DESIGN

Αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα στου Παπάγου, θα σε κάνει να ερωτευτείς τη γεωμετρία

Ελισάβετ Πλαΐνη

Εάν έπρεπε να αναφερθούμε στις πιο όμορφες, πράσινες και ήσυχες περιοχές της Αθήνας, η γειτονιά του Παπάγου θα ήταν ξεκάθαρα ανάμεσά τους. Τα χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής, που άνθισε κυρίως μεταπολεμικά, έχουν διατηρηθεί σχεδόν αμετάβλητα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα. Ή καλύτερα διατυπωμένο, έχουν προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή.

Μια βόλτα στα στενάκια του Παπάγου, λοιπόν, θα σε πείσει. Με ένα strolling around στους ήσυχους δρόμους της περιοχής (και αν δεν «πέσεις» πάνω σε αδιέξοδα που οδηγούν σε κήπους και αυλές) θα εντοπίσεις καλοδιατηρημένες μονοκατοικίες, διαμερίσματα με μεγάλα μπαλκόνια από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Το πράσινο που χαρίζει η πλούσια βλάστηση, όχι μόνο χορταίνει το μάτι, αλλά προσδίδει την πιο ζωντανή και αναζωογονητική πινελιά χρώματος.

Αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα στου Παπάγου, θα σε κάνει να λατρέψεις τις γκρι αποχρώσεις και τη γεωμετρία

Με λίγα λόγια, η περιοχή του Παπάγου έχει όλο το «πακέτο». Και κάπου ανάμεσα σε αυτές τις καλοδιατηρημένες πολυκατοικίες που προανέφερα, εντοπίζεται και το παρακάτω ανακαινισμένο διαμέρισμα. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο μίας σύγχρονης πολυκατοικίας στην εν λόγω περιοχή. Η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο Plaini and Karahalios Architects και συγκεκριμένα από τους αρχιτέκτονες Γιάννη Καραχάλιο και Ελισάβετ Πλαΐνη.

διαμέρισμα

Τα κουφώματα, το υλικό δαπεδόστρωσης, τα έπιπλα της κουζίνας και η κατασκευή του τζακιού ήταν σχετικά πρόσφατες προσθήκες που δεν χρειάζονταν ριζική αλλαγή.

«Η αποκρυστάλλωση της χρήσης των επιμέρους χώρων ήταν η αφετηρία της ανακαίνισης. Η αρχική συνθήκη ακολουθούσε τον συμβατικό ορισμό, δηλαδή κουζίνα με βοηθητικό τραπέζι, σαλόνι και τραπεζαρία. Ήταν, όμως, κρίσιμη η ανάγκη να μεταφερθούν ζωτικές λειτουργίες των ιδιοκτητών που συνδέονταν με υπολογιστές και οθόνες στην πιο δημόσια σφαίρα. Κατασκευές και χρήσεις, δηλαδή, που σε άλλη περίπτωση θα παρέμειναν κρυμμένες σε δευτερεύοντα δωμάτια», λένε οι αρχιτέκτονες στο LadyLike.

Από αρχιτεκτονικής απόψεως, βασικός στόχος ήταν η ενοποίηση όλων των επιμέρους στοιχείων, των νέων επίπλων και των απαιτούμενων κατασκευών, κάτω από ένα κοινό πλαίσιο. Επίσης, κρίθηκε σημαντικό να περιοριστεί η ώσμωση της κουζίνας με τον υπόλοιπο χώρο με τρόπους μη παρεμβατικούς. Το χρώμα λειτούργησε σε αυτήν την περίπτωση ως διαχωριστικός παράγοντας, καθώς δημιούργησε δύο διακριτές ζώνες.

Το γκρι κυριαρχεί σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος. Η κουζίνα και το μπάνιο βάφτηκαν σε γκρι σκούρο χρώμα. Ο χώρος διημέρευσης βάφτηκε στο ανοιχτόχρωμο γκρι των κουφωμάτων. Στη σκούρα ζώνη, που περιλαμβάνει επίσης και τη νέα κατασκευή του βεστιαρίου, η χρήση του χρώματος είναι ολιστική και διαπερνάει τους τοίχους, τα έπιπλα και το ταβάνι.

Τα στοιχεία των δύο λευκών πάγκων που ήδη υπήρχαν διατηρήθηκαν και με τον χρωματισμό των γεωμετρικών σχημάτων, απέκτησαν μια πιο τρισδιάστατη μορφή.

Στην ανοιχτή γκρι ζώνη, το χρώμα πραγματώνεται στους τοίχους και στα έπιπλα. Το ταβάνι, ωστόσο, παρέμεινε λευκό και ενοποιήθηκε οπτικά με το λευκό πλαίσιο του τζακιού. Αυτό επιτεύχθηκε με τη δημιουργία ενός μεγάλου λευκού ημικυκλίου, προσδίδοντας αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στον χώρο.

Το γεωμετρικό μοτίβο κύκλων και τριγώνων αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ανακαίνισης. Εκτός από τις κύριες χρωματικές μεταβάσεις των πάγκων της κουζίνας και του τζακιού, εντοπίζεται και σε επιμέρους στοιχεία. Η νέα μεταλλική κατασκευή του γραφείου και διάφορες διακοσμητικές επιλογές, βρίσκονται ανάμεσά τους.

Exit mobile version