ΒΙΒΛΙΑ

7 νέα βιβλία που θα «αναστήσουν» την αγάπη σου για το διάβασμα τον Απρίλιο

Istock

Πόσο καιρό έχεις να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο με χιούμορ; Να ταυτιστείς απόλυτα με ένα βίωμα; Να αφήσεις τη λογοτεχνία να σε κάνει να πιστέψεις στη ζεστασιά των ανθρώπων; Να αφεθείς διαβάζοντας σε ένα ταξίδι που ξεκινά από τα συναισθήματα χάρτινων ηρώων και καταλήγει στα βαθύτερα δικά σου συναισθήματα; Ετοιμάσου για μία αναγνωστική ανάσταση με 7 νέα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο.

7 νέα βιβλία ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζουν μία θέση στο ράφι της δικής σου βιβλιοθήκης θα βρεις στις παρακάτω προτάσεις. Εσύ διάλεξε ποιο θα είναι αυτό που θα κάνει την αγάπη σου για το διάβασμα να «αναστηθεί» ανάλογα με τη διάθεσή σου. Η λογοτεχνία είναι ανεξάντλητη και ευτυχώς και τον Απρίλιο υπάρχουν προτάσεις βιβλίων για κάθε mood και κάθε γούστο.

Ορκισμένη

METAIXMIO.GR

Ορκισμένη

Εκδόσεις Μεταίχμιο
13,30€ 11,97€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ένας queer πειραματικός και συγκινητικός στοχασμός για την ομοφυλοφιλική αγάπη, την οικογένεια και την τιμή είναι η Ορκισμένη της Rene Karabash που βρίσκεται ανάμεσα στα νέα βιβλία του Απριλίου (κυκλοφορεί στις 30/4 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς να προπαραγγείλεις από τώρα).

Ostainica: στις πατριαρχικές κοινωνίες της Βόρειας Αλβανίας, του Κοσόβου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Βοσνίας, μια γυναίκα που παίρνει όρκο αγνότητας σύμφωνα με το Κανούν και αρχίζει να ζει ως άντρας. Πρόκειται για μια συνταγματικά αναγνωρισμένη μετάβαση φύλου, που αποδίδει στη γυναίκα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των αντρών, ελευθερίες τις οποίες εκείνη δεν είχε προηγουμένως, δικαιώματα που οι άλλες γυναίκες ακόμα στερούνται.

Μια μέρα πριν από τον γάμο της με τον άντρα που διάλεξε για την Bekija ο πατέρας της, ένας άλλος άντρας τη βιάζει, δεν είναι πια παρθένα και ο μέλλων σύζυγός της, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο Κανούν, μπορεί να τη σκοτώσει με ένα φυσίγγιο που αφήνει στην προίκα της ο ίδιος της ο πατέρας.

Η Bekija αντ’ αυτού αποφασίζει να αποκηρύξει τη γυναικεία της ταυτότητα και να γίνει ostainica. Παίρνει το όνομα Matija, κόβει τα μαλλιά της, καίει τα ρούχα της και φοράει μόνο αντρικά. Κάνοντας όμως αυτή την επιλογή, αμαυρώνει την τιμή εκείνου που θα παντρευόταν και πρέπει να ορίσει έναν άντρα από την οικογένειά της, που θα δολοφονηθεί από ένα από τα μέλη της φάρας του ατιμασμένου συζύγου ώστε να αποκατασταθεί η καταπατημένη περηφάνια του. Καλείται λοιπόν να ορίσει ποιος θα σκοτωθεί, ο αδερφός της ή ο πατέρας της.

Χρόνια αργότερα, η Bekija/Matija θα αναμετρηθεί με την ιστορία της καθώς την αφηγείται σε μια δημοσιογράφο.

Το βιβλίο αμφισβητεί τις αντιλήψεις περί αρρενωπότητας και θηλυκότητας παρουσιάζοντας μια γυναίκα που μάχεται με την ταυτότητα φύλου για λόγους βαθιά ριζωμένους, αποφασίζει να γίνει άντρας, κάτι που καταστρέφει την οικογένειά της και οδηγεί σε χρόνια απομόνωσης. Στο τέλος όμως, μόνο η αγάπη θα τη σώσει.

Η άλωση των Αθηνών από τις αδερφές Γαργάρα

Ο Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει στις 24 Απριλίου με το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείς να προπαραγγείλεις από τώρα το νέο βιβλίο του και μάλιστα να λάβεις το αντίτυπό σου υπογεγραμμένο. Επιστρέφει και με τον γνωστό χειμαρρώδη και πάντα γεμάτο χιούμορ λόγο του γράφει το μυθιστόρημα Η άλωση των Αθηνών από τις αδερφές Γαργάρα.

Είναι βέβαιο πως η Ροδόσταμη, κωμόπολη της Ανατολικής Μακεδονίας, δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Οι άνθρωποί της, όμως, πιθανότατα θυμίζουν γείτονες, συγγενείς, εραστές ή και τυχαίες γνωριμίες.

Το έτος 1959 και η αναμονή του ξεχωριστού 1960, που εγκαινίαζε μια ζωηρή δεκαετία, ανέσυρε αναμνήσεις από γεγονότα που η Ιστορία κατέγραψε ως κοσμοϊστορικά, με τη συνδρομή επιστημόνων, ιστορικών ή καφενόβιων ρητόρων που κυκλοφορούν πάντα ανάμεσά μας, σαν αντιβίωση στην πλήξη. Μπορεί όμως να είμαστε κι εμείς φορείς ανάλογης αβάσταχτης σοβαρότητας ή και ελαφρότητας, όσο κι αν δεν το έχουμε εμπεδώσει, αφού ουδείς μάς το επισήμανε εγκαίρως.

Η Ροδόσταμη, πάντως, συγκέντρωνε μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από σωσίες των εαυτών μας. Οι αδελφές Γαργάρα, Φιλοθέη και Μαγιοπούλα, εκπαιδεύουν την αθωότητά τους αρχικά στην οικογενειακή αρένα και μετά ταξινομούν αλήθειες και ψευδαισθήσεις με σθένος ηρωικό και ευτράπελο.

Οι 2 θυγατέρες του παλαιστή Ηρακλή Γαργάρα έγιναν έτσι αφορμή να γραφτεί ένα πόνημα θυελλωδών καταστάσεων – καιρικών, ψυχολογικών και άλλων.

Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι πρόκειται για συγγενικές του περσόνες ως προς την επιδίωξη απόδρασης σε μια Αθήνα έτοιμη να τις ανταμείψει με μυστικά τερατωδών αλλά ρομαντικών ρεφρέν, που υμνούσαν κάθε οξύμωρη προσδοκία ή ματαίωση. Κι αυτές, εύπιστες και απελπισμένες, επιδόθηκαν στο σπορ της Άλωσης, παραδομένες στα κέφια ενός εκτροχιασμένου χρόνου.

Όσο για την εμμονή του συγγραφέα με τα έτη 1959 και 1960, αυτή, σύμφωνα με φήμες και σχόλια εμπειρογνωμόνων, οφείλεται στην ψυχωτική αμηχανία ενηλικίωσης που υπέστη – και την οποία, μάλλον, δεν ξεπέρασε ποτέ.

Το μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη

Είχα καιρό να τελειώσω ένα βιβλίο μέσα σε ώρες λιγότερες από ένα 24ωρο. Το μακρύ ταξίδι της μίας μέσα στην άλλη, της Αμάντας Μιχαλοπούλου με το εκπληκτικό εξώφυλλο που σχεδίασε ο Πάρις Μέξης, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, σε κάθε σελίδα του ανακινούσε συναισθήματα μέσα μου και δεν μπορούσα να μην στο προτείνω ανάμεσα στα νέα βιβλία που θα «αναστήσουν» την αγάπη σου για το διάβασμα.

Mια απελπισµένη γυναίκα στην εµµηνόπαυση αρχίζει να βλέπει παράξενα όνειρα —µε Παναγίες, τίγρεις, αγελάδες, τη Ρόζα Λούξε­µπουργκ, τη Μέριλυν Μονρόε, τη µητέρα του Μπενίτο Μουσσολίνι—, όνειρα από τα οποία ξυπνάει κάθε βράδυ στις 4:30 ακριβώς. Για να ερµηνεύσει τη νυχτερινή ζωή της, επιδιώκει συναντήσεις µε τις γυναίκες της οικογένειας: την κόρη, την αδερφή και τη µητέρα της. Κι ενώ οι συζητήσεις αρχίζουν να ξεµπλέκουν το κουβάρι της κοινής τους ζωής, τα όνειρα ξαφνικά σταµατούν.

Στρέφεται τότε σε άλλες γυναίκες, από τη µητέρα της Ελένης Τοπαλούδη ως µια 10χρονη Αφγανή που αποχωρίστηκε ξαφνικά τη µαµά της. Κι αρχίζουν να παρελαύνουν στρατιές γυναικών που γεννούν, υιοθετούν, φροντίζουν ή αρνούνται να φροντίσουν. Καθώς οι εξοµολογήσεις τους συσσωρεύονται και διανθίζονται από τεστ γνώσεων, επιτραπέζια παιχνίδια, παραµύθια, µαθήµατα ετυµολογίας, θρησκευτικών και ζωολογίας, οι εµπειρίες τους εγκιβωτίζονται η µια µέσα στην άλλη, όπως τα µωρά στις κοιλιές των µαµάδων τους.

Στο Μακρύ ταξίδι της µιας µέσα στην άλλη η µητρότητα γίνεται µια εύπλαστη έννοια, µια ριζοσπαστική υπόθεση ελευθερίας και συµφιλίω­σης — ένας γιγάντιος οµφάλιος λώρος που συνδέει και τρέφει όλες τις γυναίκες που υπήρξαν κόρες της µητέρας τους, µητέρες της κόρης τους. Αλλά και µητέρες της µητέρας τους, κόρες της κόρης τους. Ένας λώρος που τρέφει κι όλους τους άντρες: επειδή, όπως λέει η ηρωίδα, «ο κόσµος θ’ αλλάξει µόνο αν οι άντρες διαβάσουν για τη ζωή των γυναικών µε την ίδια φυσικότητα που διάβαζαν ανέκαθεν οι γυναίκες για τη ζωή των αντρών».

Το πλωτό βιβλιοπωλείο του κυρίου Περντί

PUBLIC.GR

Το πλωτό βιβλιοπωλείο του κυρίου Περντί

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
17,70€ 15,98€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η συνέχεια της ιστορίας Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο, είναι εδώ και ετοιμάζεται να μαγέψει ξανά τους αναγνώστες. Η Nina George υπογράφει το νέο της, best seller σύμφωνα με το Spiegel, μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

4 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ζαν Περντί εγκατέλειψε το πλωτό βιβλιοπωλείο του, το «Λογοτεχνικό Φαρμακείο», και τόλμησε να αφοσιωθεί σε έναν νέο έρωτα στην Προβηγκία. Ωστόσο, η τελευταία παράκληση του συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου προς τον κύριο Περντί, η οποία φυλάσσεται σε μια χρονοκάψουλα, ξυπνάει ξανά στον βιβλιοπώλη το πραγματικό του πάθος: να φέρνει σε επαφή βιβλία και ανθρώπους και να συστήνει το κατάλληλο ανάγνωσμα για κάθε ασθένεια της ψυχής.

Ο κύριος Περντί ταξιδεύει μαζί με τον Μαξ Ζορντάν στα κανάλια της Γαλλίας με προορισμό το Παρίσι, και σύντομα το πλωτό βιβλιοπωλείο του γίνεται μια κιβωτός στην οποία επιβαίνουν μεγάλοι, παιδιά, ζώα –και φυσικά βιβλία!– που αλλάζουν ο ένας τον άλλο για πάντα.

Κι η ατέλειωτη περιπέτεια της ζωής επιφυλάσσει μια δεύτερη αρχή για όλους – συμπεριλαμβανομένου του κυρίου Περντί.

Καμογκάουα. Οι χαμένες συνταγές

PUBLIC.GR

Καμογκάουα. Οι χαμένες συνταγές

Εκδόσεις Ψυχογιός
15,50€ 13,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ο συγγραφέας του Καμογκάουα. Οι ντετέκτιβ των γεύσεων, επιστρέφει με μία ακόμα ευφάνταστη περιπέτεια για τους ήρωές του. Το βιβλίο του Hisashi Kashiwai κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Κρυμμένο σε έναν ήσυχο παράδρομο του Κιότο βρίσκεται το Εστιατόριο Καμογκάουα. Πατέρας και κόρη διευθύνουν αυτή την ξεχωριστή επιχείρηση που δεν προσφέρει μόνο πεντανόστιμα γεύματα: ξαναζωντανεύει χαμένες συνταγές και νοσταλγικές μνήμες.

Το δίδυμο αυτοπροσδιορίζεται ως «ντετέκτιβ γεύσεων» και μέσω γαστρονομικής έρευνας ανασυνθέτει αγαπημένα πιάτα των πελατών.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι: Ένας εκκολαπτόμενος Ολυμπιονίκης κολυμβητής, ο οποίος επιθυμεί να ξαναγευτεί το δεκατιανό που του ετοίμαζε ο πατέρας του για το σχολείο. Μια ποπ σταρ που έχει μόνο μία επιτυχία στο ενεργητικό της και, προτού εγκαταλείψει την καριέρα της στο τραγούδι, θέλει να ξαναδοκιμάσει το τετ-ντον που είχε φάει για να γιορτάσει τον μοναδικό επιτυχημένο δίσκο της, και πολλοί άλλοι.

Οι Λεπτομέρειες

PUBLIC.GR

Οι Λεπτομέρειες

Εκδόσεις Gutenberg
13,00€ 12,29€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο της Ia Genberg, Οι Λεπτομέρειες, που έχει τιμηθεί με το σουηδικό βραβείο August και μπήκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Booker το 2024, κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenbeg.

Μια γυναίκα καθηλωμένη στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό διαβάζει ένα αγαπημένο της μυθιστόρημα. Η αφιέρωση στο βιβλίο από την πρώην σύντροφό της ζωντανεύει σελίδες από το παρελθόν και ανθρώπους που δεν μπορεί να ξεχάσει: την καλύτερή της φίλη, τον πατέρα των παιδιών της και τη βασανισμένη μητέρα της. Πόσο την έχουν σημαδέψει πρόσωπα που έχουν εξαφανιστεί από τη ζωή της; Μπορούμε τελικά να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους;

Η απόδειξη της αθωότητάς μου

PUBLIC.GR

Η απόδειξη της αθωότητάς μου

Εκδόσεις Πόλις
22,00€ 19,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχουν συγγραφείς που δεν εγκαταλείπεις όσο κι αν εξελιχθείς μέσα στα χρόνια. Για μένα ως αναγνώστρια μία τέτοια, σπάνια περίπτωση συγγραφέα, που απολαμβάνω εξίσου από τα 18 μου μέχρι σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, είναι ο Jonathan Coe. Ο λόγος είναι ότι στα βιβλία του βρίσκω τον τέλειο συνδυασμό ανθρώπινων ιστοριών και ερευνητικής ματιάς στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι κάθε περιόδου με την οποία καταπιάνεται. Κάπως έτσι το βιβλίο Η απόδειξη της αθωότητάς μου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις, βρίσκεται ήδη, μαζί με άλλα νέα βιβλία της άνοιξης, στο κομοδίνο μου.

Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο δεν ταιριάζει καθόλου στη Φιλ. Ο χρόνος περνά βασανιστικά αργά. Έχει επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι και ζει ξανά με τους γονείς της, δουλεύει ατελείωτες ώρες σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο αεροδρόμιο του Χίθροου και τα σχέδιά της να γίνει συγγραφέας δεν καταλήγουν πουθενά. Όμως η τυχαία ανακάλυψη ενός ξεχασμένου συγγραφέα από τη δεκαετία του 1980 τη βγάζει από τον λήθαργο, όπως και η επίσκεψη ενός οικογενειακού φίλου, του Κρις – ιδίως όταν της λέει ότι ερευνά μια υπόθεση που θα μπορούσε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο Κρις παρακολουθεί την πορεία ενός σκοτεινού think-tank, που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τη δεκαετία του 1980 και ωθεί σταθερά την κυβέρνηση της Βρετανίας προς την Άκρα Δεξιά. Έπειτα από χρόνια πολιτικής απομόνωσης, τα μέλη του είναι πια έτοιμα να εφαρμόσουν τις ιδέες τους.

Καθώς την πρωθυπουργία της Βρετανίας αναλαμβάνει η Λιζ Τρας, η θητεία της οποίας θα διαρκέσει μόλις επτά εβδομάδες, ο Κρις συνεχίζει την έρευνά του σε ένα συνέδριο που διεξάγεται στα βάθη της επαρχίας Κότσγουολντς. Ξαφνικά όμως τα πράγματα παίρνουν σκοτεινή τροπή και μια αστυνομική έρευνα για φόνο ξεκινά. Η λύση του μυστηρίου θα βρεθεί άραγε στη σύγχρονη πολιτική σκηνή ή σε ένα λογοτεχνικό αίνιγμα που παραμένει εκκρεμές εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια;

Το βιβλίο πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε διαφορετικές δεκαετίες και διαφορετικά αφηγηματικά είδη, κινείται ευφάνταστα μεταξύ αστυνομικού μυθιστορήματος, campus novel και αυτομυθοπλασίας, με το χαρακτηριστικό χιούμορ και την τρυφερότητα του Coe. Ένα πολιτικό μυθιστόρημα ιδεών, σατιρικό και αιχμηρό, που δείχνει πώς το κλειδί για την κατανόηση του παρόντος μπορεί συχνά να βρεθεί στις πιο σκοτεινές γωνιές του παρελθόντος.

Exit mobile version