ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αυτές οι μέρες και οι νύχτες θα είναι για πάντα του Αλέξη

NIck Paleologos/ SOOC

Μια βραδινή περιπολία στα Εξάρχεια. Το χέρι ενός αστυνομικού που στρέφει το όπλο του εναντίον παιδιών και πυροβολεί. Μια σφαίρα και ένας 15χρονος νεκρός. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός, αλλά με τον θάνατό του γεννιέται μια ολόκληρη εξέγερση. 15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι μέρες και οι νύχτες αυτές, είναι ακόμα του Αλέξη.

Το μοιραίο βράδυ – Ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο 37χρονος αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια έναν 15χρονο μαθητή. Το όνομά του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών.

Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο Αλέξανδρο. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου, πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις και βίαιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα. Η οργή έγινε η εξέγερση του Δεκέμβρη. Την επομένη μέρα ξεσπά, ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στην Αθήνα.

Η εικόνα του φλεγόμενου χριστουγεννιάτικου δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος μετατρέπεται σε σύμβολο και γίνεται ακόμη και πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα. Στην Αθήνα κυρίως, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην Αθήνα, ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου και τα επακόλουθά της, έλαβαν τελικά διεθνείς διαστάσεις. Σε όλο τον κόσμο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους νέους και καταδίκης της αστυνομικής βίας.

Οι αναλυτές απέδωσαν την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά. Φόντο η οικονομική κρίση, η ραγδαία αυξανόμενη ανεργία, σκάνδαλα και διαφθορά στην εξουσία.

 

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Αυτές οι μέρες και οι νύχτες θα είναι για πάντα του Αλέξη

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος – Νεκρός Αδελφός

Βασισμένη στα ντοκουμέντα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είναι η ταινία μικρού μήκους Νεκρός Αδελφός. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ,υπογράφει ο Μάνος Τσίζεκ.

Η ταινία δημοσιεύτηκε ανήμερα της 11ης Επετείου της δολοφονίας, την ίδια ώρα (λίγο πριν τις 9 το βράδυ), όταν η σφαίρα του Ειδικού Φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα βρήκε στην καρδιά τον 15χρονο Αλέξανδρο, αφαιρώντας του τη ζωή.

Στη διάρκεια της ταινίας ακούγονται αποσπάσματα από τις σχολικές εκθέσεις του Αλέξανδρου, λίγους μήνες πριν τον σκοτώσουν, και από το δημοτικό τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού, για το οποίο έγραψε μια από τις τελευταίες του εκθέσεις.

Στην αρχή της ταινίας, προβάλλεται το βίντεο-ντοκουμέντο της δολοφονίας, που πήρε με την κάμερά της η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλλιάτζα και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο λίγη ώρα μετά τη δολοφονία, βάζοντας τέρμα στα σενάρια για επεισόδια και επίθεση σε αστυνομικούς.

Στην ταινία Νεκρός Αδελφός χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τις πραγματικές επικοινωνίες ασυρμάτου της αστυνομίας, της κρίσιμης βραδιάς.

Το σενάριο της ταινίας έχει βασιστεί σε υλικό που παραχωρήθηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω το λόγο που έχω χάσει το παιδί μου»

Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν μίλησε στο OPEN TV.

Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω το λόγο που έχω χάσει το παιδί μου. Η δολοφονία του Αλέξανδρου ήταν ένα απίστευτο γεγονός πέρα από κάθε λογική και έχει αποκτήσει έναν κοινωνικό συμβολισμό.

Κάθε χρόνο γίνεται ένα μνημόσυνο για τον άδικο χαμό του Αλέξανδρου. Χιλιάδες διαδηλωτές εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους γι’ αυτό που έχει συμβεί. Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί πράο κατά της βίας και τα έκτροπα που γίνονται στο κέντρο, προσβάλουν την υστεροφημία του. 

Ήταν μία τραγωδία με την πραγματική έννοια του όρου. Η ζωή μου και η ζωή της οικογένειάς μου άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη .Eίμαι πεπεισμένη πως η δολοφονία του εξυπηρετούσε κάποιες σκοπιμότητες. Εύχομαι ως το τέλος της ζωής μου να λάμψει η αλήθεια και να δοθούν εξηγήσεις στα αναπάντητα ερωτηματικά μου και να φύγει το αγκάθι που έχω μέσα στην ψυχή μου» δήλωσε τότε η Τζίνα Τσαλικιάν.

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος – Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας. Σε αυτό παρουσιάζονται ντοκουμέντα και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της προαναγγελθείσας δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Μια δικαστική απόφαση που οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα

Στις 30 Ιουλίου 2019, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε ύστερα από σχεδόν 11 χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές Δομοκού.

Το δικαστήριο «έσπασε» τα ισόβια, που του είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό, επιβάλλοντας στον Κορκονέα ποινή κάθειρξης 13 ετών. Γεγονός που τον έκανε να βρεθεί εκτός φυλακής άμεσα, καθώς είχε ήδη εκτίσει 10 χρόνια, ενώ είχε κάνει και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία προσμετρήθηκαν ευεργετικά. Στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης, ένα «ντροπή σας» ακούστηκε στο βάθος της κατάμεστης αίθουσας, υπερκαλύπτοντας κάθε άλλο θόρυβο και σκέψη.

Ο έτερος κατηγορούμενος, παρών στο σκηνικό της δολοφονίας, Βασίλης Σαραλιώτης, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών. Ωστόσο αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κασσάνδρας με περιοριστικούς όρους το 2012.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν 37χρονο αστυνομικό. Η ελληνική Δικαιοσύνη, έκρινε ότι ο «πρότερος σύννομος βίος» του δολοφόνου ενός 15χρονου, ήταν ένα αρκετά καλό ελαφρυντικό, ώστε να αποφυλακιστεί 11 χρόνια μετά.

Υπάρχει άραγε κάποιο ελαφρυντικό απέναντι σε μια Δικαιοσύνη, που σκοτώνει τα παιδιά της, οπλίζοντας το χέρι του επόμενου Κορκονέα;

Ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη.

Exit mobile version