POP CULTURE

Μπορείς να κλωνοποιήσεις τον σκύλο σου. Θα το έκανες;

Barbra Streisand Instagram

Ξέρεις ότι μπορείς να δημιουργήσει ένα νέο κατοικίδιο από τα παλιά κύτταρα του σκύλου σου, έναντι αμοιβής; Η Barbra Streisand αποκάλυψε ότι τα 2 κουτάβια της, η Miss Violet και η Miss Scarlett, είναι στην πραγματικότητα κλώνοι. Η σχεδιάστρια μόδας Diane Von Furstenberg και ο bisexual σύζυγός της, Barry Diller, αγαπούσαν τόσο πολύ το Jack Russell τους, τη Shannon, που πλήρωσαν 100.000 δολάρια για να την κλωνοποιήσουν το 2016.

Η Barbra Streisand κλωνοποίησε τη Samantha, το μικρό της Coton de Tulear, 2 φορές μετά τον θάνατο του σκύλου. Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που έγινε δυνατή η κλωνοποίηση θηλαστικών. Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή βοοειδών, προβάτων και χοίρων. Το FDA έχει υπογράψει τη χρήση κλωνοποιημένων ζώων εκτροφής ως κρέας, αν και οι περισσότεροι αγροτικοί κλώνοι χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Εν τω μεταξύ, από το 2005, περισσότεροι από 2000 σκύλοι έχουν κλωνοποιηθεί με επιτυχία.

Η κλωνοποίηση είναι η απόλυτη έκφραση του γενετικού ντετερμινισμού – τα χρωμοσώματα ως χαρακτήρας. Ο ιστότοπος της ViaGen δηλώνει ότι ένας κλωνοποιημένος σκύλος «είναι απλώς ένα γενετικό δίδυμο του σκύλου σας, που γεννήθηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία». Συχνά, τα δείγματα φτάνουν στο ViaGen συνοδευόμενα από φωτογραφίες και ιστορίες για τα σκυλιά από τα οποία προήλθαν.

Και τι συμβαίνει με τα περίπλοκα ζητήματα ηθικής και ταυτότητας; Υπάρχει το θέμα της προσφοράς: η παραγωγή σκύλου κατά παραγγελία σε μια κοινωνία, όπου τόσα πολλά φυσικά γεννημένα σε καταφύγια χρειάζονται υιοθεσία. Τέλος, υπάρχει ένα υπαρξιακό ζήτημα: τι (ποιος) ακριβώς παράγεται όταν ένας σκύλος κλωνοποιείται;

Η στάση μας απέναντι στα σκυλιά είναι ότι είναι μέλη της οικογένειάς μας. Μοιράζονται τους καναπέδες και τα κρεβάτια μας. τους κάνουμε πάρτι γενεθλίων και τους ντύνουμε με ρούχα. Όμως, για κάθε ξεχωριστό σκυλί που κλωνοποιείται, 2 ανώνυμα σκυλιά πρέπει να χειρουργούνται, δίνοντας τα ωάρια ή τη μήτρα τους. Κι αυτό δεν μας αρέσει. Ούτε και η διολίσθηση προς την ευγονική.

Η ViaGen δεν έχει τα σκυλιά που προμηθεύουν τα ωάρια και τις μήτρες. Αντίθετα, ενοικιάζονται από αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «συνεργάτες παραγωγής», εκτρεφόμενα με σκοπό. Το έμβρυο που δημιουργείται στο εργαστήριο τοποθετείται στη μήτρα ενός άλλου ζώου, το οποίο το κυοφορεί και το γεννά. Τα κουτάβια στέλνονται στα νέα τους σπίτια σε ηλικία περίπου 10 εβδομάδων. Οι πελάτες που ζητούν να παραλάβουν τα κουτάβια τους αυτοπροσώπως απορρίπτονται.

Η μπίζνα με την κλωνοποίηση του σκύλου (σου)

Το 1996, ένα πρόβατο που ονομάστηκε Ντόλι έγινε ο πρώτος κλώνος θηλαστικού που γεννήθηκε. Η Ντόλι υπεβλήθη σε ευθανασία το 2003, σε ηλικία έξι ετών, αφού οι κτηνίατροι βρήκαν όγκους στους πνεύμονές της. Το 2005, ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, πήραν ένα δείγμα δέρματος αυτιού από ένα αφγανικό κυνηγόσκυλο που ονομαζόταν Τάι και έφτιαξαν 2 σκύλους: τον Snuppy και ένα άλλο, δίδυμο που πέθανε μετά από 22 ημέρες. Ο Snuppy έζησε10 χρόνια, όλα σε ένα εργαστήριο. Σε ηλικία 5 ετών, κλωνοποιήθηκε ο ίδιος: γεννήθηκαν 4 re-Snuppys, εκ των οποίων 3 επέζησαν. Από τη γέννηση του Snuppy, η κλωνοποίηση σκύλων έχει ενταχθεί στην κλωνοποίηση των ζώων ως επιχείρηση λιανικής. Και, διάφορες θεραπείες με βλαστοκύτταρα θα δοκιμάζονται πρώτα στα κλωνοποιημένα ζώα.

Ο Hwang Woo-suk, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που κλωνοποίησε τον Snuppy, τώρα κλωνοποιεί καμήλες που εκτρέφονται για αγώνες και για mazayna (κάποιου είδους καλλιστεία για καμήλες, στο περίπου ) στο Άμπου Ντάμπι. Η ViaGen είναι η μόνη επιχείρηση στις ΗΠΑ που κλωνοποιεί σκύλους και η διαδικασία της κλωνοποίησης είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.  Λίγοι άνθρωποι που κλωνοποιούν τα σκυλιά τους πιστεύουν ότι αγοράζουν πραγματικά το ίδιο σκύλο που αγαπούσαν κάποτε.

Η εταιρεία Sooam Biotech Research Foundation με έδρα τη Σεούλ στη Ν. Κορέα ειδικεύεται στον τομέα της κλωνοποίησης ζώων και ιδιαίτερα σκύλων. Από την ίδρυση της εταιρείας το 2006 κλωνοποιήθηκαν περίπου 900 σκύλοι και ο αριθμός ή μάλλον οι παραγγελίες συνεχώς αυξάνονται. Οι συνήθως ευκατάστατοι πελάτες προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους δεν τους κλωνοποιούν ποτέ – λόγω έλλειψης χρημάτων ή επειδή η κλωνοποίηση είναι ηθικά πιο πολύπλοκη από ό,τι είχαν καταλάβει, ή απλώς επειδή ο χρόνος λειτουργεί όπως παντα και η θλίψη εξασθενεί.

Ο Lucky Δημητρίου είναι 7 ετών, πρώην αδέσποτος, νυν καναπεδάτος, σιχαίνεται το ελληνικό καλοκαίρι αν και έχει πάει στην Άνδρο, στη Σίφνο και στη Σέριφο. Η σκέψη του, η όψη του, η ύπαρξη του με καθησυχάζει. Αυτό κάνουν τα ζώα. Και γίνονται μέλη της οικογένειας μας. Τους οφείλουμε σεβασμό. Και στο θάνατο.

Exit mobile version