ΦΥΤΑ

8 φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείς να βγάλεις έξω. Μπαλκόνι, κήπο ή ταράτσα

Pexels

Τα φυτά εσωτερικού χώρου ανήκουν μέσα στο σπίτι -γι’ αυτό εξάλλου λέγονται και εσωτερικού. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά που μπορούν να επιβιώσουν κανονικότατα και σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, στο μπαλκόνι σου, τώρα που ανοίγει ο καιρός και θέλεις να μεταφέρεις τη χρωματική ζωντάνια της εποχής εκεί. Να η ευκαιρία που έψαχνες!

Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, λοιπόν, μπορούν να προσαρμοστούν και σε εξωτερικούς χώρους, αρκεί να τους παρέχεις τις κατάλληλες συνθήκες και να το κάνεις με τον σωστό τρόπο. Μαθαίνεις ποια είναι αυτά παρακάτω καθώς καθώς και τις συμβουλές για να το κάνεις ολόσωστα.

8 φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείς να βάλεις και έξω -μπαλκόνι ή κήπο

Κέντια

Η κέντια έχει καταγωγή από την Αυστραλία και αυτό ίσως σε κάνει να πιστεύεις ότι αγαπά τον ήλιο, αλλά στην πραγματικότητα προτιμά ημισκιερές θέσεις. Παρόλο που μιλάμε για ένα τροπικό φυτό, μπορεί να μεταφερθεί έξω, αρκεί να τοποθετηθεί στο κατάλληλη σημείο. Ούτε ήλιο ούτε εντελώς σκιά. Κατάλαβες.

φυτά

Μπανανιά

Η μπανανιά είναι ένα τροπικό φυτό που μπορεί να τοποθετηθεί τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία και για τον λόγο αυτό μπορεί να τοποθετηθεί σε σημεία με πλήρη ηλιοφάνεια. Ωστόσο, βεβαιώσου ότι παραμένει πλήρως ενυδατωμένο. Αυτό, βέβαια, ισχύει και για μέσα στο σπίτι αλλά έξω χρειάζεται ακόμα περισσότερο νερό.

Στρελίτσια

Η στρελίτσια προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Νότιας Αφρικής. Στην Ελλάδα μπορεί να παραμείνει έξω στον ήλιο όλη μέρα -όσο περισσότερο φως, τόσο το καλύτερο για εκείνη! Απλώς φρόντισε να την ενυδατώνεις επαρκώς, ώστε το χώμα της να μην στεγνώνει.

Γιούκα

Η γιούκα μοιάζει με φοίνικα αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των Ασπαραγοειδών (Asparagaceae). Δεν χρειάζεται πολύ νερό, ενώ τα πάει καλά και με τον ήλιο. Ωστόσο, η απότομη έκθεσή της μπορεί να τη σοκάρει. Για αρχή μπορείς να την τοποθετήσεις σε ένα φωτεινό σημείο, αλλά φρόντισε να ελέγχεις την ποσότητα του άμεσου ηλιακού φωτός.

Φτέρη

Οι φτέρες μπορούν επίσης να τοποθετηθούν έξω το καλοκαίρι. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ήδη μεγαλώνουν έξω στη φύση, οπότε μπορείς άφοβα να μετακινήσεις τη δική σου έξω. Τοποθέτησέ τη σε ημισκιερό σημείο και φρόντισε να την ψεκάζεις με νερό αλλά και να την ποτίζεις τακτικά.

Βρομέλια/βριέζια

Η οικογένεια των Βρομελιών (Bromeliads) μπορεί επίσης να σου κρατάει συντροφιά στον εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το φυτό αυτό προτιμά ημισκιερά μέρη και τακτικό πότισμα.

Μονστέρα

Η μονστέρα προέρχεται κι αυτή από τις τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει σε διάφορες καιρικές συνθήκες και μπορεί να προσαρμοστεί σε εξωτερικές συνθήκες. Όπως η κέντια, δεν αντέχει το άμεσο ηλιακό φως. Για τον λόγο αυτό καλύτερα να την τοποθετήσεις σε κάποιο σκιερό σημείο. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των φιλόδεντρων.

Κάκτοι & παχύφυτα

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι ιδανικά για εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι και με απαίτηση ελάχιστου νερού. Μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε σημεία με πλήρη ηλιοφάνεια είτε σε ημισκιερά. Καλύτερα να τα ποτίζεις όταν το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς -κάτι που συμβαίνει περίπου κάθε 2,5 έως 4 εβδομάδες δηλαδή. Η συχνότητα, βέβαια, εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού, την τοποθεσία καθώς και την ποσότητα του νερού που τους δίνεις. Τσέκαρέ το πριν το πότισμα!

Χρήσιμες συμβουλές για τη μετακίνησή της από τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου, στον εξωτερικό

Πότε μπορεί να γίνει αυτό; Η περίοδος που μπορείς να μεταφέρεις ένα φυτό από μέσα προς τα έξω είναι σχεδόν αποκλειστικά προς τέλος το άνοιξης και το καλοκαίρι. Μετά το πέρας αυτής της πιο ζεστής σεζόν, οι νύχτες αρχίζουν να δροσίζουν. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα δηλαδή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ρίζες.

Σταδιακή Προσαρμογή

Τα φυτά χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τις νέες συνθήκες. Μην βγάλεις τα φυτά σου απότομα στον ήλιο. Ξεκίνα με λίγες ώρες την ημέρα σε σκιερό σημείο και αύξησε σταδιακά τον χρόνο παραμονής τους έξω για 7-10 ημέρες.

Επιλογή του κατάλληλου μέρους στον εξωτερικό σου χώρο: Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν τον άμεσο ήλιο. Ανάλογα με το είδος, διάλεξε σκιερά ή ημισκιερά σημεία -όπως σε συμβουλεύσαμε και παραπάνω.

Άνεμος και ρεύματα αέρα: Προστάτεψε τα φυτά σου από δυνατούς ανέμους που μπορεί να σπάσουν τα κλαδιά ή να ξεράνουν τα φύλλα.

Έλεγχος Θερμοκρασίας: Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν κάνει κρύο τη νύχτα, προτίμησε να τα φέρνεις μέσα ή να τα προστατεύεις με υφάσματα ή ειδικά καλύμματα.

Ρύθμιση του ποτίσματος: Σε εξωτερικό χώρο, τα φυτά μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό πότισμα, ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, μην τα ποτίζεις υπερβολικά, γιατί οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν. Έλεγχε το χώμα πριν ποτίσεις.

Έλεγχος για ασθένειες και παράσιτα: Σε εξωτερικό χώρο, τα φυτά είναι πιο εκτεθειμένα σε έντομα όπως μελίγκρες, ακάρεα και κάμπιες. Έλεγχε τα φύλλα και το χώμα τακτικά και, αν χρειαστεί, χρησιμοποίησε οικολογικά ή φυσικά εντομοαπωθητικά.

Επιστροφή στον εσωτερικό χώρο (αν χρειαστεί): Αν σκοπεύεις να ξαναβάλεις τα φυτά σου μέσα τον χειμώνα, κάνε τη διαδικασία σταδιακά, όπως όταν τα έβγαλες έξω. Επίσης, έλεγξε ότι δεν έχουν έντομα πριν τα φέρεις πίσω στο σπίτι.

Exit mobile version