Día de los Muertos: Πώς πήραμε μια γεύση από το Μεξικό με ένα ποτήρι
- 8 ΝΟΕ 2023
Τι θα έλεγες αν μπορούσες να χωρέσεις λίγο από μεξικάνικο αέρα μέσα σε ένα ποτήρι; Ως λάτρης της τηλεμεταφοράς και δηλώνοντας ως μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής, το γεγονός ότι αυτή δεν υπάρχει, εκστασιάζομαι κάθε φορά που βρίσκω τρόπους, γεύσεις και αρώματα που μου θυμίζουν άλλες χώρες, άλλες παραδόσεις, κάτι το διαφορετικό.
Η Día de los Muertos ή Ημέρα των Νεκρών, είναι μια μεξικάνικη γιορτή της ζωής και της μνήμης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, ως μια ευδιάθετη περίσταση, ένας πολύχρωμος φόρος τιμής στη ζωή και μια εγκάρδια ανάμνηση των αγαπημένων που έφυγαν. Στην ουσία, η Día de los Muertos δεν είναι ένας αποχαιρετισμός, αλλά μια χαρούμενη επανένωση όπου οι ζωντανοί τιμούν τους νεκρούς τους, γιορτάζοντας. Κάπου εκεί θα ήθελα να είμαι κι εγώ, αλλά η ζωή τα έφερε κάπως διαφορετικά. Αντί βαλίτσας, αφέθηκα στους ειδικούς. Η αγαπημένη tequila του Μεξικό, με τη μορφή της πιο νόστιμης και δροσερής Don Julio Paloma, ήταν το δικό μου εισιτήριο για να γιορτάσω την Ημέρα των Νεκρών, στον Χολαργό.
Λίγη παραπάνω γνώση για την Día de los Muertos
Αυτή η πολιτιστική γιορτή συνδυάζει υπέροχα τα νήματα της ζωής και του θανάτου, διασφαλίζοντας ότι η μνήμη των νεκρών δεν ξεχνιέται ποτέ, αλλά αγαπιέται για πάντα. Ξεκίνησε την παράδοση της από τους Αζτέκους, τους Toltec και άλλες φυλές ιθαγενών της Nahua, πριν από πολλές χιλιετίες.
Θεωρούσαν πως το να θρηνείς τους νεκρούς είναι ασέβεια, καθώς ο θάνατος γι’ αυτές τις φυλές είναι μία σημαντική πτυχή της ζωής κι όσοι έχουν «φύγει» παραμένουν ζωντανοί μέσω της μνήμης. Το 2008, η UNESCO αναγνώρισε τη σημασία της Dia de los Muertos, προσθέτοντάς την στη λίστα της με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας».
Día de los Muertos: Μια μέρα να την πιεις στο ποτήρι
Φέτος, η Don Julio tequila προσκάλεσε 30 Don Julio Paloma enthusiasts για να ενσαρκώσουν το πνεύμα του Día de los Muertos και να μας βάλουν στο κλίμα της ημέρας, γιορτάζοντας μαζί με την Don Julio tequila, την πιο θανάσιμα πολύχρωμη μέρα του χρόνου. Ντυμένοι και βαμμένοι με παραδοσιακό Día de lοs Muertos look και κρατώντας την εμβληματική Don Julio Blanco, οι πρεσβευτές του εορτασμού πρωταγωνίστησαν σε ένα ατμοσφαιρικό πορτρέτο που μας προσκαλεί να τιμήσουμε με τη σειρά μας αυτό το ξεχωριστό occasion που συνδέεται με την μεξικάνικη παράδοση.
Η style expert, Ευσταθία Τζόβα, μας έδειξε τους κατάλληλους συνδυασμούς με εντυπωσιακά key pieces για να δημιουργήσουμε μόνοι μας το τέλειο outfit που κυριολεκτικά θα τραβήξει όλα τα βλέμματα.
Το πνεύμα της Dia de los Muertos μεταφέρεται από την καρδιά του αποστακτηρίου της Don Julio, στην Ελλάδα. Η κορύφωση της ημέρας αυτής ήταν την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, στο Chilangos, στον Χολαργό. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, υψώσαμε τα ποτήρια ψηλά με μια Don Julio Paloma και τιμήσαμε τη μεξικάνικη παράδοση.
Από αυτή την γιορτή των αισθήσεων, φυσικά δεν έλειπε η παραδοσιακή κουζίνα, η διακόσμηση, η δική μας προετοιμασία – με χαρακτηριστικότερες τις κατρίνες (face make up) – και φυσικά η μοναδική Don Julio tequila!
H Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η μοναδική Ελληνίδα σεφ βραβευμένη με δυο αστέρια Μichelin, ετοίμασε το ιδανικό Día de los Muertοs menu ως το ιδανικό food pairing για την Don Julio Paloma και την Día de los Muertos!
Η Dia de los Muertos αποκτά νέα απόχρωση καθώς η Don Julio tequila, η επιτομή της αυθεντικής, χειροποίητης, premium tequila, συνδυάζεται κομψά μ’ αυτή τη ζωντανή παράδοση. Όταν η Don Julio tequila αγγίζει τον ουρανίσκο, γίνεται μια αφήγηση, μια πρόποση για τις κοινές ιστορίες που περνάνε από γενιά σε γενιά.
WE PALOMA with Don Julio
Πως να δημιουργήσεις την παραδοσιακή Don Julio Paloma
Bήμα 1
Αναμειγνύεις:
50ml tequila Don Julio Blanco
10ml σιρόπι αγαύης
Βήμα 2
Προσθέτεις πάγο
Βήμα 3
Προσθέτεις 10 ml φρέσκο χυμό λάιμ & ανακινείς
Βήμα 4
Συμπληρώνεις γκρέιπφρουτ σόδα
Βήμα 5
Τέλος, γαρνίρεις με μια φέτα γκρέιπφρουτ & αλάτι
*Don Julio Blanco
Μια μοναδική τεκίλα, με εξαιρετικά ισορροπημένη και απαλή αίσθηση στον ουρανίσκο, με λεπτό άρωμα εσπεριδοειδών και βοτάνων που αφήνει μια δροσερή, υφάλμυρη επίγευση.