TRAVEL

Διακοπές στην Πάρο like a local: 10 προτάσεις για καλό φαγητό

Kοσμοπολίτικος αέρας και επιλογές για όλα τα γούστα. Τιρκουάζ παραλίες, χρυσαφένιες αμμουδιές, κρυστάλλινα διάφανα νερά, παραδοσιακά ψαροχώρια και γραφικοί οικισμοί, σοκάκια για τέλειες φωτογραφίες στο Instagram, σπίτια που ακολουθούν τους κανόνες της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, nightlife και γαστρονομικές εμπειρίες είτε σε εστιατόρια που συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής είτε σε ταβερνάκια που έχουν πατήσει stop στον χρόνο.

Αυτή θα μπορούσε να ήταν μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη περίληψη της Πάρου και των αμέτρητων επιλογών που σου δίνει για τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Εσύ απλά διαλέγεις και παίρνεις. Ωστόσο, αν χρειάζεσαι μια έξτρα βοήθεια για το πού θα φας καλά, οι locals της Πάρου μίλησαν στο LadyLike για να ξεδιαλύνουν το τοπιό, αποκαλύπτοντας τις δικές τους, αγαπημένες επιλογές.

Γιατί καλό το online searching, αλλά το ζύγι της εμπιστοσύνης «κλείνει» ξεκάθαρα προς τη μεριά όσων έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε αυτό το νησί. Και συνεχίζουν να το κάνουν. Παρακάτω, λοιπόν, διαβάζεις τις 9 δικές τους προτάσεις που αξίζουν τη δοκιμή αν βρεθείς φέρος στην κοσμοπολίτικη Πάρο.

Όλα τα καλούδια της Παριανής γης, στο Siparos

3 χιλιόμετρα ανατολικά της Νάουσας, πάνω στον παραλιακό δρόμο προς τη Σάντα Μαρία και τη Λάγγερη, συναντάς ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που ακούει στο όνομα Siparos και όσοι locals μίλησαν στο LadyLike, συμφωνούν ως προς αυτόν τον ισχυρισμό. Η πλακόστρωτη αυλή με θέα το Αιγαίο θα σε δροσίσει και θα σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Το μενού έχει μοντέρνα διάθεση με βάση τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα τοπικά προϊόντα.

Αρκετοί εκθειάζουν το κριθαρότο θαλασσινών. Βέβαια ό,τι και να παραγγείλεις, σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσει γευστικά. «Κατά τη γνώμη μου είναι το καλύτερο εστιατόριο της Πάρου αυτήν τη στιγμή και σε φοβερό σποτ. Άχαστο πιάτο, το σεβίτσε γαρίδας. Γενικότερα γεύεσαι ό,τι καλύτερο υπάρχει στο νησί», αναφέρει στο LadyLike ένας από τους ντόπιους που επικοινωνήσαμε. Το ηλιοβασίλεμα, πάντως, είναι μια μαγική ώρα για να επισκεθείς το εστιατόριο.

Πάρος, Νάουσα, στο δρόμο προς Σάντα Μαρία, 2284 052785

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο Blue Oyster με θέα τη Νάξο, από την Πάρο

Το Blue Oyster «προσγειώθηκε» στο λιμάνι του Αμπελά, πάνω στην αμμουδερή παραλία του ομώνυμου χωριού, το καλοκαίρι του 2020 και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Με τοποθεσία ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα και με θέα τη γειτονική Νάξο, το εστιατόριο σερβίρει φανταστικά φρέσκα στρείδια, αχινούς, γυαλιστερές και γενικότερα αρκετά είδη όστρακων και ωμών ψαρικών (καρπάτσο, σεβίτσε, ταρτάρ). Από την παραγγελία σου να μην απουσιάζουν και τα μαγειρευτά πιάτα τους, όπως κατσικάκι στη λαδόκολλα, ψάρι φρικασέ και αμπελοφάσουλα με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Ένας από τους locals που επικοινωνήσαμε μαζί του, μας διαβεβαίωσε ότι τα επιδόρπια που σερβίρουν είναι χειροποίητα από τα χέρια της συζύγου του ιδιοκτήτη. Και είναι όλα τους φοβερά. Και για να μην σε αφήσουμε με την απορία, συνήθως πρόκειται για φρέσκα, παραδοσιακά γλυκά ταψιού, όπως ζουμερή πορτοκαλόπιτα.

Πάρος, Aμπελάς, 2284 052707

Αιγαιοπελαγίτικη θέα και φρέσκα ψαρικά στο Θαλάμι

Παίρνοντας τον παραλιακό δρόμο, αυτό που βρίσκεται παράλληλα με τους δαντελωτούς κολπίσκους, θα συναντήσεις την ψαροταβέρνα το Θαλάμι που θα σε ταξιδέψει κάπου στη δεκαετία του 1960, κάτω από τα αρμυρίκια με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Θαλάμια ονομάζονται τα υποθαλάσσια σημεία που χρησιμοποιούνται από τα ζώα της θάλασσας ως φωλιά. Συνειρμικά, λοιπόν, αντιλαμβάνεσαι ότι το Θαλάμι θα γίνει η δική σου γευστική «φωλιά» με φρέσκο θαλασσινό άρωμα, καθώς οι άνθρωποί του είναι γνώστες της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, η κουζίνα του εστιατόριου έχει παράδοση στο φρέσκο ψάρι και για τον λόγο αυτό ένα μεγάλο μέρος του μενού καθορίζεται από την ημερήσια ψαριά.

Πάρος, Αμπελάς, 2284 053351

Εκεί που σκάει το κύμα θα βρεις το Kima

Ακριβώς πάνω στην παραλία του Δρυού, θα βρεις το Kima που ετοιμάζει δημιουργικά πιάτα που στον πυρήνα τους έχουν παριανά υλικά.

Να μιλήσουμε για το άψογα ψημένο φιλέτο λαβράκι πάνω σε ρεβίθια και σαλάτα αρμύρα; Το καρπάτσιο μοσχάρι με κρέμα γραβιέρας, μαγιονέζα τρούφας, chimichurri και τσιπς γλυκοπατάτας; Το ριζότο καραβίδας με κρέμα φινόκιου, λάιμ, κολοκυθόσπορο, γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας; Εγγυημένη γαστρονομική απόλαυση σύμφωνα με τους locals.

Πάρος, Δρυός, 2284 041180

Στη Μαντζουράνα για εκπληκτική θέα και εξαιρετικές, κρεατοφαγικές επιλογές

Η επιτυχία της Μαντζουράνας που έχει αγαπηθεί τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες οφείλεται σε δυο βασικά κριτήρια. Το πρώτο είναι η εκπληκτική θέα. Από τα τραπέζια του εστιατόριο έχεις «πιάτο» όλη τη Νάουσα και αγναντεύεις από μακριά τη Μύκονο. Το δεύτερο είναι το μικρό -αλλά θαυματουργό- μενού της Μαντζουράνας με εξαιρετικές επιλογές για λάτρεις του κρέατος. Το τρίτο είναι η φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα που αποπνέει το εστιατόριο.

Οι πρώτες ύλες συλλέγονται από τη γη της Πάρου και από τα κτήματα της οικογένειας και χρησιμοποιούνται στη σύνθεση δημιουργικών πιάτων όπως το συκώτι με μαρμελάδα, κρεμμύδι, σταφίδες και πετιμέζι, τις τηγανητές πατάτες με σάλτσα από αβγό μάτι και φέτα και το μοσχαράκι με κρασί και κρεμμύδια και συνοδευτικό πουρέ πατάτας.

Πάρος, Νάουσα, 2284 771171

Στο καφενείο η Παλιά Αγορά θα γυρίσεις πίσω στον χρόνο (με συνοδεία σούμας)

Εάν είσαι fan της παράδοσης, στην καρδιά της Νάουσας θα βρεις ένα από τα πρώτα καφενεία-μεζεδοπωλέια του χωριού που κρατάει ζωντανές τις γεύσεις του παρελθόντος, όπως τα φημισμένα και κατά βάση παραδοσιακά κεφτεδάκια που σερβίρει εδώ και χρόνια, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

«Το μαγαζί σερβίρει πολύ ωραία μεζεδάκια σε συνδυασμό με την ντόπια σούμα. Πρόκειται για το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό που μοιάζει σε γεύση με το τσίπουρο», μας λέει ένας από τους locals.

 

Πάρος, Νάουσα, 2284 051847

Στο ουζερί των Ναυτικών για γούνα Πάρου στα κάρβουνα

Σε ανάλογη λογική με την Παλιά Αγορά κινείται και το Ουζερί των Ναυτικών που γράφει ιστορία στην Πάρο από το 1950. Πρόκειται για παραδοσιακή ψαροταβέρνα σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του παλιού λιμανιού. Καθώς κάνεις την περατζάδα σου, κάνε μια σύντομη στάση για παραδοσιακούς μεζέδες μαγειρεμένους με μεράκι (όπως η ντόπια γούνα στα κάρβουνα) και συνοδευτικό ουζάκι ή ένα ποτήρι κρασί από την εκλεκτή λίστα ετικετών ελληνικού αμπελώνα.

Πάρος, Νάουσα, 2284 051662

Στο οικογενειακό ταβερνάκι «Βερβέρας» για σπιτικό φαγητό στη σκιά των δέντρων

Τα Μάρμαρα βρίσκονται ανάμεσα στα αυθεντικά χωριά της Πάρου που βασίζεται στην αγροτική παραγωγή. Αξίζει να κάνεις μια στάση εκεί, όχι μόνο για να περιπλανηθείς στα γραφικά στενάκια με τα παλιά αρχοντικά και τις κυκλαδίτικες εκκλησίες αλλά «για να βιώσεις από κοντά την κουλτούρα και τον πολιτισμό των Κυκλάδων μέσα από τα λίγα αλλά πεντανόστιμα πιάτα που φτιάχνει η οικογένεια η οποία “τρέχει” το μικρό ταβερνάκι», σημειώνει ένας local.

Το χειροποίητο φαγητό που θα απολαύσεις κάτω από τη σκιά των δέντρων στην πλατεία του χωριού δίπλα στο εκκλησάκι φτιάχνεται την ίδια ώρα και μαγειρεύεται αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα. Value for money επιλογή που θα σε ταξιδέψει στην Ελλάδα των παιδικών σου χρόνων.

Πάρος, Μάρμαρα, 690 720 7196

Parostiā, ακροθαλασσιά & βουτιά στην παριανή κουζίνα

Στο τιμόνι της κουζίνας του Parostia που ανήκει στο ξενοδοχείο Cosme και το οποίο εδράζεται στην καρδιά της Νάουσας, βρίσκεται ο Γιάννης Κιόρογλου κάνει γαστρονομικά θαύματα. Με τη θάλασσα ακριβώς δίπλα σου, θα κάνεις «βουτιά» στον κόσμο πεντανόστιμη παριανή κουζίνα.

Paron στην Πάρο

Ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin, για το Delta Restaurant, Θάνος Φέσκος, έχει αναλάβει το εστιατόριο Paron του ξενοδοχείου Parilion αφήνοντας τη δική του μοναδική πινελιά στα νησιώτικα πιάτα της Πάρου, πειράζοντας παράλληλα παραδοσιακές συνταγές με τέτοιο τρόπο που να μην αλλοιώνεται η ταυτότητά τους και η ιστορία τους.

Exit mobile version