ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

7 ταινίες που δοξάζουν το ελληνικό καλοκαίρι

Photos: ERT

Το ελληνικό καλοκαίρι, με τα ζεστά ηλιοβασιλέματα, τις γαλάζιες θάλασσες και τα γραφικά νησιά. Το ελληνικό καλοκαίρι στην πόλη, μέσα σε διαμερίσματα χωρίς κλιματιστικό και έξω στο δρόμο, γύρω από τσιμέντα που καίνε. Το ελληνικό καλοκαίρι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποτελεί μια εμπειρία που έχει δοξαστεί και αποτυπωθεί και στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Οι ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου που καταφέρνουν να μεταφέρουν αυτή τη μαγεία, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης, περιπέτειας και ρομαντισμού μέσα από συναρπαστικές ιστορίες, είναι πολλές. Παρακάτω, θα βρεις μια επιλογή 7 ταινιών που δοξάζουν με το δικό τους τρόπο, το ελληνικό καλοκαίρι. 

Φτηνά τσιγάρα (2000)

Οι άδειοι δρόμοι της Αυγουστιάτικης Αθήνας είναι το ιδανικό σκηνικό για μια ερωτική ιστορία. Γυρισμένη μέσα σε 23 ημέρες του Αυγούστου του 1999 με φόντο την έρημη Αθήνα, η 2η κινηματογραφική ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη Φτηνά τσιγάρα φέρνει στο μυαλό έναν τζαζ αυτοσχεδιασμό. Οι ήρωές του ερωτεύονται, βρίζουν, φιλοσοφούν, διεκδικούν τον ρομαντισμό και ικανοποιούνται με τα ελάχιστα, καπνίζοντας πάντα φτηνά τσιγάρα.

Η ταινία, ένας φόρος τιμής στο κέντρο της Αθήνας και στον ανεκπλήρωτο έρωτα, σημάδεψε την έναρξη της δεκαετίας του 2000 χάρη στον αστικό ρομαντισμό και τη νυχτερινή, νεανική της αισθητική. Τα Φτηνά Τσιγάρα, μια ταινία-ωδή στην καλοκαιρινή, άδεια Αθήνα έγιναν all time classic και επηρέασαν τόσο τη σύγχρονη ελληνική pop κουλτούρα, που τον Δεκέμβριο του 2022 μετατράπηκαν ακόμα και σε μιούζικαλ σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, ανεβαίνοντας στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Δεκαπενταύγουστος (2001)

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης με την ταινία Δεκαπενταύγουστος, δημιουργεί πολυδιάστατο σινεμά χαρακτήρων κι έντονων συναισθημάτων, στο οποίο δεν λείπουν οι ανατροπές και οι υπερβάσεις. Τραγωδία, καθημερινά εγκλήματα και κάθαρση, ακόμα κι αν χρειάζεται ένα θαύμα, όπως σε αυτή την περίπτωση.

Αύγουστος στην Αθήνα. Καιρός για απόδραση. Στο κέντρο της Αθήνας, οι κάτοικοι μιας τριώροφης πολυκατοικίας ετοιμάζονται να φύγουν για λίγες μέρες. Ένα ζευγάρι μεσοαστών που απεγνωσμένα θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Μια οικογένεια με 2 παιδιά που αντιμετωπίζει με στωικότητα και κρυφή ελπίδα, την ανίατη ασθένεια της μικρής κόρης. Ένα ζευγάρι που αναζητά καινούριες ισορροπίες στην σχέση του. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας θα βαδίσουν διαφορετικούς δρόμους. 3 διαμερίσματα, 3 παράλληλες ιστορίες, 3 πτυχές της καθημερινής ζωής. Και πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά τα θαύματα για τα οποία όλοι αυτοί προσεύχονται να γίνουν.

Σπιρτόκουτο (2002)

«Τι θα κάνεις με τη Λίντα Βαγγέλη;». Οι fan του Γιάννη Οικονομίδη πλέον όταν μιλάμε για «οικονομιδικές» καταστάσεις και «οικονομιδικούς» χαρακτήρες, πλέον ξέρουμε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Το Σπιρτόκουτο ήταν η αρχή αυτού του κινηματογραφικού σύμπαντος και η εμβληματική ταινία που έβαλε το περιθώριο και το λούμπεν σε πρώτο πλάνο. Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, το σπίτι του Δημήτρη, ενός μικρομεσαίου 50άρη οικογενειάρχη, κάπου στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης! Όλα τα μέλη της οικογένειας ξεσπούν ο ένας στον άλλον με απίστευτη λεκτική βία και αποκαλύψεις για πάθη, ζήλειες και επαγγελματικές διαφωνίες. Μέχρι που μια απρόοπτη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα στον αέρα.

Τσίου (2005)

Αν έχεις βρεθεί Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα και έχεις δει τη συγκεκριμένη ταινία, καταλαβαίνεις τους λόγους που κερδίζει μια θέση στη συγκεκριμένη λίστα. Αν όχι, φρόντισε να τη δεις (θα τη βρεις εδώ στο Ertflix). Ο Μάκης Παπαδημητρόπουλος μάς συστήνει τον Τσίου, έναν τοξικομανή, ο οποίος προσπαθεί να πάρει τη δόση του στην άδεια Αθήνα του Δεκαπενταύγουστου και στην προσπάθεια του, μπλέκει μια σειρά από άτομα, μέσω της αδελφής του και του μαφιόζου συζύγου της. Αυτό που ακολουθεί είναι μια αλυσίδα συναντήσεων, όπου η πίεση μεταφέρεται από τον έναν στον άλλο.

Wasted Youth (2011)

Καλοκαίρι στην Αθήνα. Ο καύσωνας χτυπάει την πόλη. Ένας έφηβος skateboarder ξεκινά για μία συνηθισμένη μέρα με τους φίλους του. Ένας μεσήλικας προσπαθεί σκληρά για την επιβίωση της οικογένειάς του, με μία δουλειά την οποία απεχθάνεται και με έναν επικείμενο νευρικό κλονισμό. Πρόκειται για ένα πορτρέτο της Αθήνας. Μία ταινία για μία πόλη και μία κοινωνία που βρίσκονται σε κρίση. Το Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Jan Vogel, συνάντησε το ελληνικό κοινό το 2011, λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου σε μια ταινία που, όπως έλεγαν τότε οι σκηνοθέτες της, ανήκε «σ’ αυτήν την ειδική κατηγορία που πρέπει να γίνουν ή τώρα, ή ποτέ». 

Suntan (2016)

Ο εσωστρεφής και μοναχικός Κωστής (Μάκης Παπαδημητρίου), χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και ενήλικες δεσμεύσεις, βρίσκεται λίγο μετά τα 40 του στην Αντίπαρο για να αναλάβει, ως γιατρός, την τοπική κλινική. Η χειμωνιάτικη ρουτίνα δίνει τη θέση της σε ένα μωσαϊκό χρωμάτων και αισθήσεων και η οργασμική κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί Διονυσιακές ψευδαισθήσεις. Η καθημερινότητα του Κωστή δεν θ’ αργήσει να ανατραπεί βίαια, από τη στιγμή που μια ξέφρενη, διεθνής ομάδα νεαρών και όμορφων τουριστών θα εισβάλει απροσδόκητα στην μέχρι πρότινος συνηθισμένη του ζωή.

Ανάμεσά τους ο Κωστής θα ξεχωρίσει και θα ερωτευτεί παράφορα τη νεαρή Άννα (Έλλη Τρίγγου), όμως, από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ηδονιστικό καλοκαίρι στο νησί θα μετατραπεί σε μια σκοτεινή δίνη, που παρασέρνει την ανυποψίαστη παρέα σε ένα μονοπάτι γεμάτο σοκαριστικές εκπλήξεις και επικίνδυνες ακρότητες.

Winona (2019)

«Τι τέλεια μέρα!». Η 5η μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικού, Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), μάς συστήνει 4 γυναίκες (Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Δάφνη Πατακιά) που πηγαίνουν σε μια ξεχασμένη παραλία της Άνδρου, για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Γυρισμένη με φιλμ 16mm, η Winona αιχμαλωτίζει στον φακό της τον αισθησιασμό που προκύπτει από το φως, το νερό και τη νεαρή σάρκα, καλώντας μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από, φαινομενικά, ανέμελα παιχνίδια. Bonus: Το soundtrack της Winona από την Δεσποινίς Τρίχρωμη και τον The Boy, σε μεταφέρει στην ίδια παραλία μαζί με τις πρωταγωνίστριες της ταινίας.