TRAVEL

8 ελληνικοί προορισμοί για να γιορτάσεις φέτος το Πάσχα

123RF

Φτάνει πια με το χωριό λες και το ακούμε πολύ καθαρά. Ωραία περνάς αλλά θέλεις κάτι διαφορετικό φέτος. Κι εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα: «Πού θα περάσουμε το Πάσχα, φέτος;» Ελληνικοί προορισμοί για να οργανώσεις το πασχαλινό ταξίδι σου.

Σύρος: Εκεί όπου ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί 

 

Η Σύρος είναι ίσως το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους σε όλες  τις εκκλησίες του νησιού. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού (καθολικές και ορθόδοξες), περνούν από κάθε γειτονιά και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης για κοινή λιτανεία, όπου ψάλλονται μελωδικά τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου. Το πρωί της ημέρας της Ανάστασης η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη.

Αξίζει να δεις: Μοναδική ευκαιρία να πάρεις μια γεύση από το καθολικό Πάσχα, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Σύρο.

Μετέωρα: Το χαμένο νόημα του Πάσχα

 

Μακρυά από κοσμικότητες και υπερβολές, τα Μετέωρα είναι ο ιδανικός προορισμός για όλους αυτούς που συνδυάζουν τις διακοπές του Πάσχα με τον θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών. Το βράδυ της Ανάστασης, ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια από τις μονές του, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, η οποία βρίσκεται πάνω από τεράστιους απόκρυμνους βράχους, σκαλισμένους από την ίδια τη φύση (και ευτυχώς για τον κόσμο, είναι εύκολα προσβάσιμη). Κάτω από τα πόδια σου, ο Πηνειός ποταμός και στο βάθος η οροσειρά της Πίνδου και η όμορφη κωμόπολη της Καλαμπάκας. Τα Μετέωρα πάντως έχουν την τύχη να συνορεύουν και με άλλες εξίσου όμορφες περιοχές που μπορείς να περιηγηθείς. Αν πάλι αντέχεις τις δύσκολες αναβάσεις, το Μοναστήρι του Ρουσάνου θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.

Έχοντας τα ως βάση σου, μπορείς να κάνεις εκδρομές στην Ελάτη, το Περτούλι, τα Τρίκαλα, τα Χωριά του Ασπροποτάμου ή την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα.

Μη χάσεις: Δοκίμασε πρασοτηγανιά, αρνάκι γκιούλμπασι και κοκορέτσι, όλα από ντόπια κρέατα.

Κέρκυρα: Ο Πόλεμος των Κανατιών

 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αν δεν έχεις κάνει Πάσχα έστω μια φορά στη ζωή σου στην Κέρκυρα, δεν έχεις… αναστηθεί ακόμη. Και η αλήθεια είναι ότι το Πάσχα στο πανέμορφο νησί των Επτανήσων έχει κάτι το διαφορετικό. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης ,πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό –τους μπότηδες- από τα μπαλκόνια τους, στον περίφημο “Πόλεμο των Κανατιών”, υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών. Και από κάτω, λαοθάλασσα.

Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους για να σου κάνουν παρέα την ώρα που θα απολαμβάνεις τον -προ Ανάστασης- καφέ σου σε κάποιο από τα σοκάκια της πλατείας. Εδώ πάντως το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα.

Τι λέει το μενού των ημερών: Κρέας λεμονάτο με ρύζι, γαύρο και χταπόδι στον φούρνο με σκόρδο και κρέας με μακαρόνια. Ή, για να είσαι μέσα στο κλίμα, ζήτα τα ως σοφρίτο, μπουρδέτο, παστιστάδα.

Μονεμβασιά: Ρομαντικό Πάσχα στη βυζαντινή καστροπολιτεία

 

Αν θέλεις να περάσεις ένα ρομαντικό Πάσχα, σαν να μπήκες στη μηχανή του χρόνου, ιδανικός προορισμός είναι η Μονεμβασιά. Τα λιθόκτιστα σοκάκια της καστροπολιτείας και η ησυχία δημιουργούν μια ιδιαίτερα ρομαντική και γραφική ατμόσφαιρα, που κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια, με τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου.

Να δεις οπωσδήποτε: Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αξίζει να παρακολουθήσεις το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, όπου ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα και άχυρα παραγεμισμένο με εκρηκτικά παίρνει φωτιά στον περίβολο της εκκλησίας.

Χίος για τους ατρόμητους

 

Το πέρασµα από το “Θάνατο στην αιώνια Ζωή” γίνεται μόνο στη Χίο. Όχι, δε μιλάμε κυριολεκτικά, αλλά για το περίφημο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο, που έχει τις ρίζες του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ευτυχώς, για την ασφάλεια του κόσµου αλλά και των δηµοσιογραφικών επιτελείων από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα που έρχονται να καλύψουν το έθιµο, εφαρµόζεται δακτύλιος που δεν επιτρέπει τη διέλευση αυτοκινήτων και πεζών στους δρόμους του χωριού.

Αν πάλι βρίσκεις το συγκεκριμένο έθιμο πολύ ριψοκίνδυνο για τα δεδομένα σου, υπάρχει και το αυτό του καψίματος του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης στα Μεστά. Προτίμησε να πας στη Χίο αν διαθέτεις (μπορείς και να νοικιάσεις) αμάξι ή μηχανή, καθώς το νησί του Αιγαίου είναι πολύ μεγάλο σε έκταση. Κάνε μια περιήγηση στη χώρα, ανακάλυψε την Απλωταριά και πιες τον καφέ σου στην κεντρική πλατεία των Βουνακίων.

Δοκίμασε οπωσδήποτε: Αυγοκαλάμαρα (ομελέτα γεμιστή με κιμά) και μαριδόπιτα (μαριδάκι με κουρκούτι και κρεμμύδια στο τηγάνι). Γιατί η Χίος δεν καμαρώνει μόνο για τη μαστίχα της.

Πάσχα με αρχοντιά στην Άνδρο

 

Φυσικά, υπάρχουν και οι πιο κοντινές λύσεις, αν η έδρα σου είναι η Αθήνα. Μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά από το λιμάνι της Ραφήνας, η Άνδρος περιμένει τους επισκέπτες που θέλουν να περάσουν ένα ήρεμο, πλην παραδοσιακό Πάσχα. Προτίμησε το Μπατσί αν θες νυχτερινή ζωή στις διακοπές σου (και ειδικά αν δεν έχεις αμάξι) και τη Χώρα αν θες να βρεις την ηρεμία σου στα επιβλητικά αρχοντικά του νησιού του Αιγαίου. Για πιο απομονωμένες και παραδοσιακές καταστάσεις, μείνε στις πανέμορφες Στενιές. Εκεί όπου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μετά την περιφορά των εικόνων των δύο εκκλησιών στα δρομάκια του χωριού, οι πιστοί συναντιούνται στην πλατεία, όπου ξεκινά ένας εντυπωσιακός μπαρουτοπόλεμος, τα ονομαστά μάσκουλα.

Αν πάντως δε μας τα χαλάσει ο καιρός, ίσως ρίξουμε και την πρώτη βουτιά πριν μπει το καλοκαίρι!

Πού να φας: Συνδύασε καταπληκτικό φαγητό και υπέροχη θέα στο “Μπαλκόνι του Αιγαίου”, πάνω από το χωριό Απρόβατο.

Ναύπλιο: Πάσχα στα γραφικά σοκάκια

 

Το Πάσχα στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους είναι πολύ γραφικό. Η περιφορά του Επιταφίου ακολουθεί μια μοναδική πορεία, μέσα στα σοκάκια της πόλης καθώς ανεβαίνει προς το κάστρο, κάνοντας το γύρο της Ακροναυπλίας. Σε όλη τη διαδρομή η μπάντα του Ναυπλίου παίζει πένθιμα εμβατήρια, που συνοδεύονται από μελωδικές ψαλμωδίες. Οι επιτάφιοι συναντιούνται στην πανέμορφη πλατεία Ελευθερίας.

Το μεγάλο Σάββατο το βράδυ, το αναστάσιμο μήνυμα μεταδίδεται με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες των ναών και με εκκωφαντικούς κρότους βεγγαλικών στην πλατεία Συντάγματος. Αν θέλεις πιο ήσυχη Ανάσταση, καλύτερα να πας στην εκκλησία της Μητρόπολης.

Μη χάσεις: Αξίζει να παρακολουθήσεις την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στον Ψαρομαχαλά, στη γειτονιά των ψαράδων, που βρίσκεται κάτω από την Ακροναυπλία. Το θέαμα των αναμμένων κεριών και το γραφικό σκηνικό είναι κάτι μαγευτικό που πρέπει να το ζήσεις από κοντά.

Λεωνίδιο: Φαντασμαγορικό τσακώνικο Πάσχα

 

Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα του Πάσχα γίνονται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας. Την ημέρα της Ανάστασης, με το  πρώτο “Χριστός Ανέστη” χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα – φαναράκια πυροδοτούνται και γεμίζουν τον ουρανό. Η παράδοση λέει πως στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες, ξαφνικά, τη στιγμή της Ανάστασης, επικρατεί νηνεμία με ελαφρό δυτικό αεράκι. Το πέταγμα των αερόστατων συνοδεύεται από πολλά πυροτεχνήματα, ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.

Ξεχωρίσαμε: Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα πήγαινε στην τελετή της Αγάπης, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Exit mobile version