TIPS

Μπαγιάτικο ψωμί: Η πιο έξυπνη χρήση του. Δεν πετάμε τίποτα

Unsplash

Οι γνώστες της κουζίνας λένε συχνά πως δεν πετάνε κανένα από τα υλικά που περισσεύουν. Με λίγη σκέψη και μπόλικη φαντασία μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις κάθε υλικό. Το μπαγιάτικο ψωμί είναι ένα από αυτά.

Η πιο γνωστή του χρήση του μπαγιάτικου ψωμιού είναι μέσα στον κιμά για να γίνουν τα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια σου αφράτα.

Ας δούμε όμως και μία πολύ έξυπνη και απλή που ίσως δεν την είχες σκεφτεί. Δεν είναι άλλη από τα τραγανά κρουτόν.

Κόβεις το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια. Τα ψήνεις για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου και είναι έτοιμα.

Αν θέλεις να τα κάνεις πιο πικάντικα, πριν τα φουρνίσεις μπορείς να τα περιχύσεις με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη πάπρικα ή μπούκοβο γλυκό ή καυτερό.

Μπορείς ακόμα τα τρίψεις με σκόρδο. Τα ανακατεύεις, τα αδειάζεις σε ένα ταψί και τα ψήνεις.

Τα κρουτόν δίνουν μία ιδιαίτερη γεύση στις σαλάτες σου και όπως θα έλεγαν και στο MasterChef προσθέτει μία τραγανή υφή.

Σαλάτα με kale με μπέικον, αυγό και κρουτόν

Βράζεις τα αυγά και τα κόβεις σε κομμάτια. Τα αναμειγνύεις με 1 ματσάκι οργανικό kale, τοματίνια, 1 χούφτα πεκάν, τα κρουτόν που έφτιαξες από το μπαγιάτικο ψωμί, λίγα cranberries και σος σαλάτας από παρθένο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και μέλι. Αν θες να βάλεις λίγη παραπάνω γεύση, πρόσθεσε 1 φέτα μπέικον, αφού το στεγνώσεις καλά από τα λάδια του.