Αλεξανδρινό: 7 tips φροντίδας για να το κρατήσεις ζωντανό και μετά τις γιορτές
- 3 ΔΕΚ 2024
Υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό χριστουγεννιάτικο φυτό από το αλεξανδρινό; Το βλέπεις κυριολεκτικά παντού την περίοδο των γιορτών και μπορείς να το αναγνωρίσεις -οριακά- από χιλιόμετρα μακριά. Στους κήπους, τα μπαλκόνια, τις εισόδους των πολυκατοικιών, τις βιτρίνες των μαγαζιών, τις cute χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις των bars και των εστιατορίων που ξεπροβάλλουν από τα στολισμένα στενάκια της πόλης.
Με καταγωγή από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, λοιπόν, το αλεξανδρινό έχει βαθιά πολιτιστική σημασία γι’ αυτήν την περιοχή. Εκεί, είναι ευρύτερα γνωστό ως “La Flor de Nochebuena” (Το λουλούδι της Χριστουγεννιάτικης Νύχτας). Ωστόσο, η φήμη του είναι παγκόσμια και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα φυτά. Η χώρα μας δεν αποτελεί την εξαίρεση.
Παραδοσιακά συμβολίζει την αγάπη και την ελπίδα και ιστορικά συνδέεται με τη γιορτή La Nochebuena, την παραμονή των Χριστουγέννων δηλαδή και μπορεί να ζήσει για αρκετό καιρό και μετά τις γιορτές αν του δώσεις τη δέουσα φροντίδα και προσοχή. Ξέρω ότι έχεις συνηθίσει να το βλέπεις να μαραζώνει μετά από λίγες εβδομάδες στο σπίτι σου, αλλά αν ακολουθήσεις ευλαβικά τα παρακάτω tips φροντίδας, θα καταφέρεις να διατηρήσεις την ομορφιά του και μετά τις γιορτές.
Αλεξανδρινό: 7 tips φροντίδας για να το κρατήσεις ζωντανό και μετά τις γιορτές
1. Το αλεξανδρινό αγαπάει το έμμεσο φως
Το αλεξανδρινό χρειάζεται φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι, αλλά όχι να λούζεται από άμεσο ηλιακό φως. Τοποθέτησέ το σε ένα παράθυρο με έμμεσο φως για να αποφύγεις την υπερθέρμανση ή την καύση των φύλλων του από τον ήλιο.
2. Απέφυγε μέρη που «κάνουν» ρεύμα και σημεία με υπερβολική θερμότητα
Τα αλεξανδρινά είναι ευαίσθητα στα ρεύματα αέρα και στην υπερβολική θερμότητα, οπότε μην το τοποθετείς κοντά σε καλοριφέρ, τζάκι ή συσκευές που παράγουν θερμότητα.
3. Πότισμα μόνο όταν είναι απαραίτητο
Το αλεξανδρινό χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει, αλλά όχι με υπερβολή. Βεβαιώσου ότι η γλάστρα του έχει καλή αποστράγγιση, ώστε το νερό να μην λιμνάζει. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών.
4. Υγρασία + αλεξανδρινό = L.F.E.
Τα αλεξανδρινά είναι φυτά που αγαπούν την υγρασία. Αν ο αέρας στο σπίτι σου είναι ξηρός, μπορείς να αυξήσεις την υγρασία γύρω από το φυτό, τοποθετώντας το σε μια επιφάνεια με βότσαλα και λίγο νερό. Μπορείς, επίσης, να το ψεκάζεις ελαφρά τα φύλλα του με νερό.
5. Τα αλεξανδρινά δεν χρειάζονται συχνή μεταφύτευση
Τα αλεξανδρινά δεν χρειάζονται συχνή μεταφύτευση, αλλά αν η γλάστρα τους είναι μικρή ίσως να χρειαστεί να τα μεταφυτέψεις σε μεγαλύτερη. Όσο για το κάθε πότε πρέπει να συμβαίνει αυτό, απλά τσέκαρε τις ρίζες του. Αν έχουν γίνει πολύ πυκνές, τότε ήρθε η ώρα.
6. Αφαίρεσε τα ξερά φύλλα
Αν παρατηρήσεις κηλίδες στα φύλλα ή καφέτιασμα στις άκρες τους, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε αλλαγές στη θερμοκρασία. Τα κατεστραμμένα φύλλα πρέπει να τα αφαιρείς.
7. Λίπασμα κάθε 2 βδομάδες κατά την περίοδο της ανθοφορίας (προεραιτικά)
Κατά την περίοδο της ανθοφορίας (κατά τη διάρκεια του χειμώνα), μπορείς να ρίχνεις στο φυτό υγρό λίπασμα κάθε 2 εβδομάδες. Μετά την περίοδο ανθοφορίας, μειώνεις τη συχνότητα.