Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού: 10 ατάκες που έγραψαν ιστορία
- 9 ΝΟΕ 2024
Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν σήμερα, 9 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και με πρωτοβουλία της οργάνωσης- ομπρέλα Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση (UNITED for Intercultural Action). Η τελευταία συσπειρώνει αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, τσιγγάνικες και εβραϊκές οργανώσεις απ’ όλη την Ευρώπη.
Η 9η Νοεμβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία ως ημέρα κατά του φασισμού, σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1938. Η ημέρα αυτή σχετίζεται με την Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht), μια φρικιαστική νύχτα, όταν ναζιστικές ομάδες στη Γερμανία εξαπέλυσαν βία κατά των Εβραίων, καίγοντας συναγωγές και καταστήματα και οδηγώντας σε μαζικές συλλήψεις και δολοφονίες.
Ο φασισμός ορίζεται ως μια ιδεολογία που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και εθνικισμό και την καταπίεση οποιασδήποτε διαφορετικής αντίληψης. Ο φασισμός συνήθως δίνει προτεραιότητα στη συλλογική ταυτότητα του έθνους και της φυλής έναντι της ατομικής ελευθερίας. Χαρακτηριστικά του φασισμού είναι η ισχυρή κεντρική εξουσία, συχνά υπό την ηγεσία ενός δικτάτορα, η εξολόθρευση πολιτικών αντιπάλων και τα περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα, η εθνικιστική ρητορική και προπαγάνδα που προωθεί την υπεροχή του έθνους, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και προώθηση μιας ενιαίας ιδεολογίας και ο οικονομικός έλεγχος με έμφαση στον κρατικό και συχνά εταιρικό έλεγχο των πόρων.
Ο φασισμός παρουσιάστηκε στους αρχές του 20ου αιώνα, με πιο γνωστές εκφράσεις το καθεστώς του Μουσολίνι στην Ιταλία και των ναζί στη Γερμανία υπό τον Χίτλερ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο φασισμός, όπως κάθε ιδεολογία, μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τα κοινωνικά και ιστορικά πλαίσια.
Αυτή η ημέρα μάς υπενθυμίζει την ανάγκη για διαρκή προσήλωση στον αγώνα κατά των φασιστικών και ρατσιστικών ιδεολογιών, καθώς και τη σημασία της ανεκτικότητας και της ειρήνης. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της ιστορίας και να εργαστούμε για έναν κόσμο χωρίς μίσος και διακρίσεις. Σε όλο τον κόσμο, οργανώνονται εκδηλώσεις, σεμινάρια και δραστηριότητες για να τονιστεί η ανάγκη για αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές μίσους και διάκρισης. Είναι μια ημέρα που καλεί όλους να δείξουν αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αναγνωρίζοντας τη διαφορετικότητα και προωθώντας την ισότητα.
Φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς και γενικότερα άνθρωποι του πνεύματος, έχουν πει φράσεις κατά του φασισμού ανά τα χρόνια, που έχουν μείνει ανεξίτηλες στον χρόνο.
10 ατάκες κατά του φασισμού
«Μην χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Bertolt Brecht, Γερμανός συγγραφέας.
«Η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό όσο η απάθεια των πολιτών σε μια δημοκρατία». Montesquieu, Γάλλος στοχαστής.
«Αυτή και μόνο είναι η ρίζα από όπου ξεπετιέται ένας τύραννος: όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά είναι ο προστάτης». Πλάτων, Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.
«Θέλει, λέει, να ’ναι λεύτερος. Σκοτώστε τον!», Νίκος Καζαντζάκης, συγγραφέας.
«Ο φασισμός αρχίζει με τη σκέψη ότι όλοι οι άλλοι είναι ανόητοι». Paul Valéry, Γάλλος ποιητής.
«Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι αρρώστια του τυραννικού καθεστώτος: να μην εμπιστεύεται ούτε τους φίλους του». Αισχύλος, Αρχαίος Έλληνας τραγικός ποιητής.
«Όταν ο λαός φοβάται την κυβέρνηση, υπάρχει τυραννία. Όταν η κυβέρνηση φοβάται το λαό, υπάρχει ελευθερία». Thomas Jefferson, Αμερικανός πρόεδρος.
«Μια κοινωνία προβάτων θα βγάλει, αναπόφευκτα κάποια στιγμή, μια κυβέρνηση λύκων». Henry de Jouvenel, Γάλλος πολιτικός.
«Ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας και ο ρατσισμός θεραπεύεται ταξιδεύοντας». Miguel de Unamuno, Ισπανός συγγραφέας & φιλόσοφος.
«Σε όλη την ιστορία υπήρξαν κατά καιρούς τύραννοι και δολοφόνοι που για λίγο έμοιαζαν ανίκητοι, αλλά στο τέλος πάντα έπεφταν. Πάντα». Mahatma Gandhi, Ινδός στοχαστής και ακτιβιστής.