Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020: Τα Μουσεία έρχονται κοντά σου, από απόσταση
- 18 ΜΑΙ 2020
Η 18η Μαΐου τιμάται ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το 1977. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων πήρε αυτήν την απόφαση, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Το φετινό κεντρικό θέμα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων είναι «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή». Το μήνυμα είναι «η ενίσχυση της μόρφωσης, η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των λαών». Και είναι ένα μήνυμα που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Μία διαφορετική χρονιά
Οι νέες συνθήκες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας την πανδημίας, δεν μας επιτρέπουν να επισκεφθούμε τα Μουσεία, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν δωρεάν είσοδο. Ωστόσο, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προέτρεψε τα μουσεία ανά τον κόσμο να προσαρμοστούν, ώστε να εορταστεί η μέρα στην ψηφιακή της εκδοχή.
Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 60 φορείς και είμαστε σε θέση να απολαύσουμε τις δράσεις τους είτε μόνο για σήμερα είτε με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Επιλέξαμε μερικές, ενώ μπορείς να μπεις εδώ και να βρεις αναλυτικά όλο το πρόγραμμα.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Οι φετινές δράσεις
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Μικροί και μεγάλοι μπορούν να γιορτάσουν και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, μέσα από την έκθεση «Μόνος ή Μοναδικός; Διαφορετικότητα και Ρατσισμός»
Παρουσίαση ευρημάτων – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων θα εγκαινιάσει τη δράση “Το εύρημα του μήνα”. Για την έναρξη της δράσης θα αναρτηθεί στο facebook του Μουσείου η φωτογραφία επιτύμβιας στήλης με ανθεμωτή επίστεψη του 4ου αι. π.Χ.
Και τώρα ολόκληρο το μουσείο κοντά σας σε μια οθόνη – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσιάζει ψηφιακά όλες των τις μόνιμες εκθέσεις του (Βοτανικής, Υδροβιολογίας, Χερσαίας Ζωολογίας, Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας), διασφαλίζοντας μία πλήρη εικόνα της φυσικής κληρονομιάς που το Μουσείο διαθέτει και διαφυλάσσει στις συλλογές του. Εδώ θα το βρεις σε ελληνική έκδοση.
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη υποστηρίζει το #μένουμε_σπίτι
73 μοναδικοί πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν την περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα. Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη. Θα βρεις και άλλες δράσεις στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
Dreams without Gender – Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο
Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό αποτελεί ουσιαστικά ένα παιχνίδι ανακάλυψης – παιχνίδι θησαυρού, μέσα από το οποίο παρουσιάζονται στα παιδιά πληροφορίες για την ζωή και το έργο ορισμένων σπουδαίων γυναικών που από λαμπρές προσωπικότητες του χθες έγιναν λαμπρά παραδείγματα του σήμερα. Από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
ΓΥΝΑΙΚΑ / ΠΑΙΔΙ | Ψηφιακά παραδείγματα από την Εθνογραφική Συλλογή της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών
Tο Ιστορικό Μουσείο έχει σχεδιάσει μια ψηφιακή προβολή που αναδεικνύει δύο σημαντικές, μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν βρει τη θέση που τους αρμόζει στον παγκόσμιο μουσειακό χάρτη, τις Γυναίκες και τα Παιδιά.
Το Καλοκαίρι Αυτό: Τρεις Εικόνες για τις Αποσκευές μας – Μουσείο Μπενάκη
Το “Βλέποντας με τις Αισθήσεις” —το πρόγραμμα του Τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη για άτομα με περιορισμένη όραση ή τυφλότητα— εντάσσεται φέτος στον εορτασμό για τη Διεθνή Μέρα Μουσείων με θέμα «Το Καλοκαίρι Αυτό: Τρεις Εικόνες για τις Αποσκευές μας» και εκπέμπει για όλους. Με εφόδια τη μνήμη, τον ήχο και την ποίηση θα προσεγγίσουμε ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Πινακοθήκης Γκίκα, αυτό του ελληνικού τοπίου, ξεχωρίζοντας τρεις εικόνες που το αποδίδουν με τη διαύγεια και τον κορεσμό του καλοκαιρινού φωτός.
H συνάντηση αφιερώνεται στον Θεόδωρο Κώνστα, φίλο των μουσείων, που με τη διαρκή, ένθερμη παρουσία του πλούτιζε το “Βλέποντας με τις Αισθήσεις”.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο education@benaki.gr
Μπες στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και ανακάλυψε όλες τις ψηφιακές δράσεις για το 2020.