Αφγανιστάν: Η ταινία που, δυστυχώς, είναι ξανά επίκαιρη και περιγράφει τη ζωή των γυναικών
- 17 ΑΥΓ 2021
Πίσω στο 2007, η ζωή με τους Ταλιμπάν ήταν ένα τρομακτικό όνειρο που είχε λάβει τέλος. Όχι ότι ήταν ευτυχία το να είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν. Δεν χρειαζόταν όμως να βγαίνουν έξω συνοδεία ενός άντρα και είχαν δικαίωμα στη μόρφωση.
Η ταινία «Ο Βούδας Λιποθύμησε από Ντροπή» περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν ξανά οι γυναίκες στο Αφγανιστάν. Πραγματικότητα που δεν απειλεί απλά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, αλλά την ίδια τους τη ζωή. Η ταινία του 2007 γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από την-τότε-19χρονη Ιρανή Hana Makhmalbaf. Ο πατέρας της είναι επίσης γνωστός Ιρανός σκηνοθέτης, ενώ η αδερφή της, Samira συμμετείχε στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ των Καννών, πριν καν κλείσει τα 18.
Ο Βούδας Λιποθύμησε από Ντροπή για τη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν
Η ταινία ξεκινά και τελειώνει με τη σοκαριστική εικόνα των Ταλιμπάν να ανατινάζουν τα αγάλματα του Βούδα στην πόλη Bamyan, στο Αφγανιστάν, το 2001. Στο ενδιάμεσο, βλέπουμε τη ζωή της 6χρονης Baktay, που ζει σε ένα πάμφτωχο χωριό, με τα απομεινάρια των ανατινάξεων. Η μικρή ηρωίδα βλέπει το αγόρι που ζει σε διπλανή σπηλιά να διαβάζει ένα βιβλίο, τον Abbas, και αποφασίζει να πάει σχολείο. Πρέπει πρώτα να μαζέψει λεφτά για ένα τετράδιο και μολύβι, πουλώντας τα αυγά της κότας που ανήκει στην οικογένειά της. Τα λεφτά που συγκεντρώνει φτάνουν μόνο για το τετράδιο, οπότε παίρνει το κραγιόν της μαμάς της για μολύβι. Φορά ένα κίτρινο μαντίλι και ένα φόρεμα μέχρι τους αστραγάλους.
Στο ταξίδι για το σχολείο, συναντά μία παρέα αγοριών οι οποίοι παίζουν τους Ταλιμπάν που πολεμούν τους Αμερικανούς και αποφασίζουν να τρομοκρατήσουν την Baktay. Σκίζουν το τετράδιό της, αρπάζουν το «ιερόσυλο» κραγιόν, βάζουν μία χάρτινη σακούλα στο κεφάλι της και υποκρίνονται ότι τη θάβουν ζωντανή. «Στο όνομα του Θεού, αφήστε με να πάω σχολείο», τους παρακαλάει, σε μία σκληρή αλλά και τόσο ρεαλιστική σκηνή. Τελικά δραπετεύει, βρίσκει ένα ανοιχτό σχολείο για αγόρια, από το οποίο απορρίπτεται, αλλά καταφέρνει να βρει τη θέση της ανάμεσα στο κορίτσια. Επιστρέφοντας στο σπίτι, συναντά ξανά τα αγόρια και σώζεται μόνο αφού παριστάνει ότι είναι νεκρή.
Μία ταινία που σε τρομάζει. Για τη βία, τη φρικαλεότητα των Ταλιμπάν, το μέλλον των παιδιών. Κορίτσια που δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινα δικαιώματα και αγόρια που μεγαλώνουν πιστεύοντας σε έναν κόσμο όπου τα κορίτσια δεν πρέπει να μορφώνονται. Μία τραγική πραγματικότητα που το Αφγανιστάν καλείται ξανά να αντιμετωπίσει. Και κανείς δεν ξέρει το πώς.