TECH

7 πράγματα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να γκουγκλάρεις

iStock

Εάν έχεις μια απορία, υπάρχει πια 99,9% πιθανότητα να αναζητήσεις την απάντησή της στο διαδίκτυο. Απλώς πληκτρολογείς την ερώτηση στο Google και voila! Έχεις αμέσως στη διάθεσή σου μια τεράστια βάση δεδομένων, που μπορούν (;) να σε βοηθήσουν.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στο Google search σου. Όχι μόνο γιατί αυτές οι αναζητήσεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν στη δραστηριότητα του προφίλ σου, αλλά κυρίως επειδή οι απαντήσεις θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν σε μια διαδικτυακή μαύρη τρύπα. Ανακάλυψε παρακάτω τα dont’s των Google αναζητήσεων σου.

7 πράγματα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να googlάρεις iStock

Δερματικές παθήσεις

Αναρωτιέσαι τι μπορεί να είναι αυτό το σπυράκι ή εκείνη η ελιά που έβγαλες ξαφνικά στο πρόσωπό σου; Μην ψάξεις στο Google τι μπορεί να είναι αυτό το «κόκκινο σπυρί». Θα σου έρθουν μόνο πολλές πληροφορίες και εικόνες από αρκετά αηδιαστικά πράγματα. Χρησιμοποίησε το κινητό σου για να κλείσεις ένα ραντεβού με έναν δερματολόγο.

Συμπτώματα + μία ασθένεια

Παρόμοια με την παραπάνω περίπτωση, το να αναζητήσεις πληροφορίες στο Google search,  για να μάθεις γιατί πονάει το στομάχι σου ή γιατί νιώθεις κουρασμένη, μπορεί να γίνει σίγουρα πιο τρομακτική εμπειρία από το να επισκεφτείς απλά έναν γιατρό.

Μην ψάχνεις κατά πόσο ένα προϊόν είναι ασφαλές ή όχι

Το διαδίκτυο έχει πολλές απόψεις, με πολλούς να δηλώνουν «ειδικοί» σε όλα. Αλλά αν αναρωτιέσαι εάν ένα συγκεκριμένο προϊόν είναι ασφαλές ή όχι για να το χρησιμοποιήσεις, είναι καλύτερο να αναζητήσεις ιατρική ή/και επαγγελματική συμβουλή και να προσθέσεις αυτήν την ερώτηση στη λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να γκουγκλάρεις.

Πράγματα που δεν θέλεις αργότερα η Google να σού διαφημίσει

Μπορεί να έχεις μια περίεργη ερώτηση σχετικά με κάποια κρέμα για ένα εξάνθημα μιας φίλης σου. Εάν όμως αναζητήσεις απαντήσεις στο Google, καλή τύχη! Οι πιθανότητες είναι ότι κάθε φορά που ανοίγεις μετά μια νέα σελίδα στο διαδίκτυο για τις επόμενες εβδομάδες, θα υπάρχει μια διαφήμιση για την εν λόγω κρέμα.

Οτιδήποτε θα σε φέρει σε δύσκολη θέση

Όλοι έχουμε «περίεργες» ερωτήσεις, αλλά αν ανησυχείς ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου, τότε είναι καλύτερο να μην ψάχνεις απαντήσεις στο Google! Ακόμα κι αν διαγράψεις οριστικά το ιστορικό των αναζητήσεων σου, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας, δεν έχεις καμία τύχη. Εκτός αυτού, δεν θέλεις να εμφανίζονται διαφημίσεις για αυτές τις «περιέργειες» ερωτήσεις σου.

Οτιδήποτε παράνομο

Κάπως αυτονόητο, αλλά οφείλω να το αναφέρω. Εάν κάτι είναι αντίθετο με το νόμο, είναι πιθανότατα ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να γκουγκλάρεις. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τί μπορούν να κάνουν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο να αναλύονται υπολογιστές μαζί με κινητά τηλέφωνα και να εξετάζονται αναλυτικά όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Google μεταφράσεις

Η αλγοριθμική μετάφραση έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, με υπηρεσίες όπως το Google Translate ή το Bing Translator πλέον να προσφέρουν κείμενα που μοιάζουν να έχουν γραφτεί από ανθρώπους. Aν και κάποιες φορές είναι εξαιρετικά περίεργα και άθελά τους αστεία. Όπως επισημαίνει ο Guardian, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου της Google. Αν δεν έχεις ιδέα από τη γλώσσα που θέλεις να μεταφράσεις, το πιθανότερο είναι ότι η μετάφραση που θα σου δοθεί, δεν θα βγάζει κανένα νόημα!

Τι γίνεται με την ανώνυμη περιήγηση της Google;

Η ανώνυμη περιήγηση της Google θεωρητικά εξασφαλίζει την προστασία του απορρήτου του εκάστοτε χρήστη στο Internet. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποθηκεύονται διάφοροι κωδικοί, αριθμοί πιστωτικών καρτών, και άλλα προσωπικά στοιχεία. Εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος της ανώνυμης περιήγησης, δηλαδή να επιτρέπεται στον χρήση να πλοηγηθεί χωρίς να αποθηκεύονται τα στοιχεία του, ανώνυμα. Αυτό εξυπηρετεί και στην περίπτωση που μοιράζεσαι το ίδιο pc με κάποιον.

Βέβαια το ότι η περιήγηση γίνεται ανώνυμα, δεν σημαίνει ότι είναι per se απόρρητη, καθώς δεν πλοηγείσαι όσο ιδιωτικά νομίζεις. Αν και η ανώνυμη περιήγηση είναι καλή για απλές αναζητήσεις, δεν είναι όσο ασφαλής όσο μπορεί να νομίζεις. Η ανώνυμη περιήγηση αποτρέπει στον περιηγητή σας από το να αποθηκεύει τα δεδομένα πλοήγησης. Δεν αποτρέπει άλλους τρόπους διαδικτυακής παρακολούθησης.

Ακόμα και κατά την ανώνυμη περιήγηση, τρίτα μέρη μπορούν να εντοπίσουν την διαδικτυακή σου πορεία μέσω της διεύθυνσης IP. Ο πάροχος μπορεί να καταγράψει τους ιστότοπους που επισκέπτεσαι, όπως επίσης και να καταγράψει τις λήψεις σου. Δυστυχώς, συχνά οι πάροχοι συχνά μοιράζονται τα δεδομένα με εταιρείες ώστε να λαμβάνεις στοχευμένες διαφημίσεις για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Και σαν να μην είναι αυτό αρκετό, διατρέχεις μεγάλο κίνδυνο από hackers. Η ανώνυμη περιήγηση δεν θα τους σταματήσει από το να «εισβάλλουν» στη συσκευή σου. Από ένα δημόσιο wifi, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές σου πληροφορίες, από τα στοιχεία σύνδεσης σου μέχρι τους τραπεζικούς σου λογαρισμούς.

Καταναλώστε υπεύθυνα!