ΜΟΥΣΙΚΗ

94 βιολιστές απ’ όλο τον κόσμο ερμηνεύουν μαζί με συναδέλφους τους από τα καταφύγια στην Ουκρανία

Unsplash

Ο Illia Bondareko από το καταφύγιο όπου βρίσκεται στο Κίεβο πιάνει το βιολί του και στέκεται μπροστά στην κάμερα. Το πλάνο του αρχίζει να μικραίνει και ξαφνικά γύρω του τα παράθυρα πληθαίνουν. Ολοένα και περισσότεροι βιολιστές εμφανίζονται στην οθόνη, από την Ουκρανία κι από 28 ακόμα χώρες του κόσμου. Βιολιστές που στέκονται κι εκείνοι μπροστά από μία κάμερα κι ερμηνεύουν μαζί ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ουκρανίας.

Κι ενώ οι νότες του Verbovaya Doschechka παίζουν και η οθόνη γεμίζει μικρά τετραγωνάκια γεμάτα μοναχικούς βιολιστές, το «μαζί» είναι πιο έντονο από ποτέ. Σε μία εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ακόμα και ανθρώπους του πολιτισμού σε κατάσταση διχασμού, η αλήθεια της τέχνης είναι αυταπόδεικτη. Η τέχνη δημιουργήθηκε για να ενώνει τους ανθρώπους.

Η ιδέα για την πρωτότυπη αυτή κίνηση ενότητας, με σκοπό την έκφραση της αλληλεγγύης των καλλιτεχνών προς την Ουκρανία και τον δοκιμαζόμενο λαό της, ανήκει στον βιολιστή Kerenza Peacock, που μέσα σε 48 ώρες συγκέντρωσε συναδέλφους του από όλο τον κόσμο για να ερμηνεύσουν όλοι μαζί το παραδοσιακό τραγούδι από την Ουκρανία.

Ο Kerenza Peacock πρόσεξε πώς ανάμεσα σε εκείνους που βρίσκονται σε καταφύγια στην Ουκρανία, υπάρχουν συνάδελφοί του που έχουν φέρει το βιολί τους μαζί. Κι ήθελε να παίξει μαζί τους ένα τραγούδι για να τους δείξει τη στήριξή του.

«Είχα φίλους νεαρούς βιολιστές από την Ουκρανία μέσω Instagram κι είδα ότι πολλοί από εκείνους είχαν τα βιολιά τους μαζί στα καταφύγια όπου βρίσκονταν. Οπότε ζήτησα από συναδέλφους μου από όλο τον κόσμο να τους συνοδεύσουμε μουσικά. Και μου έστειλαν 94 βίντεο από 29 χώρες σε 48 ώρες. Είναι μία απίστευτη συνεργασία, που έφτιαξε μία διεθνή ορχήστρα βιολιών για την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρει ο βιολιστής.

Ο Illia Bondareko με τον οποίο ξεκινά το βίντεο έπρεπε να γυρίζει το δικό του κομμάτι, ανάμεσα σε βομβαρδίσμους. 9 βιολιστές από την Ουκρανία παίζουν παράλληλα με μουσικούς από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, του Τόκιο, του Όσλο, από τα Hollywood Studios, αλλά και με μουσικούς από την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γεωργία, την Πολώνία, τη Δανία, την Ινδία, τη Νότιο Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, τους βιολιστές της Munich Chamber Orchestra κ.α.

Το αποτέλεσμα το βλέπεις και το ακούς στο παραπάνω video. Η μουσική ενώνει, η μουσική παρηγορεί, η μουσική συμπαρίσταται στους ανθρώπους που την έχουν πιο πολύ ανάγκη. Που εκτός από ένα πραγματικό καταφύγιο που θα τους προστατέψει από τις βόμβες που εξακολουθούν να πέφτουν στην Ουκρανία, έχουν ανάγκη κι από ένα πνευματικό καταφύγιο. Έχουν ανάγκη από ένα καταφύγιο αλληλεγγύης.