ΣΠΙΤΙ

Στα άδυτα του Λευκού Οίκου: Η μυστική πόρτα στο Οβάλ Γραφείο κι όσα είπε ο διακοσμητής της Michelle Obama

Getty Images

Ο Λευκός Οίκος στην Ουάσινγκτον είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Βρίσκεται στην 1600 Pennsylvania Avenue και έλαβε το όνομά του το 1901 λόγω του λευκού χρώματος του εξωτερικού του.

Η τοποθεσία του Λευκού Οίκου επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Ουάσινγκτον και τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Πιερ Λ’ Ανφάν. Αρχιτέκτονας του κτιρίου ήταν ο Ιρλανδός Τζέιμς Χόμπαν και τα έργα άρχισαν στις 13 Οκτωβρίου 1792 όπου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος παρουσία του Τζ. Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος είναι αναγεννησιακού ρυθμού.

Λευκός Οίκος: Πρώτος κάτοικος ο Τζον Άνταμς

Οι πύλες του μεγάρου κοσμούνται με κίονες ελληνικού ιωνικού ρυθμού. Η ημερομηνία αυτή είναι συγχρόνως και η ημερομηνία ιδρύσεως της νέας πρωτεύουσας. Πρώτος κάτοικος του Λευκού Οίκου έγινε την 1η Νοεμβρίου του 1800 ο δεύτερος πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζον Άνταμς με τη σύζυγό του.

Το 1812 υπέστη σοβαρές ζημιές από βρετανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812. Την μερική ανοικοδόμηση του κτιρίου, με κλασικιστικό ύφος, ανέλαβε το 1819 ξανά ο Τζέιμς Χόμπαν. Οι υπάρχουσες ζημιές από την φωτιά καλύφθηκαν με άσπρο χρώμα.

Το 1901 υπό την κυβέρνηση του Θεόδωρου Ρούσβελτ πραγματοποιήθηκαν πολλές βελτιώσεις του κτιρίου, οπότε και χτίστηκε η δυτική πτέρυγα. Το προεδρικό οβάλ γραφείο χτίστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ. Στις 24 Δεκεμβρίου 1929 η δυτική πτέρυγα καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Για την οικοδόμηση του Λευκού Οίκου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ψαμμίτης από το γερμανικό Ομπερνκίρχεν και μάρμαρο από το κροατικό νησί Μπρατς. Από την ανοικοδόμηση και μετά ο ψαμμίτης βάφεται μέχρι σήμερα με άσπρο χρώμα.

Λευκός Οίκος: 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες

Ο Λευκός Οίκος είναι διώροφο μέγαρο έχει συνολικά 132 δωμάτια, 35 μπάνια, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 8 σκάλες, 3 ανελκυστήρες, πισίνα, γήπεδο του τένις, μια αίθουσα μπόουλινγκ και μια αίθουσα κινηματογράφου. Κατά μήκος του διαδρόμου του υπογείου φέρονται οι προσωπογραφίες των «Πρώτων Κυριών» των ΗΠΑ.

Μια μεγάλη σκάλα οδηγεί στο ισόγειο και την ανατολική αίθουσα η οποία είναι πλούσια διακοσμημένη με ενθέματα σε χρυσό και λευκό χρώμα. Στην αίθουσα αυτή γίνονται οι επίσημες υποδοχές. Κυριότερες άλλες αίθουσες είναι η Γαλάζια, Πράσινη, η Κόκκινη, που τα ονόματά τους οφείλονται στο χρώμα που είναι μόνιμα βαμμένες.

Το οβάλ γραφείο που δεν είναι οβάλ

Άλλη αίθουσα είναι η αίθουσα γευμάτων της οποίας οι τοίχοι φέρουν σκούρες δρύινες επενδύσεις και είναι στολισμένοι με κεφαλές θηραμάτων. Το δεύτερο πάτωμα, πρώτος όροφος, χρησιμοποιείται ως η κύρια κατοικία του προεδρικού ζεύγους. Κύριο δωμάτιο είναι το οβάλ γραφείο το οποίο είναι και το επίσημο γραφείο του Προέδρου. Στην πραγματικότητα είναι ημικυκλικό αλλά λέγεται οβάλ.

Όλοι οι πρόεδροι εκτός από τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον κατοίκησαν εκεί. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν δυνατό για τον κάθε πολίτη να επισκεφτεί τον Πρόεδρο δίχως μεγάλα προβλήματα. Από τότε όμως στο κοινό απαγορεύεται γενικώς η είσοδος για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, το κοινό μπορεί να επισκεφτεί ορισμένα τμήματα του Λευκού Οίκου σε ομάδες, ορισμένες ώρες και ημέρες, συνοδευόμενο από ξεναγό.

Το υπόγειο καταφύγιο και τα μυστικά τούνελ

Οι φήμες λένε ότι κάτω από το γρασίδι στα νότια του οικοπέδου βρίσκεται μυστικό υπόγειο προεδρικό καταφύγιο.

Ένα ολόκληρο δίκτυο μυστικών τούνελ, υπόγειων διαδρόμων και δωματίων βρίσκονται «θαμμένα» κάτω από τον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για βάθος δύο ορόφων. Σύμφωνα με το Briliant News, ανάμεσα στα μυστικά δωμάτια του υπογείου περιλαμβάνεται μια αίθουσα bowling και ένα οδοντιατρείο ενώ οι φήμες οργιάζουν για μυστικούς διαδρόμους που ενώνουν τον Λευκό Οίκο με άλλα σημαντικά κτίρια της Ουάσινγκτον.

Εδώ και χρόνια υπάρχει η φήμη πως κάτω από το γραφείο του Προέδρου υπάρχει μια μυστική καταπακτή. Αυτό είναι μάλλον κατάλοιπο της προεδρίας του Κένεντι, όταν και είχε προστεθεί ένα άνοιγμα στο γραφείο. Παρ΄όλα αυτά είναι πολύ έντονη η συζήτηση για μια μυστική πόρτα στον τοίχο του Οβάλ Γραφείου, που μέσα από μια σκάλα, οδηγεί στις καταπακτές του Λευκού Οίκου.

Ο διακοσμητής της Michelle Obama

Από την εποχή της Τζάκι Κένεντι η διακόσμηση του Λευκού Οίκου αποτελεί μεγάλη είδηση με κάθε οικογένεια που εγκαθίστανται να κάνει αλλαγές προκειμένου να ταιριάζει ο χώρος στην αισθητική της. Τις περισσότερες εικόνες του εσωτερικού της προεδρικής κατοικίας μας τις χάρισε το ζεύγος Obama.

Μάλιστα, πριν από περίπου έναν μήνα ο οίκος Rizzoli ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του διεθνούς φήμης interior designer Michael S. Smith ”Designing History: The Extraordinary Art & Style of the Obama White House”, που μάλιστα προλογίζει η ίδια η Michelle Obama.

Ο Smith ήταν ο άνθρωπος που εμπιστεύθηκε η Michelle προκειμένου να δημιουργήσει ένα χαρούμενο σπίτι υγιούς κανονικότητας.

«Είχα συνειδητοποιήσει πως η οικογένεια Obama ήταν μεν δυναμική και πολυάσχολη αλλά ταυτόχρονα ήταν μια πολύ φυσιολογική, μοντέρνα οικογένεια, οπότε πάσχισα να φτιάξω ένα άνετο περιβάλλον δίχως να εκτοπίσω την ιστορική αίγλη του Λευκού Οίκου. Άλλωστε, τότε υπήρχε η αποστολή να εξελιχθεί το White House σε People’s House ώστε να είναι επισκέψιμο σε όλους τους Αμερικανούς.

Έτσι, είχε πολυπολιτισμικές αναφορές στην τέχνη, την επίπλωση, τα κεραμικά κ.α. Μέσα από τα υφάσματα και τα χρώματα, τα δωμάτια εκσυγχρονίστηκαν διακριτικά και ήταν επίσης προσιτά και ευχάριστα για τα δυο κορίτσια. Είναι σαν να χτίζεις πλοίο μέσα σε γυάλινο μπουκάλι, κάθε παρέμβαση έγινε με εξαιρετική προσοχή. Βίωσα έντονες στιγμές αλλά ήξερα πως το αποτέλεσμα δεν θα διαρκούσε για πάντα» σημειώνει ο Smith.

«Δημιουργήθηκε ένα καταφύγιο ζεστασιάς όπου μπορούσαν να αισθανθούν οικογένεια και οι κόρες τους να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν σε νεαρές γυναίκες με δική τους φωνή» πρόσθεσε ο Smith.

«Το εντονότερο ”σημάδι” που άφησαν οι Obama στους ιδιωτικούς χώρους τους είναι με τα έργα τέχνης που επέλεξαν», είπε στο ΑΒC η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Architectural Digest, Ειμι Αστλεϊ, συμπληρώνοντας ότι επέλεξαν μοντέρνα τέχνη. Oι Obama επέλεξαν να μην αλλάξουν κάποια πράγματα, όπως μεταξύ άλλων έναν καθρέφτη που έμεινε στον χώρο από την εποχή που ζούσε εκεί ο Τζορτζ Μπους.

Οι αλλαγές της Melania Trump

Η αλλαγή σκυτάλης το 2016 έφερε μαζί της και αλλαγές στη διακόσμηση του Λευκού Οίκου. Η Melania Trump θέλησε να βάλει τις δικές της, πιο μαξιμαλιστικές, πινελιές. Μεταξύ των αλλαγών που είχε κάνει από την άφιξή της είναι η νέα ταπετσαρία στο Πράσινο Δωμάτιο, καθώς και η ανακαίνιση στα έπιπλα του Μπλε Δωματίου, σύμφωνα με το ΑΡ.

Η κουρτίνα πίσω από το οβάλ γραφείο αποχαιρέτησε το μπορντό της χρώμα δίνοντας τη θέση της σε μία ολόχρυση. Ανάμεσα στις αλλαγές κι ένα χαλί φτιαγμένο ειδικά για τη διπλωματική αίθουσα υποδοχής, με 50 λουλούδια όσες και οι πολιτείες των ΗΠΑ, που σχεδιάστηκε από την Πρώτη Κυρία.

Exit mobile version