NETFLIX

Alexander: Ανήκε στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ο Μέγας Αλέξανδρος;

Courtesy of Netflix © 2024

Είδαμε το Alexander: The Making of a God στο Netflix, παρακολουθούμε τις ομοφοβικές υστερίες ή τη συζήτηση (άλλο ένα ανούσιο δίλημμα) που ξέσπασε στα social και ξέρουμε ότι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν έχει πλέον συνδρομή στο Netflix επειδή το θεωρεί «το μεγαλύτερο εργαλείο νεομαρξιστικής προπαγάνδας στον πλανήτη. Woke αντίστροφος ρατσισμός, δικαιωματισμός και ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα».

Από το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (ήθελε να μοιάζει με ταινία υπερηρώων) για τον Alex που έλεγε συνεχώς “agapimou”, μάθαμε: α) ότι ο Alexander είχε τις δικές του οικογενειακές ιστορίες στο Παλάτι, β) μετά τη δολοφονία του Φιλίππου ανέλαβε το θρόνο στα 20 του και γ) έχτισε μέχρι τα 32 του μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που είδαμε ποτέ (από τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία πήγε ο στρατηλάτης). Το Netflix τον παρουσιάζει ως αμφιφυλόφιλο, αλλά ιστορικά η απάντηση δεν έχει δοθεί. «Στην πραγματικότητα o Ηφαιστίωνας δεν ήταν απλώς επιστήθιος φίλος, αλλά ίσως η μεγάλη του αγάπη» δηλώνει η Δρ Salima Ikram, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (στο έργο του Βίοι Παράλληλοι) ξέρουμε ότι ο Alexander The Great ερωτεύτηκε την Βαρσίδα (κόρη του σατράπη της Φρυγίας και σύζυγό του Μέμνονα. Η σχέση τους μάλλον είχε και πολιτική σκοπιμότητα: ο Αλέξανδρος ήθελε να αναγνωριστεί ως νόμιμος βασιλιάς της Περσίας και πιθανή συγγένειά του με Περσίδα θα ενδυνάμωνε τη θέση του. Η Βαρσίδα έφερε στον κόσμο το πρωτότοκο τέκνο τού Αλεξάνδρου Γ΄, έναν γιο που ονομάστηκε Ηρακλής. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος λίγο αργότερα νυμφεύτηκε μία άλλη γυναίκα, τη Ρωξάνη. Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ’ μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Γιατί τότε το Netflix επιμένει ότι ο Alexander έψηνε το ψάρι κι από τις δύο πλευρές; 

Στις Επιστολές του Διογένη (κυνικός φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ.) γράφεται το εξής: «Αν θέλεις να γίνεις καλός καγαθός, πέτα το στέμμα που έχεις στο κεφάλι σου και έλα σε μας. Αλλά δεν θα μπορέσεις ποτέ να το κάνεις γιατί σε κυβερνούν οι μηροί του Ηφαιστίωνα».

Όμως δεν μπορεί κανείς να πει ότι το Alexander: The Making of a God στο Netflix είναι ιστορικό ντοκιμαντέρ χωρίς ανακρίβειες και ότι το περιεχόμενο του θα έπρεπε να διδάσκεται στην Οξφόρδη. Πρώτον, οι όροι gay, bi δεν υπήρχαν ως έννοιες στην Αρχαία Ελλάδα. Η στάση της κοινωνίας απέναντι στο σεξ, τη σεξουαλικότητα και το φύλο ήταν εντελώς διαφορετικές. Οι Αθηναίοι δεν θεωρούσαν ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ενάντια στη φύση και τη θρησκεία. Για να αποφευχθεί ο αναχρονισμός θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πώς έβλεπαν το σεξ οι Έλληνες του 300 π.χ. Ως βασιλιάς της Μακεδονιάς ο Αλέξανδρος ο Γ’ μπορούσε να έχει ερωτικές σχέσεις με όποιον επιθυμούσε (αρκεί να ήταν κυρίαρχος, δηλαδή top).

Κάποιοι ιστορικοί μιλούν για την απόκρυψη των αμφιφυλοφιλικών εμπειριών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και για την εξαφάνιση του Ηφαιστίωνα (που αναφέρεται συχνά ως Φιλαλέξανδρος) στην αρχαία λογοτεχνία. Σήμερα, οι ιστορικοί θεωρούν ότι υπήρξαν εραστές. Μετά το θάνατο του Ηφαιστίωνα το 324π.χ. (πέθανε στα Εκβάτανα στην ηλικία των 32 ετών),  ο Αλέξανδρος έπεσε σε μεγάλη θλίψη. Ζήτησε μάλιστα από τους ιερείς του μαντείου της Σίουα στην Αίγυπτο να αφηρωίσουν τον Ηφαιστίωνα, και έκτοτε ο Ηφαιστίωνας λατρεύτηκε ως θεϊκός ήρωας. 

Το πένθος του Alexander The Great 

Ο βασιλιάς διέταξε να βυθιστεί ολόκληρη η αυτοκρατορία σε κατάσταση πένθους. Απαγορεύτηκε η μουσική και γκρεμίστηκε το άγαλμα του Ασκληπιού. Δεν είναι σίγουρα η πρώτη φορά που η σεξουαλικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπαίνει στη δημόσια σφαίρα. Μέχρι και ο Oliver Stone (και η Warner Bros) απειλήθηκε με μήνυση για την απεικόνιση του Alexander ως bi.

Ο Alexander συζητήθηκε και στο πάνελ του Super Κατερίνα

«Το να ήταν ομοφυλόφιλος ο Μέγας Αλέξανδρος δε θα μας πείραζε», είπε ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος συμπληρώνοντας ότι «η πλατφόρμα του Netflix είναι φορέας μιας woke αντίληψης που προσπαθεί να διορθώσει ορισμένες διακρίσεις που γίνονταν στο παρελθόν και που προβάλλει συνεχώς σαν εχθρό τον λευκό στρέιτ άνδρα.Υπάρχει μια υπερεκπροσώπηση ομοφυλόφιλων και μια διάθεση να ευνοούνται οι μαύροι. Αυτό δεν λέω ότι είναι κακό, αλλά λέω πώς μπορούμε να κάνουμε μία ανάγνωση για το τι είναι το Netflix».

Συμπέρασμα: Είναι μια σαπουνόπερα του Netflix, αλλά έχει φάει άδικα τόσο review bombing στο IMDb. Τα κοντινά στον Alexander/ Buck Braithwaite είναι όνειρο. Τα σκηνικά φθηνά και οι σκηνές μάχης καθόλου εντυπωσιακές. Αλλά βλέπεται ευχάριστα. Με το “hey Ptol ως ατάκα δεν περιμένεις να δεις ιστορικό ντοκιμαντέρ. Αν σε ενοχλεί το φιλί στο Alexander: The Making of a God στο Netflix, είσαι απλά ομοφοβικός. 

Exit mobile version