Διακοπές που δεν τις θες; Οδηγός Επιβίωσης
- 9 ΑΥΓ 2017
Το καλοκαιράκι είναι πάντα όμορφο κι ευχάριστο, όμως είναι λιγάκι πιο όμορφο και πιο ευχάριστο όταν έχεις οργανώσει τις διακοπές σου όπως τις θέλεις και όπως ταιριάζουν στις εκάστοτε ανάγκες σου. Καμιά φορά, όμως, είσαι αναγκασμένος να προσαρμοστείς στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και τα προγράμματα άλλων ανθρώπων. Όσο κι αν δεν "ψήνεσαι" με αυτή την προοπτική των διακοπών, υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιήσεις μια, εκ πρώτης όψης, άβολη κατάσταση προς όφελός σου και τελικά, να καταφέρεις να περάσεις όμορφα και να ξεκουραστείς.
Για όσους μείνουν μόνοι τους στο σπίτι, για όσους φύγουν διακοπές με γονείς και λοιπούς συγγενείς ή με φίλους ή τη σχέση τους και για κάποιο λόγο θα προτιμούσαν να είναι ήδη Νοέμβριος και να έχουν αφήσει τον φετινό Αύγουστο πίσω τους για πάντα, υπάρχει λύση: οδηγός επιβίωσης για διακοπές που δεν τις θες. Πώς ορίζουμε τις “διακοπές που δεν τις θες”; Ως την περίοδο του χρόνου όπου λόγω άδειας είμαστε εκτός δουλειάς αλλά δεν προβλέπεται να κάνουμε τίποτα από όλα όσα θέλουμε, εκτός ενδεχομένως από το να φάμε ένα ντεπόζιτο παγωτό και μια καρότσα καρπούζια. Όσο εύκολο κι αν ακούγεται σε όσους δεν το έχουν ξανακάνει, οι “υποχρεωτικές διακοπές” δημιουργούν περίεργα συναισθήματα τα οποία, αν δεν αναχαιτιστούν άμεσα, μπορούν να εξισώσουν αυτή την περίοδο με μια οποιαδήποτε περίοδο δουλειάς – όπου οι αργίες πέφτουν Σαββατοκύριακο, για το πληρέστερο δυνατό ξενέρωμα.
Μόνος στο Σπίτι
Συνήθως οι “διακοπές που δεν τις θες” συμβαίνουν με 4 τρόπους, καθένας από τους οποίους αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Ας ξεκινήσουμε με την βασικότερη κατηγορία, τη “μόνος στο σπίτι”. Μπορεί να μη σε ξέχασαν στο πατρικό σου, όπως οι γονείς του τον Kevin McCallister, όμως η πίκρα της καλοκαιρινής μοναξιάς που μπορεί να βιωθεί στη βάση σου είναι μεγάλη, για όποιο λόγο κι αν προέκυψε. Ξέμεινες, λοιπόν, στο εξωτικό Παγκράτι και είσαι έτοιμος να βγεις στο Καλλιμάρμαρο ουρλιάζοντας. Συγκρατήσου και βάλε κάτω τα δεδομένα των διακοπών σου – χωρίς εισαγωγικά, πλέον, διότι αυτές είναι. Πρώτα καταγράφεις τον προϋπολογισμό σου. Ναι, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην υπάρχει ούτε διαθέσιμο εικοσάευρω για την εβδομάδα που θα περάσεις και μέχρι να πληρωθείς ξανά.
Σε κάθε περίπτωση, μαζεύεις ό,τι έχεις (στην ανάγκη ανοίγεις τη ντουλάπα και ψάχνεις στις τσέπες των τζιν για ξεχασμένα λεφτά – σε εμένα πάντα φέρνει αποτελέσματα) και συγκεντρώνεις όλο το ποσό στην άκρη. Δεύτερο βήμα είναι η ψύχραιμη, κατά το δυνατόν, εκτίμηση των αναγκών σου για διασκέδαση και ξεκούραση και η προσαρμογή τους στα δεδομένα. Θέλεις να παρακολουθήσεις θέατρο; Ψάξε τις δωρεάν παραστάσεις στον Δήμο σου ή τις κοντινές περιοχές. Θέλεις να πας σε συναυλίες; Το ίδιο. Ευτυχώς πάντα διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες είναι και εξαιρετικά αξιόλογες. Μόλις βγάλεις το πλάνο των πολιτιστικών εξόδων, μπορείς να περάσεις στο επόμενο, πιο δύσκολο στάδιο, δηλαδή στη διαχείριση του day-to-day.
Και το καυτό ερώτημα είναι τι θα κάνεις όλη μέρα μέσα στη λαλάγκα του Αυγούστου κι ώσπου να έρθει το βράδυ. Καταρχάς είναι μια φανταστική ευκαιρία να κοιμηθείς, πράγμα που σε κανονικές διακοπές ίσως να μην κατάφερνες – και δεν το λέω για να σου χρυσώσω το χάπι. Μετά από ένα απολαυστικό δεκάωρο ύπνου, είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τον κόσμο, αλλά επειδή είναι Αύγουστος και κάνει ζέστη, μπορείς να ξεκινήσεις από κάτι πιο απλό, δηλαδή να διαβάσεις ό,τι δεν πρόλαβες όλο τον χειμώνα, την άνοιξη και, ενδεχομένως, το προηγούμενο καλοκαίρι. Ανάμεσα στα βιβλία το καλύτερο διάλειμμα είναι μια σειρά που επίσης δεν έχεις προλάβει να παρακολουθήσεις ή μια σειρά από δραστηριότητες εντός σπιτιού (π.χ. home spa) που δεν είχες το χρόνο ή τη διάθεση να κάνεις όσο καιρό δούλευες. Βέβαια, μέσα σε όλο αυτό θα θέλεις να βγεις και από το σπίτι σου – και κανείς δεν θα σε κατηγορήσει γι’ αυτό.
Αν όμως τιγκάρεις το ψυγείο με μπύρες, σπιτικά ροφήματα τύπου punch φρούτων, γρανίτες που γίνονται πανεύκολα στο μπλέντερ και σνακς από την κουζίνα της προτίμησής σου (συνιστώ ανεπιφύλακτα τη μεξικάνικη), τότε η παραμονή σου σε αυτό θα είναι πολύ πιο ευχάριστη. Σε κάθε περίπτωση, φέτος δεν θα είσαι μόνος σου. Πάρα πολύς κόσμος θα μείνει σπίτι του έστω κάποιες από τις ημέρες της άδειάς του. Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις catch up με ανθρώπους που έχεις να δεις καιρό. Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα την παλέψεις με το feed σου στα social media, που θα είναι τίγκα στις παραλίες και τα φλαμίνγκο, θυμήσου δυο πράγματα. Τον Severus Snape να λέει στον Harry Potter ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη (όλοι ξέρουμε ότι ο Snape είχε πάντα δίκιο) και ότι δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν πας μια χρονιά διακοπές. Πέντε συναπτά καλοκαίρια πέρασα έτσι και μάλιστα μέσα στην κρίση – και είμαι κι από νησί. Όλα μπορείς να τα αντέξεις.
Αθάνατη ελληνική οικογένεια
Κάποιοι θα προτιμούσαν την απόλυτη μοναξιά (ή και το μαρτύριο της σταγόνας). Προσωπικά, πάντα προτιμώ τις οικογενειακές διακοπές από τις διακοπές μόνη μου στο σπίτι. Και υπάρχουν πολλοί σημαντικοί λόγοι για αυτό. Φυσικά και το “είναι” σου μπορεί να αισθανθεί μεγάλο πλήγμα στο πλαίσιο μιας τέτοιας εξέλιξης και να αισθανθείς ότι απέτυχες ως ενήλικας επειδή αναγκάζεσαι να πας διακοπές στην Καρκαλού της Αρκαδίας μαζί με τους γονείς, την αδερφή σου, τη γιαγιά σου και όλες τις αδερφές του πατέρα σου. Λάθος. Όλα για τον άνθρωπο είναι και η επιτυχία ή η αποτυχία δεν κρίνονται από τέτοια περιστατικά. Φυσικά και είναι τέρμα σπαστικό να έχεις 16 ανθρώπους πάνω από το κεφάλι σου κάθε μέρα, καθώς θα προσπαθούν να ασχοληθούν με το τι έφαγες (και κυρίως το τι δεν έφαγες), το αν θα βγεις και πού θα πας (“κάτσε εδώ που η θεία η Γαλάτεια φτιάχνει ρυζόγαλο, θα δούμε και επανάληψη Survivor, ωραία θα περάσουμε”) και το γιατί φόρεσες αυτά τα ρούχα και φεύγεις (με 36 βαθμούς Κελσίου) χωρίς ζακέτα για βόλτα στην πλατεία του χωριού. Αν, όμως, αντιμετωπίσεις αυτές τις φωνές σαν white noise, και εστιάσεις μόνο στα πλεονεκτήματα, αυτομάτως οι διακοπές με την οικογένεια γίνονται έως και ευχάριστες.
Καταρχάς σκέψου ότι το κόστος των εν λόγω διακοπών είναι μηδενικό, καθώς όλα τα έξοδα τα επωμίζονται οι γονείς σου – και αυτή είναι η μοναδική περίπτωση να κάνεις διακοπές ταυτόχρονα με αποταμίευση. Το βασικό ζήτημα είναι πώς θα διασκεδάσεις στην Καρκαλού της Αρκαδίας ή όπου αλλού δεν έχει θάλασσα. Την πλαστική πισίνα την έχω ήδη προτείνει. Δεν είναι το ίδιο με τη Νότια Κρήτη, αλλά είναι νερό, όπως και να το κάνεις. Φυσικά και θα πάρεις μαζί σου το λάπτοπ κι έναν σκληρό δίσκο με ό,τι δεν έχεις δει φέτος, καθώς και αρκετά βιβλία και περιοδικά. Επίσης, όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν μεγάλα πακέτα δεδομένων έναντι ενός εύλογου ποσού, ώστε να μη στερηθείς το Netflix σου. Τώρα, ως προς τη βόλτα, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εκτιμήσεις το χωριό σου και την ευρύτερη περιοχή, καθώς σε κάθε μέρος της Ελλάδας έχει κάτι να δεις και κάπου να πας μια μικρή εκδρομή. Και αυτοκίνητο να μην έχεις, υπάρχει το ΚΤΕΛ. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που δεν έχει να πας πουθενά δίπλα στο χωριό, μια πλατεία με έναν πλάτανο/ ελιά/ μπιγκόνια θα υπάρχει. Άραξε και απόλαυσε την ηρεμία. Σε λίγα χρόνια ενδέχεται να θυμάσαι αυτή την περίοδο με νοσταλγία.
“Εγώ Θανάση ήθελα να πάμε φέτος στα Πουκέτ”
Αν έχεις στραβώσει που φέτος θα πάτε με τη σχέση σου σε μέρος ή και με κόσμο που δεν σου αρέσει και αν είσαι σε κατάσταση ημι-έξαλλη εξ αυτού του λόγου, ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσεις την ίδια σου τη σχέση. Βέβαια, ίσως ο Θανάσης να μη φταίει γι’ αυτό που σας συμβαίνει και οι καταστάσεις (οικονομικές και άλλες) να σας έχουν αναγκάσει να περάσετε τις διακοπές στο εξοχικό των γονιών του στο Δήλεσι (μαζί με τους γονείς του). Συμβαίνουν αυτά. Και πάλι μπορείς να περάσεις καλά, αρκεί να ξεκινήσεις τις διακοπές με διάθεση συγκαταβατική. Εκτός αν η μάνα του Θανάση είναι η ίδια η Maleficent (ή για τους παλιότερους, η μαμά του Ιάσονα από το Ρετιρέ), όλα θα πάνε καλά, αν έχεις διάθεση προσαρμογής και θέσεις εξαρχής όρια, ώστε να παραμείνουν όλοι διακριτικοί απέναντί σας.
Κάνε ότι δεν ακούς ερωτήσεις όπως “εγώ πότε θα δω εγγόνια, κάντε ένα τώρα που με βαστάνε τα πόδια μου”, “κι άλλο τατουάζ, βρε κορίτσι μου, δεν σε ενοχλούν πάνω σου” ή “γιατί δεν σου αρέσουν τα πράσα, από τον κήπο μας τα μάζεψα το πρωί” και σκέψου ότι έχεις περάσει πολύ χειρότερα. Εξάλλου, θα μπορούσε να είναι Φεβρουάριος, να έχει μείον 4 βαθμούς και να βρέχει καταρρακτωδώς. Πάλι το κόστος των εν λόγω διακοπών θα είναι ελάχιστο έως και μηδαμινό, πάλι κάποιος άλλος θα κάνει τις καθημερινές δουλειές και πάλι θα βρεις έναν τρόπο να χαλαρώσεις.
Οι διακοπές είναι πέρα και πάνω από όλα θέμα διάθεσης. Θα έρθουν καλύτερες μέρες, αλλά μέχρι τότε, ας εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο τρόπο τις μέτριες.