TIPS

Αυτά είναι τα 8 πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σου

Pexels

News flash: Το μπάνιο δεν είναι το πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι σου. Ήρθε η ώρα να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε γωνίες, επιφάνειες και αντικείμενα που συχνά παραβλέπουμε να καθαρίσουμε επειδή είτε είναι πολύ δύσκολο να τα φτάσουμε, είτε απλά ξεχνάμε τη συσσώρευση βακτηρίων που συμβαίνει αθόρυβα στα παρασκήνια.

Το σπίτι μας μπορεί να γίνει καταφύγιο για πολλά είδη ζωυφίων, βακτηρίων και μυκήτων, αν δεν είμαστε αρκετά σχολαστικοί στον καθαρισμό του. Λοιπόν, εδώ είναι μια λίστα με τα 8 πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού, για να δείξεις την κατάλληλη επιμέλεια την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις «επιχείρηση φασίνα».

Πίσω από το καλοριφέρ

Τα χ πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι σου

Μπορεί να ξεχνάς τον καθαρισμό των καλοριφέρ στο σπίτι, επειδή είναι κρυμμένα πίσω από πόρτες, έπιπλα ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Αλλά, ακόμα κι αν σκουπίσεις το εξωτερικό τους, οι αυλακώσεις και το πίσω μέρος των καλοριφέρ, μαζεύουν σκόνη και βρωμιά που στη συνέχεια διοχετεύεται στον αέρα ενός δωματίου. Ο ιδανικός τρόπος για να τη διασπορά αλλεργιογόνων και μικροβίων στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου.

Άλλος ένας λόγος που μπορεί να σε πείσει να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με τον καθαρισμό των καλοριφέρ σου, είναι ότι έτσι μπορείς πραγματικά να μειώσεις το κόστος θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η σκόνη που συμπιέζεται μεταξύ των αεραγωγών μπορεί να αποτρέψει τη διαφυγή της θερμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι θερμάστρες, πρέπει να κάνουν διπλή λειτουργία για να κρατήσουν τους εσωτερικούς χώρους ζεστούς.

Αρμοί πλακιδίων

Τα πλακάκια μπορεί να προσθέτουν χρώμα στο σπίτι και να είναι σχετικά εύκολα στο καθάρισμα, ωστόσο έχουν κι αυτά τη σκοτεινή τους πλευρά. Αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα παρατηρήσεις βρωμιά και σκόνη ανάμεσα στα πλακάκια, κάτι που τελικά κάνει το δάπεδο ή τους τοίχους του σπιτιού σου, λιγότερο καθαρούς από όσο νομίζεις. Ο καθαρισμός των αρμών μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη, πολύ λεπτομερής δουλειά, αλλά αν αποφασίσεις να συμπεριλάβεις τον καθαρισμό τους ως μέρος της συνήθους ρουτίνας σου, τότε μπορείς να μειώσεις τη συσσώρευση μούχλας και βρωμιάς στις επιφάνειες του σπιτιού σου.

Σοβατεπί

Όταν σκουπίζεις ή σφουγγαρίζεις, πόσο συχνά ασχολείσαι και με τα σοβατεπί (το σανίδι που καλύπτει το χαμηλότερο μέρος ενός εσωτερικού τοίχου); Δεδομένου ότι αυτά συνήθως δεν κάθονται στο ύψος των ματιών, έχουμε την τάση να παραλείπουμε τον καθαρισμό τους, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς σε αυτές τις προεξοχές. Ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνει πιο εύκολος χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα και μια σφουγγαρίστρα.

Φίλτρα κλιματιστικού

Ήξερες ότι τα φίλτρα του κλιματιστικού στο σπίτι, μπορεί να προκαλούν άσθμα ή συμπτώματα αλλεργίας; Σε τελική ανάλυση, εδώ είναι όπου όλη η βρωμιά και η σκόνη «νιώθουν» πολύ άνετα. Αυτά κυκλοφορούν εύκολα στον εσωτερικό αέρα, τον οποίο αναπνέεις μέρα με τη μέρα. Τα καλά νέα, είναι ότι ο καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού δεν χρειάζεται να είναι μία από αυτές τις βαριές εργασίες για τις οποίες χρειάζεσαι έναν επαγγελματία. Μια τυπική οικιακή ηλεκτρική σκούπα μπορεί να απορροφήσει τη σκόνη και τη βρωμιά από τις περσίδες. Μην ξεχνάς να φοράς γάντια και μάσκα κατά τον καθαρισμό.

Κεφαλή ντους

Παρά το πόσο συχνά κάνουμε ντους οι περισσότεροι από εμάς, δεν κοιτάμε προσεκτικά την κεφαλή του ντους. Αν το κάναμε, πιθανότατα θα παρατηρούσαμε ότι πολλές από τις τρύπες στην πραγματικότητα δεν βγάζουν νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή με την πάροδο του χρόνου, οι τρύπες φράσσονται με μούχλα, άλατα νερού και υπολείμματα σαπουνιού. Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό, το οποίο καταπολεμά ειδικά τα υπολείμματα σαπουνιού, τα άλατα και τη μούχλα. Εάν μπορείς να ξεβιδώσεις την κεφαλή, μούλιασέ τη σε διάλυμα από ίσα μέρη λευκού ξιδιού και ζεστού νερού. Εναλλακτικά, γέμισε μια πλαστική σακούλα με ξύδι και τύλιξέ τη γύρω από την κεφαλή του ντους και άφησέ τη για μερικές ώρες.

Το πώμα αποστράγγισης νιπτήρα- νεροχύτη

Ένα άλλο σημείο στο σπίτι που «λατρεύουν» τα βακτήρια και η μούχλα, είναι μια βουλωμένη αποχέτευση επειδή γίνεται λίμνη μικροβίων. Εάν η αποχέτευση αρχίσει να «μπουκώνει», δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα νέο πώμα αμέσως. Θα πρέπει, όμως, να σηκώσεις μανίκια και να επιλύσεις άμεσα το θέμα. Ανασήκωσε το πώμα αποστράγγισης και καθάρισέ το με μπόλικο ζεστό νερό και σαπούνι. Μπορείς επίσης να μουλιάσεις το πώμα σε διάλυμα ξυδιού ή απορρυπαντικού για λίγα λεπτά πριν το καθαρίσεις με ένα πανί.

Γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας

Αν και δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, η περιοχή γύρω από τη λεκάνη της τουαλέτας, κερδίζει επίσης μία ακόμα θέση ανάμεσα στα πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι (όλων). Αν δεν είσαι φαν των χημικών καθαριστικών, ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να κάνεις τη βρώμικη δουλειά, πεντακάθαρη.

Σφουγγάρι κουζίνας

Πριν ξεκινήσεις να πλένεις τα πιάτα στο νεροχύτη της κουζίνας σου, κάντε μια παύση και ρίξε μια καλή ματιά στο σφουγγαράκι σου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η κουζίνα είναι η πιο βρώμικη περιοχή σε ολόκληρο το σπίτι. Μια οικογένεια βακτηρίων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σαλμονέλα και E. coli, βρέθηκε σε περισσότερο από το 75% των σφουγγαριών και των υφασμάτων που χρησιμοποιούμε για το σκούπισμα των πιάτων. Ένα απλό κόλπο για να μάθεις εάν ένα σφουγγάρι χρειάζεται καθαρισμό ή αντικατάσταση, είναι αν αρχίσει να μυρίζει. Ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι στους πόρους του φιλοξενεί βακτήρια. Ενώ οι ειδικοί συνιστούν να το καθαρίζεις συχνά, είναι ίσως καλύτερο να αντικαθιστάς το σφουγγαράκι σου μία φορά κάθε μήνα.

Exit mobile version