9 τροφές που αποθηκεύεις λάθος και θέλουν ψυγείο
- 31 ΟΚΤ 2023
Υπάρχουν διάφορα είδη τροφίμων που πιθανότατα κρατάς στα ντουλάπια της κουζίνας σου, αλλά στην πραγματικότητα θέλουν ψυγείο.
Ο καθένας αποθηκεύει τα ψώνια του διαφορετικά, και μερικές φορές αυτό πυροδοτεί συζήτηση σχετικά με το πού πρέπει να αποθηκεύεις συγκεκριμένα είδη. Έχεις, όμως αναρωτηθεί εάν αποθηκεύεις σωστά τα τρόφιμά σου; Κι ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να αφήνεις το γάλα, το κρέας ή το τυρί έξω εκτός ψυγείου, μερικές φορές το όριο μεταξύ του τι πρέπει και δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τις τροφές που τόσο καιρό μάλλον αποθήκευες λάθος.
Τροφές που δεν ήξερες ότι θέλουν ψυγείο:
Ξηροί καρποί
Πιθανότατα έχεις συνηθίσει να αφήνεις τους ξηρούς καρπούς στον πάγκο της κουζίνας ή σε μέσα σε κάποιο ντουλάπι. Αλλά αν θέλεις να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους, καλύτερα να τους αποθηκεύεις στο ψυγείο. Τα έλαια των ξηρών καρπών μπορεί να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου και η αποθήκευση τους στο ψυγείο θα βοηθήσει.
Φυστικοβούτυρο και άλλα βούτυρα ξηρών καρπών
Το ίδιο ισχύει για το φυστικοβούτυρο και άλλα βούτυρο ξηρών καρπών. Τα έλαια στα βούτυρα ξηρών καρπών μπορεί επίσης να ταγγίσουν, επομένως μετά το άνοιγμά τους διατηρούνται στο ψυγείο.
Αποξηραμένα φρούτα
Αν και μπορεί να βάζεις μερικά φρέσκα φρούτα στο ψυγείο, προκειμένου να μην ωριμάσουν πολύ γρήγορα, μάλλον δεν κάνεις το ίδιο με τα αποξηραμένα φρούτα. Κι όμως, εάν τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο, μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.
Κρέμα βαλσαμικού και σάλτσα σόγιας
Μόλις ανοιχτεί, η κρέμα βαλσαμικού μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες όταν αποθηκευτεί σωστά. Για να διασφαλιστεί η ποιότητα της γεύσης της, είναι σημαντικό μετά το άνοιγμα της συσκευασίας να το αποθηκεύεις στο ψυγείο. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της γεύσης της και θα αποτρέψει την πρόωρη αλλοίωσή της. Η σάλτσα σόγιας είναι είναι απίθανο να χαλάσει αν την αποθηκεύσεις στο ντουλάπι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε νάτριο. Ωστόσο, μπορεί να χάσει τη γεύση της με την πάροδο του χρόνου αν δεν φυλαχτεί στο ψυγείο.
Σιρόπι σφενδάμου και σιρόπι σοκολάτας
Τα σιρόπια είναι επίσης μια δύσκολη κατηγορία τροφίμων, η οποία μπορεί να σε δυσκολέψει για το κατά πόσο θέλουν ή όχι ψυγείο. Το σιρόπι σφενδάμου αν μείνει εκτός ψυγείου, μπορεί να μουχλιάσει. Εάν διατηρείς το σιρόπι σοκολάτας στο ψυγείο αντί για το ντουλάπι της κουζίνας, μπορεί να διαρκέσει έως και μισό χρόνο μετά την ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από».
Αλεύρι ολικής αλέσεως
Το αλεύρι είναι μια βασική τροφή στα περισσότερα σπίτια, αλλά αν προτιμάς το αλεύρι ολικής αλέσεως από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θα πρέπει να αφήσεις λίγο ακόμα χώρο στο ψυγείο σου. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το αλεύρι ολικής αλέσεως παρασκευάζεται από δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και υγιή λίπη. Όπως και στην περίπτωση των ξηρών καρπών, αυτά τα λίπη μπορεί να ταγγίσουν με την πάροδο του χρόνου και να προσελκύσουν ανεπιθύμητα παράσιτα.
Καφές
Ο συσκευασμένος καφές που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ είναι απολύτως προστατευμένος, καθώς η συσκευασία του είναι αδιαπέραστη από το οξυγόνο και την υγρασία. Τι γίνεται όμως όταν ανοίξεις τη συσκευασία ή αν αγοράζεις χύμα καφέ από καφεκοπτείο; Ο καφές δεν χαλάει, οπότε η σωστή αποθήκευσή του, βοηθά στο να διατηρήσει το άρωμά του. Οι αρωματικές ουσίες του καφέ «δραπετεύουν» σε θερμοκρασίες από 20° C. Επομένως, το ψυγείο, είναι το μέρος που ο καφές σου ανήκει. Προτίμησε ένα μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο με καλό κλείσιμο, ώστε να προστατεύεται από την υγρασία και τον αέρα.
Τορτίγιες
Αφού ανοίξεις μια συσκευασία με τορτίγιες, θα πρέπει να κρατήσεις τις υπόλοιπες στο ψυγείο. Δεν είναι ότι θα χαλάσουν αν μείνουν εκτός ψυγείου. Απλά θα «στεγνώσουν» νωρίτερα από ό,τι αν τις φυλάξεις στο ψυγείο.
Γλυκό καλαμπόκι
Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερο να μένουν εκτός ψυγείου. Ωστόσο, το γλυκό καλαμπόκι, δεν είναι ένα από αυτά και κερδίζουν μια θέση στη λίστα με τις τροφές που δεν ήξερες ότι θέλουν ψυγείο. Η αποθήκευσή του στο ψυγείο θα βοηθήσει τη γλυκιά του γεύση να διαρκέσει περισσότερο.