8 ταινίες και σειρές που ρίχνουν φως στο πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Όταν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή
- 24 ΙΑΝ 2021
Το κίνημα #MeToo αποκάλυψε όλα όσα γνωρίζαμε. Αν είσαι γυναίκα, είναι απλώς άλλη μία μέρα στον έξω κόσμο. Ή στον μέσα κόσμο και στο ίδιο σου το σπίτι.
Είναι από αυτές τις περιπτώσεις όπου η τέχνη έχει μιμηθεί την πραγματική ζωή και αποτυπώνει όλες εκείνες τις στιγμές όπου οι γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, αλλά κατά βάση σιωπούν. Γυναίκες που δεν ευθύνονται για τίποτα, αλλά κάπως κατέληξαν παραβιασμένες και κατηγορούνται. Επειδή προκάλεσαν, επειδή ενέδωσαν, επειδή «θα έπρεπε να ξέρουν πού πηγαίνουν» και επειδή το θυμούνται λίγο αργά όταν βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν.
Τα καλά νέα είναι ότι μετά τη θαρραλέα κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου, ξεκίνησαν να βγαίνουν και άλλες επώνυμες γυναίκες, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν και τις ανώνυμες να βγουν μπροστά και να πουν τη δική τους ιστορία. Όσο γίνονταν όλα αυτά, είδαμε ταινίες και σειρές που απεικονίζουν διαφορετικές περιπτώσεις γυναικών και πώς αντέδρασαν. Σιώπησαν, συνασπίστηκαν, εκδικήθηκαν, υπέφεραν, και όλα αυτά με την ίδια αφετηρία. Τη σεξουαλική παρενόχληση.
Slalom
Ίσως η πιο επίκαιρη ταινία αυτήν τη στιγμή. Το θέμα της είναι η ιστορία νεαρής αθλήτριας, που πέφτει θύμα του προπονητή της, ο οποίος προσπαθεί να κυριαρχήσει επάνω της τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.
Bombshell (2019)
Η ταινία του 2019 περιγράφει την πραγματική σεξουαλική παρενόχληση τριών δημοσιογράφων του δικτύου FOX από τον CEO Roger Ailes. Η κλασική περίπτωση παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο από ανώτερο στέλεχος, που δεν χρειάζεται να φτάσει σε σημείο βιασμού. Η απειλή για απόλυση, οι υποσχέσεις επαγγελματικής ανέλιξης και ο ψυχολογικός πόλεμος μετατρέπουν τις γυναίκες σε φοβισμένα θύματα που αρνούνται να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει. Ευτυχώς, η δικαιοσύνη επικράτησε σε αυτήν την περίπτωση.
Big Little Lies (2017)
Η σειρά που συνδέσαμε με τη γυναικεία κακοποίηση και παρενόχληση. Ενδοοικογενειακή βία αλλά και σεξουαλική παρενόχληση που κατέληξε σε εγκυμοσύνη. Συγκλονιστικές ερμηνείες από τις Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Zoe Kravitz, Laura Dern και την προσθήκη της Meryl Streep στον δεύτερο κύκλο.
Promising Young Woman
Η ταινία που μόλις κυκλοφόρησε στο Amazon Prime και δείχνει το σχέδιο εκδίκησης της Cassie, που είναι μία γυναίκα στα 30, που την βίασε μία ομάδα φοιτητών όταν σπούδαζε στην Ιατρική. Παράτησε τη σχολή της, έγινε σερβιτόρα και τώρα είναι έτοιμη να πάρει το αίμα της πίσω, τιμωρώντας άλλους άντρες.
Sex Education
Αυτή η σειρά μάς έδωσε πολλά και μάς άνοιξε τα μάτια σε θέματα σεξουαλικότητας, γυναικείας απόλαυσης και έκφρασης. Στον δεύτερο κύκλο όμως, έθιξε αμέτρητα κοινωνικά ζητήματα και ένα εξ αυτών ήταν η σεξουαλική παρενόχληση. Ένας άντρας στο λεωφορείο εκσπερματώνει πάνω σε μία μαθήτρια και εκείνη δεν το λέει σε κανέναν. Αποκτά φοβία και αρνείται να ξαναπάρει το λεωφορείο, μέχρι που βρίσκει στήριξη από τις φίλες και συμμαθήτριές της.
The Morning Show (2019)
Η σειρά που, όπως το Bombshell, έδειξε τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της δουλειάς, όπου όχι μόνο δεν αποκαλύπτεται, αλλά θεωρείται και κοινό μυστικό, που δεν πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά. Το πρόβλημα του να είσαι απλώς παρατηρητής αλλά να μην μιλάς, επειδή φοβάσαι για τη δουλειά, το status ακόμα και τη ζωή σου. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους: Jennifer Aniston, Reese Witherspoon και Steve Carrell.
13 reasons why (2017)
Μία σειρά που κατατάσσεται στις εφηβικές, αλλά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, στην πραγματικότητα. Μία έφηβη αυτοκτονεί μετά τη σεξουαλική παρενόχληση και διαπόμπευση από τον θύτη (και συμμαθητή της) και αφήνει πίσω της κασέτες με οδηγίες και εξηγήσεις για την απόφασή της. Με τα υψηλά ποσοστά εφήβων που αυτοκτονούν, ειδικά στις Η.Π.Α. εξαιτίας του bullying και της παρενόχλησης, η σειρά είναι μία γροθιά στο στομάχι.
#MeToo, now what?(2018)
Λίγο μετά την αρχή του κινήματος #MeToo, που έβαλε το λιθαράκι (ή μάλλον την κοτρώνα) προς την αλλαγή, δημιουργήθηκε ένας κύκλος που αποτελείται από 5 μέρη, μέσα από το δίκτυο PBS, καταδεικνύοντας το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, κυρίως στον εργασιακό χώρο και πώς μπορούν να αλλάξουν οι κανόνες ώστε να προστατευτούν πραγματικά οι γυναίκες. Η δημιουργός Zainab Salbi συνομιλεί με γυναίκες αλλά και άντρες, ώστε να γίνουν μέρος της δημόσιας συζήτησης.