ΕΞΟΔΟΣ

Brasserie Lorraine: Δοκιμάσαμε γαλλική κουζίνα και είπαμε “Oh mon Dieu”

24Media Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Υπάρχει ένα θέμα με τη γαλλική κουζίνα. Ή που θα σου αρέσει, ή που θα πεις «όχι, ευχαριστώ». Οι έντονες γεύσεις, η πάπια ως βασικό στοιχείο και το ταρτάρ είναι στοιχεία μίας ιδιαίτερης κουζίνας και το στοίχημά της είναι να την αγαπήσουν όλοι.

«Στο Brasserie Lorraine θα βρεις αυθεντικές γαλλικές συνταγές αλλά με ένα twist. Εδώ το φαγητό δεν έχει παρωπίδες», μάς εξηγεί ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος. Και μάς υποδέχεται σε έναν υπέροχο χώρο, που στεγάζεται στο Κολωνάκι και σε ένα πολύ έξυπνο σημείο. Στην οδό Σπευσίππου, κοντά στη Δεξαμενή, ξεχωρίζει ένα όμορφο μαγαζί, το Brasserie Lorraine, που μετρά μόλις δύο μήνες.

Ο χώρος του Brasserie Lorraine

Με το που μπαίνεις μέσα, νιώθεις ότι κάνεις ένα γρήγορο ταξίδι, κάπου στη Montmartre. Ενδεχομένως και στον χρόνο, γιατί οι σερβιτόροι, είναι ντυμένοι με κλασικό άσπρο γιλέκο και μακριά μαύρη ποδιά. Ένα επιβλητικό πιάνο δεσπόζει κοντά στην είσοδο και όπως με ενημέρωσαν, συνοδεύεται από τραγούδι, από το απόγευμα και μετά. Στο μεταξύ, οι μελωδίες είναι κυρίως γαλλικές και τι καλύτερο από πάπια με πορτοκάλι και τη φωνή της Edith Piaf; Εξίσου σημαντικό (και καλαίσθητο) είναι το ότι μπορείς να πιεις το κρασί σου δίπλα σε κάποιο μεγάλο παράθυρο και να μην σε τρώνε τα σκοτάδια.

Τα ορεκτικά

Εκεί που γίνεται όμως το πραγματικό τεστ, είναι στο φαγητό. Ο κατάλογος με τα ορεκτικά σού δίνει αρκετές επιλογές, που είναι τόσο χορταστικές, που ίσως να μην φτάσεις στις προτάσεις με κρέας. Δοκίμασα υπέροχη σαλάτα με κρύα σπαράγγια και vinaigrette φουντούκι, κλασικό φουά γκρα με γλυκιά κολοκύθα και πιπέρι σετσουάν και ταρτάρ μοσχάρι με πάστα τσίλι και φρυγανισμένο ψωμί.

Θα βρεις όμως και σαλάτες με κατσικίσιο τυρί, υπέροχη κις με γλυκοπατάτας, ροκφόρ και καρύδι αλλά και ψητό μεδούλι. Προσωπικά, λάτρεψα το ριζότο. Αν και δεν θα παραγγείλω ποτέ το συγκεκριμένο πιάτο όταν βγω, θα επιστρέψω οπωσδήποτε στο Brasserie Lorraine για να ξαναγευτώ το ριζότο με πάπια confit, σαφράν και βερίκοκο. Μιλάμε για οργασμό γεύσεων σε ένα μόνο πιάτο.

Τα κυρίως πιάτα

Στα κυρίως, δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις το κλασικότερο γαλλικό πιάτο. Την πάπια με πορτοκάλι. Η πάπια είναι καλοψημένη, ζουμερή όσο πρέπει και η σάλτσα είναι σαν μαρμελάδα. Θα φας όμως και αρνί πικάνια, αλλά και burger black Angus με καραμελωμένα κρεμμύδια. Στα ψάρια, σε περιμένει ένας φανταστικός μπακαλιάρος meuniere. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει σάλτσα από βούτυρο, κάπαρη και κρασί. Και λιώνει στο στόμα. Να σου πως επίσης, ότι σαν γαλλικό μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει και μία μεγάλη λίστα με γαλλικά και αμερικάνικα κρασιά. Και όλοι ξέρουμε ότι η Edith Piaf το σηκώνει το μπορντό της.

Το επιδόρπιο του Brasserie Lorraine

Κεφάλαιο γλυκό. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα καλό εστιατόριο κρίνεται από το τελευταίο πιάτο που σου σερβίρει. Το επιδόρπιο. Μία κακή εμπειρία και μπορεί να «σβήσει» ό,τι έχεις φάει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και εδώ το στοίχημα κερδήθηκε. Το paris-brest είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά γαλλικά γλυκά με υπέροχη πραλίνα φουντουκιού. Οι άλλες δύο επιλογές είναι το millefeuille βανίλιας και το moelleux με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια. Ήταν πολλές οι θερμίδες. “Rien, je ne regrette rien”.

Σπευσίππου 1, Κολωνάκι, τηλ.: 210 724 3009

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 13:30- 00:30

Exit mobile version