

Μαρίκες #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες

5 γυναίκες αφηγούνται σε μία επί σκηνής συνάντηση για τις έμφυλες διακρίσεις στο Θέατρο Ελέρ. Η παράσταση εκκινεί από την ιστορία της Μαρίκας, μιας γυναίκας που έζησε στην ελληνική επαρχία από τη δεκαετία του ’30 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στα νεανικά της χρόνια –τα οποία συνέπεσαν με την περίοδο του Εμφυλίου– και τις κρυφές συναντήσεις με τον μεγάλο της έρωτα, ο οποίος ήταν αντάρτης στα γύρω βουνά.

Ακολούθησε γάμος από προξενιό˙ για να ξεπλύνει την «ντροπή».

Με βάση αληθινές μαρτυρίες, η παράσταση αφηγείται ιστορίες γυναικών, που στην πλειονότητά τους υπήρξαν σε βίαια, νοσηρά και τοξικά περιβάλλοντα. Μέσα από τις αφηγήσεις, το χιούμορ και τις προσωπικές τους ανατάσεις, την ευαισθησία και τον αυτοσαρκασμό τους αποτυπώνεται το ατομικό και συλλογικό γυναικείο βίωμα.

Κείμενο: Κατερίνα Αδαμάρα, Γιώλικα Πουλοπούλου, Κατερίνα Τουκμενίδου, Βάλια Τσιριγώτη

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αδαμάρα, Γιώλικα Πουλοπούλου

Επί σκηνής: Ιωάννα Ζέρβα, Μαίρη Λογοθέτη, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Άννα Μαργαριτίδου, Μαρία Ελένη Παπατριανταφύλλου.

Τόπος: Θέατρο Ελέρ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή 19/05 στις 21:30 και Σάββατο 18/05 στις 19:00 (απογευματινή), Παρασκευή 24/05 με Κυριακή 26/05 στις 21:30, Παρασκευή 31/05 με Κυριακή 02/06 στις 21:30.

Εισιτήρια εδώ.

Exit mobile version