ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

8 συνταγές ζυμαρικών που πρέπει να δοκιμάσεις μια φορά στη ζωή σου

Η Παγκόσμια μέρα ζυμαρικών είναι από τις πιο ευχάριστες μέρες του κόσμου για όσους λατρεύουν οτιδήποτε έχει να κάνει με μακαρόνια, σάλτσες και τυριά που λιώνουν απολαυστικά στο στόμα.

Μια τέτοια μέρα λοιπόν δεν γίνεται να περάσει χωρίς ένα μικρό αφιέρωμα σε μερικές από τις πιο λαχταριστές συνταγές που υπάρχουν στο internet! Είμαι σίγουρη ότι μέχρι να φτάσεις στο τέλος του post το στομάχι σου θα γουργουρίζει και ενδέχεται να θελήσεις να τρέξεις στο σούπερ μάρκετ- εγώ προειδοποίησα.

Μπουκιές bacon mac n’ cheese

Υλικά

12 φέτες μπέικον

Κοφτό μακαρονάκι για να κάνεις mac and cheese

1/4 φλ. γάλα

3 κ.σ βούτυρο

2 κ.σ αλεύρι

1 φλ. ψιλοκομμένο τσένταρ

1/4 φλ. φρυγανιά

Εκτέλεση

1. Λάδωσε ένα ταψί για μάφιν και τοποθέτησε τις φέτες μπέικον

2.  Βράσε τα μακαρόνια ενώ παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο και πρόσθεσε το αλεύρι, το αλατοπίπερο, το γάλα και το τυρί. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τα μακαρόνια με το μείγμα και γέμισε με ένα κουτάλι της σούπας τις θήκες στο ταψί. Ρίξε φρυγανιά από πάνω (για να γίνει τραγανό) και ψήσε στους 350 βαθμούς για 15 λεπτά.

Πίτσα με μακαρόνια

Υλικά

350 γρ. πέννες

700 γρ. σάλτσα ντομάτας

115 γρ. λουκάνικο πεπερόνι σε φέτες

100 γρ. ελιές σε φέτες

200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα

115 γρ. τυρί προβολόνε

Εκτέλεση

1. Βράσε τις πέννες αλ ντέντε και προθέρμανε το φούρνο στους 350 βαθμούς κελσίου.

2. Άπλωσε μια γερή δόση σάλτσας ντομάτας στον πάτο ενός ταψιού (20×20 cm), ρίξε τα μισά μακαρόνια και σκέπασέ τα με σάλτσα. Πρόσθεσε το λουκάνικο, τις ελιές και τη μισή ποσότητα τυριών. Επανάλαβε άλλη μια φορά αυτή τη διαδικασία και σκέπασε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

3. Ψήσε για 20 λεπτά, βγάλε το αλουμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι πέννες.

Ψητά ραβιόλι

Υλικά

340 γρ. ραβιόλι

1 αυγό

1 κ.σ νερό

1/2 φλ. φρυγανιά

1 1/2 κ.σ αποξηραμένο κρεμμύδι

1 κ.σ αποξηραμένος βασιλικός

1/2 κ.σ αποξηραμένος μαϊντανός

1/2 κ.σ σκόρδο σε σκόνη

1/2 κ.σ νιφάδες κόκκινης πιπεριάς

Ελαιόλαδο σε σπρέι

Σάλτσα μαρινάρα

Εκτέλεση

1. Ανακάτεψε το αυγό και το νερό μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακάτεψε τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το βασιλικό, τον μαϊντανό, το σκόρδο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

3. Βούτα ένα- ένα τα ραβιόλι πρώτα στο μείγμα με το αυγό και μετά στο μείγμα με τα αρωματικά και στη συνέχεια τοποθέτησέ τα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Μόλις τα βάλεις όλα ψέκασέ τα με ελαιόλαδο και ψήστα σε προθερμασμένο φούρνο για 15- 20 λεπτά- μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Σερβίρεις με τη σάλτσα.

Φωλιές με λαζάνια

Υλικά

– Για τη σάλτσα

2 κ.σ ελαιόλαδο

1/2 μεγάλο κρεμμύδι

230 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς, μαγειρεμένος και στραγγισμένος

1/2 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 μικρό κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

70 γρ. πελτές ντομάτας

120 γρ. σάλτσα ντομάτας (+ 1/2 τενεκεδάκι νερό για να καθαρίσεις το εσωτερικό του)

200 γρ. σάλτσα ντομάτας (με ψιλοκομμένα ντοματάκια μέσα)

1 κσ. αποξηραμένο βασιλικό

1/2 κ.σ αποξηραμένη ρίγανη

1 φύλλο δάφνης

1 κ.γ ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

– Για τη γέμιση τυριού

280 γρ. τυρί κρέμα

1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

340 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα

1/3 φλ. τυρί ρικότα

1/2 κγ πιπέρι

1 αυγό

21 φύλλα λαζάνια

Εκτέλεση

1. Ετοίμασε πρώτα τη σάλτσα, τσιγάρισε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με την πιπεριά, το κολοκυθάκι και το σκόρδο για 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίξε μέσα τον κιμά και τον πελτέ ντομάτας. Πρόσθεσε και τα υπόλοιπα υλικά, μείωσε τη φωτιά και άφησε το μείγμα να βράσει για 30 λεπτά (όσο περισσότερο βράσει, τόσο πιο νόστιμη θα είναι η σάλτσα).

2. Για τη γέμιση με το τυρί πρέπει να ανακατέψεις όλα τα υλικά εκτός από τη μισή ποσότητα της τριμμένης μοτσαρέλας.

3. Βράσε τα λαζάνια- 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λέει η συσκευασία και τοποθέτησέ τα σε ταψί για μάφιν αφού έχεις γεμίσει τις θήκες με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 350 βαθμούς κελσίου και πριν αρχίσεις να γεμίζεις τα λαζάνια σου κόψε 9 φύλλα λαζάνια σε τέταρτα, τα οποία θα τοποθετείς στις φωλιές αφού πρώτα βάζεις 1 κ.σ σάλτσα. Συνέχισε βάζοντας μια ακόμα γερή δόση σάλτσα και γέμιση τυριού. Επανάλαβε αυτή τη διαδικασία άλλη μια φορά. Τελείωσε με ένα φύλλο λαζάνια, ρίξε λίγη ακόμα σάλτσα και μοτσαρέλα. Ψήνεις για 25- 30 λεπτά μέχρι να δεις ότι έχουν λιώσει τα τυριά και είναι ψημένα τα λαζάνια.

Πίτα ριγκατόνι

 

Υλικά

450 γρ. ριγκατόνι

2.5 φλ. σάλτσα της επιλογής σου

1/2 φλ. νερό

1 κ.σ ελαιόλαδο

450 γρ. μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά

1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

1 συσκευασία τυρί cottage

1 μεγάλο αυγό

1 1/2- 2 φλ. μοτσαρέλα

Εκτέλεση

1. Βράσε αλ ντέντε τα μακαρόνια, στράγγιξέ τα και κρύωσε τα με νερό, ρίξε τη μια κουταλιά ελαιόλαδο (για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) και πρόσθεσε την παρμεζάνα- ανακατεύεις καλά και αφήνεις στην άκρη.

2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγάρισε με μια κουταλιά ελαιόλαδο τον κιμά και στράγγιξε το λίπος όταν είναι έτοιμος. Πρόσθεσε τη σάλτσα και το νερό και άφησέ το να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το βράζεις τόσο καλύτερα, να θυμάσαι όμως να προσθέτεις νερό για να μην κολλήσει. Όταν είναι έτοιμο βγάλ’ το από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει περίπου 10 λεπτά. πριν προσθέσεις το cottage και το αυγό.

3. Λάδωσε ένα στρογγυλό ταψί  και βάλε ένα- ένα σε όρθια στάση (υπομονή, είναι νόστιμο) τα ριγκατόνι που έχεις βράσει.  Ανακάτεψε το cottage με το αυγό και ρίξ’το από πάνω, κούνα καλά το ταψί ώστε να απλωθεί παντού και στη συνέχεια ρίξε τον κιμά. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς κελσίου.

4. Βγάζεις το ταψί από το φούρνο, προσθέτεις την μοτσαρέλα και ψήνεις για άλλα 15 λεπτά. Το κόβεις μόλις κρυώσει.

Μακαρόνια hot dog

Υλικά

Λουκάνικα hot dog

Σπαγγέτι, υπολόγιζε περίπου 5 μακαρόνια για κάθε λουκάνικο

Ό,τι σάλτσα θέλεις

Εκτέλεση

1. Κόβεις τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια και τα τρυπάς με τα μακαρόνια.

2. Τα ρίχνεις σε νερό που βράζει και τα μαγειρεύεις για περίπου 7 λεπτά (μέχρι να βράσουν τα λουκάνικα και τα μακαρόνια)

3. Στραγγίζεις και σερβίρεις με την αγαπημένη σου σάλτσα.

Μακαρόνια στο τηγάνι

Υλικά

1 κ.σ βούτυρο

2 φλ. μακαρόνια που έχουν περισσέψει

4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

1/2 φλ. γάλα

Μπορείς να προσθέσεις κομμάτια μπέικον, πανσέτα και ό,τι λαχανικά σου αρέσουν

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ζέστανε σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο.

2. Ανακάτεψε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και φρόντισε το αυγό να απλωθεί παντού. Ρίξε το μείγμα στο τηγάνι και μαγείρεψε το μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο μεριές (η κάθε πλευρά θα χρειαστεί περίπου 4 λεπτά)

Tip: Για να γυρίσεις τα μακαρόνια πιο εύκολα χρησιμοποίησε ένα τηγάνι ή μια μεγάλη πιατέλα.

Ρολό με μακαρόνια

Υλικά

1 πακέτο έτοιμης ζύμης για pizza

170 γραμ. μαγειρεμένα μακαρόνια

225 γραμ. τυρί mozzarella, κομμένο σε κυβάκια

1 κούπα παχύρρευστη κόκκινη σάλτσα για pizza

1 ασπράδι αυγού

Τριμμένη παρμεζάνα

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1. Ψέκασε τη ζύμη του ψωμιού με αντικολλητικό spray μαγειρέματος.

2. Άνοιξε τη ζύμη σε σχήμα ορθογωνίου 12×16, κάλυψε την με μια μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.

3. Βράσε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους και σουρώστε τα.

4. Βγάλε τη μεμβράνη από τη ζύμη και τοποθετήστε τα μακαρόνια κατά μήκος της ζύμης, στο κέντρο της και στη συνέχεια τη σάλτσα και το τυρί επίσης κατά μήκος της.

5. Χαράκωσε τη ζύμη στα πλάγια, κόβοντας λωρίδες ζύμης πλάτους 4cm και αφήνοντας περιθώριο από τη γέμιση 1cm.

6. Ξεκίνησε να πλέκεις (ναι, σαν πλεξίδα) τη ζύμη διπλώνοντας τις πλαïνές λωρίδες εναλλάξ διαγωνίως, πάνω στη ζύμη με τη γέμιση και στο τέλος κρύψε την τελευταία λωρίδα κάτω από το ρολό.

7. Βάλε το ρολό λαδόκολλα και κάλυψε την επιφάνεια με χτυπημένο ασπράδι αυγού και στη συνέχεια ρίξε την παρμεζάνα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν σου αρέσει το σκόρδο μπορείς να ρίξεις και λίγη σκόνη στο τέλος.

8. Το ψήνεις στους 180 για 30-35 λεπτά.