ΦΥΤΑ

6+1 συνήθειες που «σκοτώνουν» τα φυτά εσωτερικού χώρου. Από τα λάθη μαθαίνεις

Unsplash

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η συνήθεια που έγινε λατρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει συνεχίζει να έχει δυναμική παρουσία στην καθημερινότητά μας. Και βασικά στο σπίτι μας.

Από την άλλη, όση αγάπη και αν δείχνεις στα φυτά σου, είμαι σίγουρη πως έχεις έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τη δυσάρεστη εικόνα ενός μαραμένου φυτού. Είναι δύσκολο να αποχωρίζεσαι το αγαπημένο σου φυτό, ενώ πίστευες ότι τα έκανες όλα σωστά. Μάλλον, δεν τα έκανες.

Το self-love είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και δεν ισχύει μόνο για τον εαυτό μας. Δεν έμαθες μέσα σε μια μέρα την beauty ρουτίνα που ταιριάζει στον εαυτό σου. Και η φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου, δεν είναι η εξαίρεση. Θα πρέπει να «μάθεις» το φυτό σου και να ανταποκρίνεσαι σωστά στις ανάγκες του.

Μέρος αυτής της διαδικασίας, λοιπόν, είναι και τα λάθη. Εξάλλου, από τα λάθη μαθαίνουμε και παρακάτω βρίσκεις τα 7 συχνότερα που ίσως κάνεις άθελά σου με τα φυτά εσωτερικού χώρου, για να σώσεις τα επόμενα. Γιατί μερικές φορές, δεν αρκεί μόνο η καλή πρόθεση για να φέρεις θετικά αποτελέσματα!

Η υπομονή είναι η μεγαλύτερη αρετή

Κάθε φυτό που φέρνεις στο σπίτι, πρέπει να πάρει τον χρόνο του για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, λέει η ειδικός Lindsay Pangborn. «Κάθε φυτό περνάει μια ακραία αλλαγή σε ένα νέο περιβάλλον. Αυτή η αλλαγή προκαλεί σοκ στον οργανισμό του και επηρεάζει όλο το σύστημά του. Ο οργανισμός του βρίσκεται σε άμυνα μέχρι να νιώσει οικειότητα με το νέο του περιβάλλον». Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει την ανάπτυξή τους και μπορεί να προκαλέσει πτώση ορισμένων φύλλων.

«Μην ανησυχείς και μην φορτώνεις το φυτό σου με επιπλέον άγχος ποτίζοντάς το υπερβολικά, ρίχνοντάς του λίπασμα ή αλλάζοντάς του συνεχώς τοποθεσία. Απλώς πότισέ το όσο χρειάζεται και άφησέ το στη ησυχία του. Σύντομα θα αναζωογονηθεί και θα ευδοκιμήσει», προσθέτει.

Τα βότσαλα στο κάτω μέρος της γλάστρας, δεν κάνουν πάντα καλό

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές ότι ένα λεπτό στρώμα από βότσαλα στον πάτο της γλάστρας, βοηθάει στην καλύτερη αποστράγγιση. Αυτό δεν ισχύει, λέει ο ειδικός David Dekevich. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το νερό διαρρέει μέσα από το έδαφος και η περίσσεια ποσότητα αποβάλλεται από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας. Όταν προσθέτεις βότσαλα ή κάποιο άλλο υπόστρωμα στο χώμα, το νερό αλλάζει κατεύθυνση και κινείται προς τα πλάγια, μουσκεύοντας τις ρίζες και προκαλώντας σταδιακό σάπισμα.

Και δεν μιλάμε μόνο για τα βότσαλα. Με οποιοδήποτε υλικό και αν καλύψεις το κάτω μέρος της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση, αυτό θα μεταβάλλει την πορεία του νερού με αρνητικές συνέπειες για το φυτό σου.

Πάρα πολύ νερό

Το κεφάλαιο πότισμα είναι από τα μεγαλύτερα όταν μιλάμε για τη φροντίδα των φυτών. Ωστόσο, τα πάντα κρίνονται στις σωστές αναλογίες. Τόσο το πολύ νερό, όσο και το υπερβολικά λίγο, μπορεί να προκαλέσουν σάπισμα. Οι περισσότεροι, λοιπόν, πιστεύουν ότι όταν τα φύλλα του φυτού κυρτώνουν ή έχουν καθοδική κλίση, χρειάζονται νερό. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν έχει να κάνει πάντα με το πότισμα.

«Αν παρατηρήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την ανάπτυξη του φυτού, έλεγξε πρώτα το χώμα με το δάχτυλό σου ή σήκωσε τη γλάστρα για να δεις αν το χώμα στο κάτω μέρος είναι υγρό. Αν είναι ακόμα υγρό, μην ποτίσεις. Τσέκαρε, επίσης, αν υπάρχουν άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χαμηλό φωτισμό, την έκθεση σε ακραία χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες και σε προσβολές από παράσιτα ή ασθένειες», επισημαίνει η Lindsay Pangborn.

Πότισμα λίγο-λίγο κάθε φορά

Όπως ήδη ανέφερα, τόσο το υπερβολικό, όσο και το ελάχιστο πότισμα, δεν κάνουν καλό στα φυτά σου. Το να μην ποτίζεις τα φυτά σου, αρκετά, λοιπόν, υπό τον φόβο ότι θα προκαλέσεις σήψη των ριζών ή άλλες ζημιές, είναι εξίσου επιβλαβές με το να τα «πνίγεις» στο νερό.

Εάν, λοιπόν, παρατηρήσεις ότι τα φύλλα ξεραίνονται και δεν είναι μαλακά, είναι πιθανό να πρέπει να ποτίσεις το φυτό σου άμεσα. Σε αυτήν την περίπτωση, προτίμησε το πότισμα από το κάτω μέρος της γλάστρας.

Γέμισε μια λεκάνη με νερό έως 15 εκατοστά. Βάλε το φυτό στο νερό για 30 λεπτά με 1 ώρα. Αφαίρεσε το φυτό και άφησέ το να στραγγίξει για μερικά λεπτά. «Μερικές φορές οι ρίζες δεν απορροφούν αρκετό νερό όταν ποτίζονται από την πάνω μεριά του εδάφους», προειδοποιεί η Lindsay Pangborn.

 

 

Δεν κάνεις μεταφύτευση τα φυτά σου

Μπορεί να λατρεύεις αυτό το κασπώ που έχεις τον φίκο σου, αλλά αργά ή γρήγορα αυτός ο τελευταίος θα χρειαστεί περισσότερο χώρο για να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Αν αφήσεις το φυτό σου στην ίδια γλάστρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσεις άθελά σου προβλήματα και τελικά να το ξεράνεις. Όταν το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται υπερβολικά και δεν χωράει στη γλάστρα, μετακινεί το χώμα το οποίο με τη σειρά του δεν κατανέμεται σωστά ανάμεσα στις ρίζες.

«Μια καλή ένδειξη ότι το φυτό σου χρειάζεται μεταφύτευση, είναι όταν βλέπεις τις ρίζες να αναπτύσσονται έξω από τις τρύπες αποστράγγισης ή να εξέχουν από το χώμα», συμβουλεύει η Lindsay Pangborn.

Τοποθετείς τα φυτά σου σε σημείο που τα «καίει» ο ήλιος

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι τα φυτά χρειάζονται οπωσδήποτε ήλιο για να αναπτυχθούν. Αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες. Ειδικά όταν μιλάμε για φυτά εσωτερικό χώρου, τα οποία έχουν διαφορετικές απαιτήσεις μεταξύ τους και δεν τα πάνε καλά με την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Το να ξέρεις ακριβώς, λοιπόν, πόσο φως χρειάζεται ένα φυτό, είναι το «κλειδί» για την υγιή ανάπτυξή του. «Ορισμένα φυτά που ευδοκιμούν σε έντονο, έμμεσο φως μπορεί να καούν και να αρχίσουν να καίγονται σε έντονη ηλιοφάνεια», λέει η Lindsay Pangborn. Κατά γενική ομολογία, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται έμμεσο, ηλιακό φως.

Το νερό της βρύσης δεν είναι κατάλληλο για όλα τα φυτά

Και μια τελική σημείωση για το πότισμα. Να ξέρεις ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η σύσταση διαφέρουν από νερό σε νερό και δεν είναι κατάλληλα για όλα τα φυτά. Ίσως το να γεμίσεις ένα ποτήρι νερό από τη βρύση να σου φαίνεται καλή ιδέα, αλλά ίσως και να μην είναι. Το νερό της βρύσης συχνά περιέχει φθόριο, χλώριο και άλατα. Χημικά στοιχεία που μπορούν να βλάψουν ορισμένα ευαίσθητα φυτά εσωτερικού χώρου. Επομένως, εάν ποτίζεις με νερό βρύσης και αρχίζεις να παρατηρείς σημάδια πτώσης στα φύλλα -και γενικότερα ότι κάτι δεν πάει καλά- δοκίμασε άλλο νερό. Πχ. εμφιαλωμένο.

Τέλος *εννοείται* ότι οποιοδήποτε άλλο υγρό πέραν του νερού, είναι πολύ κακή ιδέα. Εάν μπεις στον πειρασμό να ρίξεις τον καφέ που περίσσεψε ή ανθρακούχο νερό στο φυτό σου, απλά μην το κάνεις. Μπορεί να μην ξεράνεις το φυτό σου «με την πρώτη», αλλά η σταδιακή καταστροφή είναι βέβαιη.