Aνακαίνιση σε διαμέρισμα του 1938 στου Φιλοπάππου, ενώνει παρελθόν και παρόν
- 3 ΑΥΓ 2024
Η περιοχή του Φιλοπάππου στην Αθήνα είναι πλούσια σε αρχιτεκτονικά στοιχεία και ιστορικά μνημεία που χρονολογούνται από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μέρος της ιστορίας αυτής αποτελούν τα κτίρια και οι πολυκατοικίες της που «εκπροσωπούν» διάφορες ιστορικές περιόδους και αρχιτεκτονικά στιλ, στο σήμερα.
Νεοκλασική, μοντέρνα αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα (από τη δεκαετία του ’50 και μετά) καθώς και παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική συνενώνονται σε αυτήν την μικρή γειτονιά του κεντρικού άξονα της Αθήνας και όλες μαζί λειτουργούν σαν γέφυρα που ενώνει σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το παρακάτω διαμέρισμα του 1938 που βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτίριο της περιοχής. Την ανακαίνισή του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο that studio.
Η ανακαίνιση σε διαμέρισμα του 1938 στου Φιλοπάππου, ενώνει το παρελθόν με τη σύγχρονη εποχή
Το διαμέρισμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός ιστορικού διώροφου κτιρίου του 1938 στην οδό Γαληνού και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε για να καλύπτει τις ανάγκες μια τριμελούς οικογένειας. Η κατοικία συνδυάζει παλιά χαρακτηριστικά με σύγχρονη προσέγγιση, προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα σε ένα ιστορικό πλαίσιο.
Αρχικά, το διαμέρισμα ήταν χωρισμένο σε χωλ, ενιαίο χώρο τραπεζαρίας και καθιστικού, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και αποθήκη. Πλέον, η διάταξη δίνει έμφαση στους χώρους διαβίωσης. Η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κουζίνα ενώθηκαν σε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο.
Η κουζίνα, τοποθετημένη στο κέντρο, χωρίζει φυσικά τους χώρους ύπνου από το καθιστικό. Με 2 αντικριστούς πάγκους, επιτρέπεται η άνετη κυκλοφορία και η λειτουργική ενσωμάτωσή της με την τραπεζαρία.
Παρόλο που η κουζίνα βρίσκεται σε κεντρική θέση, το μέρος που χρησιμοποιείται για μαγειρική είναι διακριτικό τοποθετημένο. Η εστία βρίσκεται σε μια κοιλότητα στον τοίχο, μη ορατή από την είσοδο και το καθιστικό, διατηρώντας την αισθητική του χώρου καθαρή και τακτοποιημένη.
Η διαχείριση του φυσικού φωτός αποτέλεσε βασικό στοιχείο κατά τη διαδικασία της ανακαίνισης, με παράθυρα και φεγγίτες να γεμίζουν το διαμέρισμα με φυσικό φως.
Διαφανή χωρίσματα και εσωτερικά ανοίγματα επιτρέπουν το φως να διαχέεται σε όλους τους χώρους, ακόμη και στους πιο σκοτεινούς, εξασφαλίζοντας ένα φωτεινό και ευχάριστο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικά δωμάτια έχουν πρωινό φως, άλλα απογευματινό, ενώ ορισμένα έχουν απαλό έμμεσο φωτισμό όλη την ημέρα.
Η παλιά πόρτα εισόδου από ξύλο κερασιάς τοποθετήθηκε σε νέο μεταλλικό πλαίσιο, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Τα εξωτερικά παράθυρα συντηρήθηκαν για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.
Τα ξύλινα δάπεδα και μέρη του παλιού μωσαϊκού διατηρήθηκαν αναδεικνύοντας την ιστορική αισθητική του κτιρίου, ενώ νέα μεγάλα κεραμικά πλακάκια σε ανοιχτές αποχρώσεις καλύπτουν το υπόλοιπο δάπεδο. Ο κύριος χώρος διαβίωσης διαθέτει ουδέτερους λευκούς τοίχους, επιτρέποντας στα δάπεδα, τα νέα μεταλλικά χωρίσματα και το πολύχρωμο κόντρα πλακέ να ξεχωρίσουν και να προσθέσουν ζωντάνια στον χώρο.
Η ανακαίνιση διατήρησε και ανέδειξε πολλά από τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος, συνδυάζοντάς τα με σύγχρονα στοιχεία. Οι αρχικές εσωτερικές πόρτες συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε νέα πλαίσια.
Τα υπόλοιπα δωμάτια έχουν τη δική τους παλέτα χρωμάτων με ημιγυαλιστερές και ματ επιφάνειες, δημιουργώντας δυναμικούς χώρους που αλλάζουν με το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.