NETFLIX

After life: ο Ricky Gervais παραδίδει μαθήματα ζωής

Tο After life «έσκασε μύτη» τον περασμένο Μάρτιο στο Netflix και δεν γινόταν να το προσπεράσεις. Η φάτσα του Ricky Gervais αποτελεί συνήθως εγγύηση για επιτυχία (The Office αλλά και τα stand ups του που σίγουρα έχεις πετύχει κατά καιρούς). Είναι γνωστός για το βρετανικό κυνισμό, το ωμό χιούμορ (οι λέξεις που αρχίζουν από f και c είναι οι αγαπημένες του), και το μόνιμο σαρκασμό που συνήθως καταλήγει σε δικά του γέλια.

 

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το After life είναι το καλύτερο πράγμα που έχει φτιάξει και πολύ καλά κάνει. Ενσαρκώνει ένα δημοσιογράφο σε μικρή τοπική εφημερίδα, τον Τόνι, τη ζωή του οποίου παρακολουθούμε λίγους μήνες μετά το θάνατο της γυναίκας του από καρκίνο. Μην έχοντας κίνητρο για ζωή, αποφασίζει να λέει και να κάνει ό,τι γουστάρει, να μην υπολογίζει τις συνέπειες, ενώ παρακολουθούμε τις απέλπιδες προσπάθειες που κάνει για να αυτοκτονήσει. Κι ενώ βλέπουμε ένα σκληρό τύπο που δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα του κουνιάδου (και εργοδότη του) ή του μικρού του ανιψιού, το πρόσωπό του γλυκαίνει όταν βλέπει βίντεο που του άφησε η γυναίκα του από τις τελευταίες της μέρες στο νοσοκομείο και που του δίνει οδηγίες («πήγαινε καμιά βόλτα το σκύλο στη θάλασσα»).

 

«Η τηλεοπτική μου σχέση βασίστηκε στη σχέση μου με την Jane (Fallon)», με την οποία είναι μαζί από το 1982, δεν έχουν παντρευτεί («γιατί να κάνεις μία τελετή ενώπιον Θεού, εφόσον δεν υπάρχει Θεός;»), δεν έχουν παιδί αλλά έχουν τη γάτα τους την Ollie. Η αναφορά στην Jane γίνεται έμμεσα στη σειρά όταν βλέπουμε το όνομά της ως middle name στον τάφο της γυναίκας του και αυτός ήταν ο τρόπος του για να της δείξει πόσο την αγαπάει. Η σειρά είναι ένα συνεχές συναισθηματικό rollercoaster – από τον αβάσταχτο πόνο του πένθους πηγαίνει στις κωμικές στιγμές της καθημερινότητας- αλλά έχει και σημεία που σου κόβουν την ανάσα όταν προσπαθεί να αφαιρέσει τη ζωή του και ο σκύλος του τον «σώζει» πάντα την τελευταία στιγμή.

Διάβασε κι αυτό: 7 θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις τον Μάιο

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να συζητάμε θέματα ταμπού και νιώθω ότι το μόνο μου καθήκον είναι να το κάνω με ειλικρίνεια. Θέλω να φτάσω και να ξεπεράσω τα όρια γιατί το πρόβλημα έρχεται όταν κάνεις ότι δεν υπάρχει, επειδή πιστεύεις ότι οι άνθρωποι είναι αδύναμοι και δεν θα το αντέξουν. Και αυτό είναι προσβλητικό. Έφτιαξα λοιπόν αυτήν τη σειρά με σκληρή ειλικρίνεια, γιατί αυτό είναι το ζητούμενό μου όσο μεγαλώνω, και οι άνθρωποι, είτε που θα θυμώσουν, είτε που θα το αγαπήσουν. Αλλά αν αυτό τους κάνει να σκεφτούν, θα χαρούν τη διαδρομή». Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με τρόπο που δεν θα περίμενες από τον Gervais. Με αισιοδοξία, καλές πράξεις και λίγο ρομάντζο. Σε αφήνει με την προσμονή να δεις πώς θα διαχειριστεί το δεύτερο κύκλο (έχει ήδη ολοκληρώσει το γράψιμο), τη ζωή αλλά και αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει. Το πένθος.

 

 

Ένας πολύ ωραίος τύπος

Στον αντίποδα του κυνισμού και των καυστικών σχολίων, βρίσκεται ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος που λατρεύει τη γάτα του, μιλάει συνέχεια για το κορίτσι του, την Jane, είναι vegan, μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων για διάφορους οργανισμούς, ενώ το 2013, η PETA τον ανακήρυξε πρόσωπο της χρονιάς. Στα 20 του χρόνια, είχε μία πλήρως αποτυχημένη καριέρα ως pop star, με το συγκρότημα Seona Dancing που έβγαλε μόνο δύο τραγούδια (αλλά γνώρισαν τεράστια επιτυχία στις Φιλιππίνες). Έχει γράψει παιδικά βιβλία και αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος ανθρωπιστής.

 

Exit mobile version