HACK MY LIFE

Μπουκάλι νερού: 4 tips για να το καθαρίσεις σωστά, σύμφωνα με τους experts

Unsplash

Tο νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε στη ζωή μας. Η καθημερινή και επαρκής ενυδάτωση είναι το κλειδί της υγείας και της ευζωίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών, λειτουργούμε ως άνθρωποι (πιο) σωστά όταν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα νερού. Αυταπόδεικτο συμπέρασμα: Το νερό είναι σημαντικό για το σώμα μας, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να διατηρούμε και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια καθαρά. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να καθαρίσεις εκείνο το μπουκάλι που παίρνεις μαζί σου κάθε πρωί πριν πας στη δουλειά; Η παρακάτω έρευνα θα σε πείσει.

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού, μπορούν να αποδειχθούν «hot spot» βακτηρίων, σύμφωνα με μια μελέτη του WaterFilterGuru.com, που διαπίστωσε ότι το μέσο μπουκάλι νερού έχει χιλιάδες περισσότερα βακτήρια από αυτά που βρίσκονται στο κάθισμα της τουαλέτας. Εάν αγχώθηκες ήδη, δυο experts μίλησαν στο Prevention και οι συμβουλές τους για τον σωστό καθαρισμό του επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού, είναι το αγχολυτικό που χρειάζεσαι.

Τι θα χρειαστείς

  • Σαπούνι πιάτων
  • Σφουγγάρι ή ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού για μπoυκάλια
  • Ξύδι
  • Πετσέτα

Πώς να καθαρίσεις σωστά το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού

1. Για αρχή ξέπλυνε κάθε μέρος του μπουκαλιού με νερό

First things first. Ξέπλυνε καλά κάθε μέρος του μπoυκαλιού, μέσα και έξω, με ζεστό νερό για να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα, σύμφωνα με την expert, Val Oliveira.

2. Πλένεις χρησιμοποιώντας σαπούνι και τρίβοντας με ένα σφουγγάρι ή ειδική βούρτσα καθαρισμού για μπουκάλια

«Στη συνέχεια τρίψε όλα τα μέρη του μπουκαλιού και κυρίως το εσωτερικό του, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πιο δύσκολα και όχι τόσο φανερά του σημεία», συμβουλεύει η ίδια.

3. Ξεπλένεις και απολυμαίνεις

«Μόλις τρίψεις καλά το μπoυκάλι, το ξεπλένεις με ζεστό νερό. Έπειτα το απολυμαίνεις χρησιμοποιώντας ισομερές διάλυμα από νερό και ξύδι», λέει η expert προσθέτοντας ότι το ξύδι λειτουργεί ως φυσικό απολυμαντικό και μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτήρια και μικρόβια.

«Εάν το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι έχει να καθαριστεί καιρό ή έχει χρησιμοποιηθεί για άλλα είδη υγρών (π.χ. χυμοί και αναψυκτικά), τα οποία μπορούν να αφήσουν υπολείμματα ζάχαρης στο εσωτερικό μέρος και να δημιουργήσουν εύφορο έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων, το διάλυμα νερού με ξύδι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό», συμπληρώνει.

4. Άφησέ το να στεγνώσει φυσικά

«Αφήνεις το μπουκάλι να στεγνώσει φυσικά. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή ανάπτυξης μούχλας ή βακτηρίων στο εσωτερικό του μπουκαλιού», αποκαλύπτει η expert. Ακόμα ένα tip είναι να τοποθετήσεις το μπουκάλι ανάποδα ή σε κάθετη κλίση πάνω σε μια απορροφητική πετσέτα ή σε σχάρα στραγγίσματος για να διασφαλίσεις το σωστό στέγνωμά του.

Πώς να πλένεις σωστά τα υπόλοιπα μέρη

Η expert Marla Mock, παίρνει τον λόγο συμβουλεύοντας να πλένεις καλά όλα αυτά τα αποσπώμενα μέρη του μπουκαλιού. Αρχικά, τα μουλιάζεις σε ζεστό σαπουνόνερο και μετά τα ξεπλένεις με ζεστό νερό. «Στεγνώνεις κάθε μέρος με καθαρή πετσέτα και αφήνεις όλα τα μέρη να στεγνώσουν φυσικά και ξεχωριστά από το υπόλοιπο μπουκάλι. Έτσι αποφεύγεις τη δημιουργία υγρασίας», καταλήγει.

Extra tip: Καθαρίζεις το καπάκι, εσωτερικά και εξωτερικά, χρησιμοποιώντας μια ειδική βούρτσα για μπουκάλια.