TIPS

7 κόλπα για να μη μυρίζουν τα παπούτσια σου

Είσαι όλη μέρα στη δουλειά ή το δρόμο και το φοράς τα αγαπημένα σου άνετα παπούτσια. Τι γίνεται όμως όταν αυτά γίνονται δεύτερο δέρμα σου και όταν τα βγάζεις αρχίζουν να αναδύουν καθόλου όμορφες ευωδιές; Για τέτοια είμαστε τώρα που καλοκαιριάζει; Όχι βέβαια. Σου έχουμε, λοιπόν, τις λύσεις για να μπορείς να βγάλεις παπουτσάκι άφοβα.

 

#1 Μαγειρική σόδα

Οι πολλαπλές χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι λίγο πολύ γνωστές, ωστόσο, εν προκειμένω είναι από τις πιο δυνατές λύσεις για την κακοσμία των παπουτσιών. Πασπάλισε το εσωτερικό των παπουτσιών σου και άφησέ τα μια μέρα στην άκρη. Η σόδα  μέχρι το επόμενο πρωί θα έχει απορροφήσει τις οσμές, απλά φρόντισε πριν τα φορέσεις να την τινάξεις από μέσα. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, ίσως πρέπει να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία κάθε φορά πριν τα φορέσεις.

#2 Εφημερίδες

Σίγουρα υπάρχουν κάπου σε μια άκρη του σπιιτιού σου στιβαγμένες εφημερίδες που δεν έχουν λόγο ύπαρξης (τι εννοείς μόνο στο δικό μου γίνεται αυτό;). Όταν βγάζεις τα παπούτσια σου, πάρε μερικά φύλλα εφημερίδας, τσαλάκωσέ τα και γέμισε το εσωτερικό τους με αυτά. Το χαρτί θα απορροφήσει τις οσμές και την υγρασία. Καλό θα ήταν βέβαια να έχεις υπομονή και να φορέσεις το συγκεκριμένο ζευγάρι αφού έχει στεγνώσει καλά, αλλιώς δεν κάνουμε δουλειά.

#3 Ταλκ

Αντίστοιχη λύση με την σόδα (αν αυτή για κάποιο λόγο δε σου βρίσκεται σπίτι) είναι η πούδρα για τα μωρά ή αλλιώς το γνωστό σε όλους ταλκ. Εδώ μπορείς είτε να κάνεις ό,τι ακριβώς και με τη σόδα, να ρίξεις δηλαδή στο εσωτερικό των παπουτσιών σου και να το αφήσεις να δράσει ώστε να πάρει τις οσμές κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε (ακόμα καλύτερα) να βάλεις λίγο ταλκ στις πατούσες σου πριν φορέσεις τα παπούτσια. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις τις πιθανότητες του ιδρώτα και άρα της υγρασίας στα παπούτσια σου.

#4 Λεβάντα

Αν δεν είναι αποτελεσματική η μυρωδάτη λεβάντα τότε τι; Όχι πες. Θέλω να σου πω, πως η λεβάντα εκτός από το να δώσει όμορφη μυρωδιά στα παπούτσια σου παράλληλα εμποδίζει και την ανάπτυξη των βακτηρίων. Δύο σε ένα. Τοποθέτησε, λοιπόν, λίγα φύλλα λεβάντας στα παπούτσια σου και άφησέ τα στο μπαλκόνι ούτως ώστε και με τη βοήθεια του καθαρού αέρα να κρατήσεις τα βακτήρια μακριά.

#5 Μανταρίνι, πορτοκάλι, λεμόνι και λοιπά εσπεριδοειδή

Μη μου πεις ότι δεν έχει πάει κάπου το μυαλό σου, δε θα το πιστέψω. Αυτό το τρικ υπόσχεται σίγουρα αποτελέσματα μιας και ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο έντονα αρώματα γεμίζει ο χώρος όταν καθαρίζουμε ένα μανταρίνι για παράδειγμα. Φαντάσου όλη αυτή την ευχάριστη μυρωδιά στα παπούτσια σου. Τι έχεις να κάνεις; Να τοποθετήσεις μερικές φλούδες από κάποιο τέτοιου είδους φρούτο στο εσωτερικό των παπουτσιών σου και να τις αφήσεις εκεί όλη νύχτα. Καμία άσχημη μυρωδιά δεν θα είναι εκεί το πρωί.

#6 Οινόπνευμα ή βότκα

Είτε είναι σκέτο οινόπνευμα είτε βότκα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εδώ κάνεις το εξής: είτε βάζεις σε ένα μπουκαλάκι σπρέι λίγο οινόπνευμα και ψεκάζεις τα παπούτσια σου είτε ποτίζεις (#διπλής) με λίγη βότκα ένα πανάκι και μουσκεύεις το εσωτερικό των παπουτσιών με αυτό. Προσοχή! Και στις 2 περιπτώσεις μην το παρακάνεις. Άφησε τα παπούτσια όλη νύχτα έτσι και περίμενε να έχουν στεγνώσει καλά μέχρι να τα φορέσεις.

#7 Βουρ για κατάψυξη

Δεν πιάνει τίποτα από όλα αυτά; Πάρε δύο καθαρές σακούλες (θα ήταν ιδανικό αν έχεις από αυτές που κλείνουν αεροστεγώς) και τοποθέτησε τα παπούτσια σου μέσα σε αυτές. Έπειτα αφού τις κλείσεις καλά, βάλ’ τες στην κατάψυξη ή τον καταψύκτη σου και άφησε τα εκεί όλη νύχτα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα εξοντώσουν τα βακτήρια μια και καλή και θα σε απαλλάξουν από τις άσχημες μυρωδιές.

Βασικό φυσικά σε όλη αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της δυσοσμίας είναι να βρούμε αρχικά και την αιτία που την προκαλεί. Δεν είναι απίθανο να πρόκειται για κάποιο παθολογικό αίτιο όπως οι μύκητες για παράδειγμα. Γι’ αυτό λοιπόν για να έχουν αποτέλεσμα και τα παραπάνω οφείλουμε να σου δώσουμε και μερικά έξτρα τιπς για να προλάβουμε το «κακό» από την αρχή:

  • Φρόντισε κάθε φορά που κάνεις ντους ή πλένεις τα πόδια σου να τα στεγνώνεις πολύ καλά (ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα) γιατί ως γνωστόν τα βακτήρια αγαπούν την υγρασία
  • Αν είναι δυνατόν μη φοράς το ίδιο ζευγάρι παπούτσια παραπάνω από 2 συνεχόμενες φορές
  • Επέλεξε βαμβακερές και όχι συνθετικές κάλτσες ώστε να μην ευνοείται ο ιδρώτας
  • Με το που φτάνεις σπίτι, βγάλε τα παπούτσια σου και αέρισέ τα
  • Βάλε πάτους στα παπούτσια σου και άλλαζέ τους ανά τακτά διαστήματα αν βλέπεις ότι η κακοσμία επιμένει και το πρόβλημα δεν μειώνεται
Exit mobile version