LIFE

Αυτά είναι τα πιο κοινά λάθη μας στο σούπερ μάρκετ

Για κάποιους η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι αγγαρεία, για κάποιους άλλους ευχάριστη βόλτα. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, σίγουρα κάνεις κάποια λάθη από τα παρακάτω, τα οποία μπορείς να διορθώσεις για να βελτιώσεις τα οικονομικά σου, αλλά και την ποιότητα ζωής σου.

1. Πηγαίνουμε για ψώνια μόνο μια φορά την εβδομάδα ή ακόμα πιο αραιά

Είναι δύσκολο να εντάξουμε στο φορτωμένο πρόγραμμά μας την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ δυο και τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο, αν οι επισκέψεις μας πραγματοποιούνται πολύ αραιά, ενδέχεται να μη θυμόμαστε τις πραγματικές ελλείψεις μας και να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες από πράγματα που ήδη έχουμε στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας.

Στην περίπτωση αυτή ξεμένουμε, επίσης, πιο εύκολα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά κι αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε πιο εύκολα σε επεξεργασμένες τροφές ή έτοιμο φαγητό απέξω.

Προγραμματίζοντας δυο επισκέψεις την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο των αναγκών μας, να κάνουμε λιγότερα έξοδα και να τρώμε πιο υγιεινά.

2. Πηγαίνουμε ό,τι ώρα το θυμηθούμε

 

Τα καλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά εξαντλούνται συνήθως γύρω στο μεσημέρι. Πριν το κλείσιμο συχνά τελειώνουν τα γάλατα και άλλα φρέσκα προϊόντα με σύντομη ημερομηνία λήξης. Έτσι, ανάλογα με τις ελλείψεις μας, κι αν αυτές εντοπίζονται κυρίως σε φρέσκα προϊόντα, καλό είναι να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στην ημέρα.

3. Ψωνίζουμε χωρίς να έχουμε προγραμματίσει το μενού της εβδομάδας

Το θέμα δεν είναι να γράψουμε μια λίστα με τρόφιμα, την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεχάσουμε σπίτι πριν πάμε για ψώνια. Το θέμα είναι να ξέρουμε, πάνω κάτω, τι θέλουμε να μαγειρέψουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, για να προγραμματίσουμε αντίστοιχα τα ψώνια μας.

Αν, λοιπόν, στο ξεκίνημα της εβδομάδας, έχουμε μια εικόνα για το τι φαγητό θέλουμε να τρώμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ψωνίζουμε τα αντίστοιχα προϊόντα, όσο πιο φρέσκα γίνεται και χωρίς να μας περισσεύουν ποσότητες ή προϊόντα τα οποία δε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, διότι θα έχουν χαλάσει.

4. Πηγαίνουμε με πολύ γεμάτο στομάχι. Ή με πολύ άδειο.

 

Στην πρώτη περίπτωση, δε θα έχουμε όρεξη να ψωνίσουμε υλικά για φαγητό, αλλά θα τιγκάρουμε το καλάθι μας με απορρυπαντικά και άλλα, μη φαγώσιμα είδη, τα οποία λογικά δε θα χρειαζόμαστε. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι πιθανό να ψωνίσουμε και το κτήριο το ίδιο. Τίποτα από τα δυο δε συμφέρει οικονομικά, αλλά ούτε και σε επίπεδο προγραμματισμού.

5. Πέφτουμε με τα μούτρα στις προσφορές …

… Και αγοράζουμε 2 κρέμες γάλακτος συν μία δώρο, ενώ δεν είχαμε κανένα σκοπό να αγοράσουμε κρέμα γάλακτος εξαρχής. Όπου “κρέμα γάλακτος”, βάλτε οτιδήποτε δε χρειαζόμαστε (και μάλλον δε θα χρειαστούμε άμεσα) και που θα αγοράσουμε χωρίς λόγο, ξοδεύοντας παραπάνω λεφτά από όσα είχαμε προγραμματίσει.

6. Αγνοούμε παντελώς τις προσφορές…

… Ενώ αφορούν σε προϊόντα που πράγματι χρειαζόμαστε και που δε χαλάνε, όπως π.χ. απορρυπαντικά πλυντηρίου, καθαριστικά είδη, κατεψυγμένα είδη, κ.λπ.

7. Χρησιμοποιούμε καρότσι αντί για καλαθάκι

Ο κανόνας είναι “όσο χωράει, τόσο θα μπαίνουν μέσα πράγματα”. Όλο και κάτι θα μας τραβήξει την περιέργεια, όλο και κάτι παραπάνω θα ψωνίσουμε από αυτά που είχαμε κατά νου και από 10 πράγματα που είχαμε υπολογίσει ότι θέλουμε, θα φύγουμε κουβαλώντας σακούλες με 100 πράγματα. Σε περίπτωση δε που θέλουμε όντως 2-3 πράγματα μόνο, καλύτερα να αποφεύγουμε και το καλαθάκι το ίδιο, εφόσον αυτά που κουβαλάμε δεν είναι βαριά.

Καλά ψώνια!

Exit mobile version